Treceți la conținutul principal

În judeţul Galaţi, un fermier cultivă în premieră hibrizi de grâu

Undeva, în zona Bădălanului, din apropierea municipiului Galaţi, Florin Popa cultivă câteva sute de hectare de culturi agricole.

În toamna trecută a semănat 70 de hectare cu grâu. Pe o parcelă de 40 de hectare a pus, în premieră, hibrizii de grâu de la Saaten Union. „Este singura companie care are dispune în portofoliul comercial hibrizi de grâu, aceştia sunt Hyland şi Hystar. Problema la această genetică este că, având paiul şi spicul foarte mare, trebuie semănată mai devreme, undeva la sfârşitul lunii septembrie cu o normă de până la 90 kg de sămânţă la hectar. Potenţialul productiv mediu este de 10 tone/ ha. Tehnologia de cultivare este la fel ca la soiurile clasice, numai că se recomandă îngrăşăminte chimice complexe (NPK 18 46 0) cu 25 la sută mai mult, plus azotat de amoniu. De asemenea, noi în baltă facem câte trei tratamente pentru bolile foliare. Anul acesta nu este o răsărire perfectă a grâului, s-a întârziat puţin la semănat, este multă umiditate şi va fi cu siguranţă presiunea foarte puternică a agenţilor patogeni”, ne-a declarat inginerul Florin Popa, cel care a introdus pentru prima dată în judeţul Galaţi grâul hibrid.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…