Treceți la conținutul principal

Iarovizarea cartofului. Doriţi producţie extratimpurie? Grăbiţi-vă!

În producţia extratimpurie de cartof se foloseşte sămânţă din soiuri timpurii şi extratimpurii, sănătoase, maturate. Putem avea şi o producţie timpurie din soiuri semitimpurii sau semitârzii dacă reuşim să forţăm încolţirea tuberculilor.

Cea mai uzuală metodă pentru forţarea încolţirii cartofului (iarovizare), în cantităţi mai mici, presupune o tehnică migăloasă. Întregul proces durează 30-45 de zile. Se scoate din depozit (beci) o cantitate corespunzătoare de cartof, în funcţie de mărimea tuberculilor, astfel încât după sortare şi, eventual, ruperea colţilor filosi apăruţi peste iarnă, să rezulte o cantitate netă de vreo 25 kg/100 mp, considerând că în câmp vom planta tuberculi de aproximativ 50 gr cu o densitate de 500 de cuiburi/ar.

Există şi varianta secţionării tuberculilor cu diametrul mai mare de 55-60 mm, perpendicular pe zona apicală, dar bucăţile rezultate se pot infecta, de aceea trebuie să le tăvălim printr-un amestec de nisip cu fungicide sau, pur şi simplu, prin cenuşă.
Tuberculii astfel pregătiţi se pun într-o cameră încălzită la 20-22oC şi cu o umiditate relativă a aerului de 90-95%, în grămezi conice cu înălţimea de maxim 70-80 cm. Se elimină orice sursă de lumină. Umiditatea aerului se întreţine prin stropirea podelei sau/şi expunerea unor vase deschise umplute cu apă. Se mai poate recurge şi la acoperirea grămezilor cu folie, după o scurtă stropire a masei de tuberculi. Această perioadă poate să dureze în jur de 7-10 zile, cu specificarea ca în zilele 4-5, temperatura aerului să crească la 25oC. Când fermierul observă că s-au format deja colţi albi de maximum 3 mm, se trece la etapa a doua.

Detalii despre pregătirea, călirea pentru plantare şi înfiinţarea culturii în câmp puteţi citi în revista Ferma, ediţia 15-28 februarie 2015!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…