Treceți la conținutul principal

DNA în agricultură: Ștefan Poienaru este anchetat pentru încasarea unor subvenții ilegale

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) acţionează din nou în zona agriculturii româneşti. De această dată anchetat este Ștefan Poienaru, proprietarul SC Agrofam Holding SA.

Ștefan Poienaru, unul dintre marii moşieri din agricultura românească, a fost ridicat, ieri, de procurorii DNA și adus la audieri. Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că în dosarul cu pricina se fac cercetări legate de săvârşirea unor infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene şi a unor infracţiuni de fals în acte, comise în perioada 2007 – 2013. Agricultorul anchetat exploatează circa 25.000 de hectare de teren în judeţele Ialomiţa şi Călăraşi.

UPDATE: Control judiciar pentru 60 de zile
Omul de afaceri Ştefan Poienaru şi fiica sa, Maria Ecaterina Văleanu-Traicu, sunt cercetaţi de procurorii anticorupţie într-un dosar ce face referire la folosirea de documente false în vederea obţinerii de fonduri europene, cei doi reuşind să primească o finanţare de 3,8 milioane lei, informează un comunicat DNA transmis miercuri Agerpres.

Potrivit sursei citate, pe numele celor doi a fost începută acţiunea penală, ei fiind puşi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. „În intervalul 2009-2014 inculpatul Poienaru Ştefan prin intermediul mai multor firme, pe care le deţine în mod direct sau prin interpuşi, a fraudat sau a încercat să fraudeze atât bugetul de stat cât şi bugetul general al Comunităţilor Europene. Activitatea infracţională a inculpatului s-a concretizat atât prin întocmirea unor declaraţii neconforme realităţii, referitoare la suprafeţele de teren declarate în faţa autorităţilor locale, cât şi în faţa Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în mod direct sau prin interpuşi ai acestuia, cât şi prin documente falsificate de către autorităţi ale administraţiei publice locale, determinate de inculpat să elibereze aceste acte”, se arată în comunicatul citat.

Procurorii susţin că în perioada 2009-2011, în contextul unui proiect privind modernizarea unei exploataţii agricole, prin intermediul fiicei sale, Maria Ecaterina Văleanu-Traicu, omul de afaceri a obţinut fonduri în valoare de 3,8 milioane lei.
Poienaru este acuzat de mai multe infracţiuni, între care complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, participaţie improprie şi complicitate la înşelăciune.

De asemenea, fiica sa Maria Ecaterina Văleanu-Traicu este anchetată pentru folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei, şi pentru infracţiunea de înşelăciune.

În acest caz, procurorii DNA au efectuat marţi percheziţii domiciliare în şapte locaţii situate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ialomiţa şi Călăraşi.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Doi nemţi au reînviat agricultura pe câmpurile de lângă Fălticeni

Lăsat de izbelişte pe suprafeţe din ce în ce mai mari, pământul din judeţ are mare preţ pentru alţii. Doi tineri din Germania predau zilnic o adevărată reţetă de succes în agricultură, pe câmpurile de lângă Fălticeni. Absolvenţi de studii superioare în agricultură, au venit în Suceava, unde au aflat că se găseşte din belşug pământ ieftin şi bun.Se întâmpla acum trei ani de zile, astăzi cei doi fiind între primii trei mari arendaşi de teren din judeţul Suceava.

Michael Liebscher şi Bertram Vogt, ambii în vârstă de 29 de ani, sunt din regiunea Hanovra. Provin din familii de fermieri şi ambii au absolvit facultăţi de agricultură. Spun că prima lor intenţie a fost să lucreze teren agricol în Transilvania, înregistrându-şi societatea LV Agro Prodexim, cu sediul în Cluj. În acea zonă a ţării nu au găsit însă teren suficient, astfel că au mers pe o altă pistă. Un conaţional aflat în Piatra Neamţ cu afaceri le-a povestit despre potenţialul agricol din judeţul Suceava, astfel că au ajuns în zon…