Treceți la conținutul principal

DNA în agricultură: Ștefan Poienaru este anchetat pentru încasarea unor subvenții ilegale

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) acţionează din nou în zona agriculturii româneşti. De această dată anchetat este Ștefan Poienaru, proprietarul SC Agrofam Holding SA.

Ștefan Poienaru, unul dintre marii moşieri din agricultura românească, a fost ridicat, ieri, de procurorii DNA și adus la audieri. Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că în dosarul cu pricina se fac cercetări legate de săvârşirea unor infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene şi a unor infracţiuni de fals în acte, comise în perioada 2007 – 2013. Agricultorul anchetat exploatează circa 25.000 de hectare de teren în judeţele Ialomiţa şi Călăraşi.

UPDATE: Control judiciar pentru 60 de zile
Omul de afaceri Ştefan Poienaru şi fiica sa, Maria Ecaterina Văleanu-Traicu, sunt cercetaţi de procurorii anticorupţie într-un dosar ce face referire la folosirea de documente false în vederea obţinerii de fonduri europene, cei doi reuşind să primească o finanţare de 3,8 milioane lei, informează un comunicat DNA transmis miercuri Agerpres.

Potrivit sursei citate, pe numele celor doi a fost începută acţiunea penală, ei fiind puşi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. „În intervalul 2009-2014 inculpatul Poienaru Ştefan prin intermediul mai multor firme, pe care le deţine în mod direct sau prin interpuşi, a fraudat sau a încercat să fraudeze atât bugetul de stat cât şi bugetul general al Comunităţilor Europene. Activitatea infracţională a inculpatului s-a concretizat atât prin întocmirea unor declaraţii neconforme realităţii, referitoare la suprafeţele de teren declarate în faţa autorităţilor locale, cât şi în faţa Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în mod direct sau prin interpuşi ai acestuia, cât şi prin documente falsificate de către autorităţi ale administraţiei publice locale, determinate de inculpat să elibereze aceste acte”, se arată în comunicatul citat.

Procurorii susţin că în perioada 2009-2011, în contextul unui proiect privind modernizarea unei exploataţii agricole, prin intermediul fiicei sale, Maria Ecaterina Văleanu-Traicu, omul de afaceri a obţinut fonduri în valoare de 3,8 milioane lei.
Poienaru este acuzat de mai multe infracţiuni, între care complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, participaţie improprie şi complicitate la înşelăciune.

De asemenea, fiica sa Maria Ecaterina Văleanu-Traicu este anchetată pentru folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei, şi pentru infracţiunea de înşelăciune.

În acest caz, procurorii DNA au efectuat marţi percheziţii domiciliare în şapte locaţii situate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ialomiţa şi Călăraşi.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.