Treceți la conținutul principal

Creşterea păsărilor: Investiţii blocate prin PNDR 2014-2020

Sectorul de creştere în sistem tradiţional a puilor de carne şi a găinilor ouătoare în România este departe de cele din alte state din Uniunea Europeană, iar autorităţile române mai mult îi încurcă decât îi sprijină pe crescătorii de păsări.Cea mai arzătoare problemă pentru crescătorii de păsări rămâne Ordinul 119/2014 al Ministerului Sănătăţii, care reglementează distanţele de amplasare a fermelor faţă de spaţiile de locuit (ferme de păsări între 51-100 capete: 50 m, 101-5.000 capete: 500 m, peste 5.000 de capete şi complexuri avicole industriale: 1.000 m).
„Ştiţi cum sunt gospodăriile aici în Ardeal, cam toţi au trei vaci, 6-7 porci, 50-100 de găini. Dacă vin cu normele de amplasare, nici unul nu o să mai corespundă, o să îi termine pe toţi”, spune Teodor Pintean, din Com. Şepreuş, jud. Arad, care are o exploataţie autorizată veterinar pentru 1.000 de capete de păsări şi 30 de capete de suine. Acum are în exploataţie 200 de găini Isa Brown şi şase scroafe pentru reproducţie, dar vrea să îşi crească efectivele.

Noile proiecte PNDR trebuie să respecte OMS 119/2014
„În fişa Măsurii 1.1.1. M04 - Investiţii în active fizice publicate de MADR, este precizat expres că noile proiecte din PNDR 2014-2020 trebuie să respecte OMS 119/2014. Acest lucru duce la blocarea unor noi investiţii, datorită faptului că aceste distanţe nu respectă nici un minim ştiinţific, cât şi pentru făptul că OMS 119/2014 nu are metodologie de aplicare aprobată pentru recalcularea distanţelor în cazul în care se doreşte modificarea acestor distanţe. (…) În condiţiile în care se doreşte deschiderea de noi sesiuni de depunere pentru proiecte finanţate de AFIR prin PNDR, se impune accelerarea procesului de modificare a acestui act normativ”, atrage atenţia Leonard Stafie, reprezentant al Asociaţiei Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă din judeţul Iaşi.

O serie de propuneri privind modificarea legislaţiei au fost deja trimise atât Ministerului Sănătăţii, cât şi Ministerului Agriculturii, dar fără rezultate concrete până acum.

Pe larg despre toate acestea în revista Ferma, ediţia 15-28 februarie!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …