Treceți la conținutul principal

Creşterea păsărilor: Investiţii blocate prin PNDR 2014-2020

Sectorul de creştere în sistem tradiţional a puilor de carne şi a găinilor ouătoare în România este departe de cele din alte state din Uniunea Europeană, iar autorităţile române mai mult îi încurcă decât îi sprijină pe crescătorii de păsări.Cea mai arzătoare problemă pentru crescătorii de păsări rămâne Ordinul 119/2014 al Ministerului Sănătăţii, care reglementează distanţele de amplasare a fermelor faţă de spaţiile de locuit (ferme de păsări între 51-100 capete: 50 m, 101-5.000 capete: 500 m, peste 5.000 de capete şi complexuri avicole industriale: 1.000 m).
„Ştiţi cum sunt gospodăriile aici în Ardeal, cam toţi au trei vaci, 6-7 porci, 50-100 de găini. Dacă vin cu normele de amplasare, nici unul nu o să mai corespundă, o să îi termine pe toţi”, spune Teodor Pintean, din Com. Şepreuş, jud. Arad, care are o exploataţie autorizată veterinar pentru 1.000 de capete de păsări şi 30 de capete de suine. Acum are în exploataţie 200 de găini Isa Brown şi şase scroafe pentru reproducţie, dar vrea să îşi crească efectivele.

Noile proiecte PNDR trebuie să respecte OMS 119/2014
„În fişa Măsurii 1.1.1. M04 - Investiţii în active fizice publicate de MADR, este precizat expres că noile proiecte din PNDR 2014-2020 trebuie să respecte OMS 119/2014. Acest lucru duce la blocarea unor noi investiţii, datorită faptului că aceste distanţe nu respectă nici un minim ştiinţific, cât şi pentru făptul că OMS 119/2014 nu are metodologie de aplicare aprobată pentru recalcularea distanţelor în cazul în care se doreşte modificarea acestor distanţe. (…) În condiţiile în care se doreşte deschiderea de noi sesiuni de depunere pentru proiecte finanţate de AFIR prin PNDR, se impune accelerarea procesului de modificare a acestui act normativ”, atrage atenţia Leonard Stafie, reprezentant al Asociaţiei Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă din judeţul Iaşi.

O serie de propuneri privind modificarea legislaţiei au fost deja trimise atât Ministerului Sănătăţii, cât şi Ministerului Agriculturii, dar fără rezultate concrete până acum.

Pe larg despre toate acestea în revista Ferma, ediţia 15-28 februarie!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…