Treceți la conținutul principal

Coalitia Natura 2000 atrage atentia asupra subfinantarii ariilor protejate

Guvernul supune dezbaterii publice proiectul de HG pentru aprobarea bugetului Administratiei Fondului de Mediu pe anul 2015. Conform acestui proiect, pentru programul Conservarea biodiversitatii si Administrarea ariilor naturale protejate este alocata suma de 6 milioane de lei.“Coalitia Natura2000 solicita Guvernului o alocare bugetara responsabila bazata pe estimarile reale pentru un Program National pentru managementul ariilor naturale protejate. Administrarea este subfinantata peste tot in tara iar consecintele se vad in toate cazurile de exploatari si activitati ilegale care sunt reclamate. Mai mult, in Romania nu exista nici o autoritate cu capacitate calificata sa coordoneze si sa supravegheze administrarea acestor zone, administratorii isi fac sau nu treaba in functie de interesele lor principale, de expertiza si de resursele pe care reusesc sa le atraga. Este nevoie de o Agentie pentru Ariile Naturale Protejate din Romania, este nevoie de o asumare a responsabilitatii de catre stat pentru aceste bunuri de interes national care, daca ne gandim bine, constituie baza vietii noastre de fiecare zi ”a declarat Luminita Tanasie, director executiv al Coalitiei Natura2000 Romania.

Ariile naturale protejate –parcurile nationale, parcurile naturale, rezervatiile si siturile Natura2000 – reprezinta aproape 23% din teritoriul tarii, pentru a caror administrare a fost estimata si comunicata oficial catre UE suma de minim 412 milioane de euro pe an. Romania este de mai multi ani singura tara din Uniunea Europeana care nu are o linie bugetara la nivel national pentru finantarea managementului ariilor naturale protejate.

Conform OUG 57/2007, resursele financiare necesare bunei administrari a ariilor naturale protejate de interes international, comunitar si national se asigura din bugetul autoritatii publice centrale pentru protectia mediului si padurilor. Mentinerea retelei de situri Natura2000 este o obligatie asumata de Romania alaturi de celelalte state membre UE. Totodata Hotararea de Guvern nr.80/2012 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului recunoaste ariile naturale protejate ca fiind bunuri de interes national.

Aceste bunuri de interes national sunt date spre administrare catre Regia Nationala a Padurilor, organizatii neguvernamentale, consilii judetene, societati comerciale. In prezent sunt 287 de administratii si custozi care depun eforturi foarte mari pentru a gasi surse de finantare si a asigura fondurile minime necesare pentru managementul acestor zone. In perioada 1999 – 2014, respectiv de la infiintarea primelor administratii de parcuri nationale si naturale pana in prezent, cu exceptia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, nu s-au alocat fonduri de la bugetul de stat pentru managementul ariilor naturale protejate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …