Treceți la conținutul principal

Coalitia Natura 2000 atrage atentia asupra subfinantarii ariilor protejate

Guvernul supune dezbaterii publice proiectul de HG pentru aprobarea bugetului Administratiei Fondului de Mediu pe anul 2015. Conform acestui proiect, pentru programul Conservarea biodiversitatii si Administrarea ariilor naturale protejate este alocata suma de 6 milioane de lei.“Coalitia Natura2000 solicita Guvernului o alocare bugetara responsabila bazata pe estimarile reale pentru un Program National pentru managementul ariilor naturale protejate. Administrarea este subfinantata peste tot in tara iar consecintele se vad in toate cazurile de exploatari si activitati ilegale care sunt reclamate. Mai mult, in Romania nu exista nici o autoritate cu capacitate calificata sa coordoneze si sa supravegheze administrarea acestor zone, administratorii isi fac sau nu treaba in functie de interesele lor principale, de expertiza si de resursele pe care reusesc sa le atraga. Este nevoie de o Agentie pentru Ariile Naturale Protejate din Romania, este nevoie de o asumare a responsabilitatii de catre stat pentru aceste bunuri de interes national care, daca ne gandim bine, constituie baza vietii noastre de fiecare zi ”a declarat Luminita Tanasie, director executiv al Coalitiei Natura2000 Romania.

Ariile naturale protejate –parcurile nationale, parcurile naturale, rezervatiile si siturile Natura2000 – reprezinta aproape 23% din teritoriul tarii, pentru a caror administrare a fost estimata si comunicata oficial catre UE suma de minim 412 milioane de euro pe an. Romania este de mai multi ani singura tara din Uniunea Europeana care nu are o linie bugetara la nivel national pentru finantarea managementului ariilor naturale protejate.

Conform OUG 57/2007, resursele financiare necesare bunei administrari a ariilor naturale protejate de interes international, comunitar si national se asigura din bugetul autoritatii publice centrale pentru protectia mediului si padurilor. Mentinerea retelei de situri Natura2000 este o obligatie asumata de Romania alaturi de celelalte state membre UE. Totodata Hotararea de Guvern nr.80/2012 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului recunoaste ariile naturale protejate ca fiind bunuri de interes national.

Aceste bunuri de interes national sunt date spre administrare catre Regia Nationala a Padurilor, organizatii neguvernamentale, consilii judetene, societati comerciale. In prezent sunt 287 de administratii si custozi care depun eforturi foarte mari pentru a gasi surse de finantare si a asigura fondurile minime necesare pentru managementul acestor zone. In perioada 1999 – 2014, respectiv de la infiintarea primelor administratii de parcuri nationale si naturale pana in prezent, cu exceptia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, nu s-au alocat fonduri de la bugetul de stat pentru managementul ariilor naturale protejate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…