Treceți la conținutul principal

Cercetarea românească are în portofoliu material semincer din categorii biologice superioare

Pentru noul sezon de producţie agricolă, Institutul Fundulea şi staţiunile de cercetare – dezvoltare agricolă, din sistemul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Georghe Ionescu Şişeşti” (ASAS) are în portofoliul de comercializare seminţe de cereale, plante tehnice şi furajere, din categorii biologice superioare, din soiuri şi hibrizi româneşti, cu indici superiori de calitate.

Din situaţia centralizată la ASAS rezultă că există la această dată 30 de tone de sămânţă de grâu de primăvară, soiul Pădureni aflat în conservare, din categoria biologică bază, la SCDA Turda.
Pentru cultura de orzoaică de primăvară, stocul existent de sămânţă bază este de aproape 400 tone, iar 50 tone de sămânţă certificată; soiurile puse în vânzare sunt: Romaniţa, Daciana, Adina SV şi Maria.
La ovăz, sămânţă certificată disponibilă sunt 150 tone, soiurile: Lovrin, Mureşana, Mureş şi Someşan, iar din categoria biologică prebază sunt disponibile încă 25 de tone.

1.150 t sămânţă certificată de porumb aşteaptă să fie încorporată în sol
De asemenea, la Institutul fanion al agriculturii româneşti de la Fundulea şi la celelalte unităţi de cercetare-dezvoltare se află aproape 1.150 de tone de sămânţă certificată din hibrizi, precum F 376, Olt, Jezer, Rapsodia, Turda.
Pentru înfiinţarea culturii de floarea-soarelui, fermierii au la dispoziţie 39 de tone din hibrizii Performer şi Favorit.
De asemenea, pentru mazăre sunt asigurate stocuri de aproape 80 de tone de sămânţă de bună calitate, din soiurile Audit, Magostra şi Profet; fasole – şapte tone; soia 551 tone din soiurile Onix şi Eugen; 100 de tone de năut - sămânţă din categoria biologică bază, soiul Burnas.
În plus, în reţeaua de cercetare-dezvoltare a ASAS se mai află stocuri de sămânţă de lucernă, trifoi roşu, iarbă de Sudan, mei, măzăriche de primăvară, dar şi 375 de tone de sămânţă românească de cartof, din categoriile biologice certificată şi bază.
sursa: ASAS

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…