Treceți la conținutul principal

Cercetarea românească are în portofoliu material semincer din categorii biologice superioare

Pentru noul sezon de producţie agricolă, Institutul Fundulea şi staţiunile de cercetare – dezvoltare agricolă, din sistemul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Georghe Ionescu Şişeşti” (ASAS) are în portofoliul de comercializare seminţe de cereale, plante tehnice şi furajere, din categorii biologice superioare, din soiuri şi hibrizi româneşti, cu indici superiori de calitate.

Din situaţia centralizată la ASAS rezultă că există la această dată 30 de tone de sămânţă de grâu de primăvară, soiul Pădureni aflat în conservare, din categoria biologică bază, la SCDA Turda.
Pentru cultura de orzoaică de primăvară, stocul existent de sămânţă bază este de aproape 400 tone, iar 50 tone de sămânţă certificată; soiurile puse în vânzare sunt: Romaniţa, Daciana, Adina SV şi Maria.
La ovăz, sămânţă certificată disponibilă sunt 150 tone, soiurile: Lovrin, Mureşana, Mureş şi Someşan, iar din categoria biologică prebază sunt disponibile încă 25 de tone.

1.150 t sămânţă certificată de porumb aşteaptă să fie încorporată în sol
De asemenea, la Institutul fanion al agriculturii româneşti de la Fundulea şi la celelalte unităţi de cercetare-dezvoltare se află aproape 1.150 de tone de sămânţă certificată din hibrizi, precum F 376, Olt, Jezer, Rapsodia, Turda.
Pentru înfiinţarea culturii de floarea-soarelui, fermierii au la dispoziţie 39 de tone din hibrizii Performer şi Favorit.
De asemenea, pentru mazăre sunt asigurate stocuri de aproape 80 de tone de sămânţă de bună calitate, din soiurile Audit, Magostra şi Profet; fasole – şapte tone; soia 551 tone din soiurile Onix şi Eugen; 100 de tone de năut - sămânţă din categoria biologică bază, soiul Burnas.
În plus, în reţeaua de cercetare-dezvoltare a ASAS se mai află stocuri de sămânţă de lucernă, trifoi roşu, iarbă de Sudan, mei, măzăriche de primăvară, dar şi 375 de tone de sămânţă românească de cartof, din categoriile biologice certificată şi bază.
sursa: ASAS

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …