Treceți la conținutul principal

Cercetarea agricolă românească iese în evidenţă. Cartoful dulce de Dăbuleni, exportat în Austria

Este pentru prima dată când această varietate a fost obţinută şi comercializată într-un stat UE

Un grup de cercetători de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni, format din ing. Aurelia Diaconu, directorul unităţii, şi ing. Reta Drăghici, a obţinut un succes deosebit: exportul în Austria a primei cantităţi de cartof dulce produs la Dăbuleni.

Proiectul, început în urmă cu cinci ani, în 2010, a avut la bază cooperarea în domeniul cercetării ştiinţifice dintre specialiștii români şi cei sud-coreeni de la Universitatea Naţională din Kyungpook (prof. Cho Eun Gi) şi firma Love of Soil (președinte Dl Byung Chan Lee).

Certificatele de calitate care au însoţit marfa pe 10 februarie 2015, atunci când s-a realizat actul comercial, subliniază încadrarea în categoria de calitate excelentă a primei producţii de cartof dulce obţinută şi comercializată într-o ţară membră a Uniunii Europene. Acest succes merită cu atât mai mult fi evidenţiat, cu cât producţia a fost obţinută în 2014, un an deosebit de nefavorabil din punct de vedere al condiţiilor meteorologice.
În baza unor contracte încheiate în acest an, recolta de cartofi dulci 2015 va lua drumul exportului şi în alte state comunitare.
De asemenea, în câmpurile de cercetare – dezvoltare de la Staţiunea Dăbuleni se află în diferite stadii de realizare două – trei noi soiuri de cartofi dulci. sursa: ASAS

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…