Treceți la conținutul principal

Cercetarea agricolă românească iese în evidenţă. Cartoful dulce de Dăbuleni, exportat în Austria

Este pentru prima dată când această varietate a fost obţinută şi comercializată într-un stat UE

Un grup de cercetători de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni, format din ing. Aurelia Diaconu, directorul unităţii, şi ing. Reta Drăghici, a obţinut un succes deosebit: exportul în Austria a primei cantităţi de cartof dulce produs la Dăbuleni.

Proiectul, început în urmă cu cinci ani, în 2010, a avut la bază cooperarea în domeniul cercetării ştiinţifice dintre specialiștii români şi cei sud-coreeni de la Universitatea Naţională din Kyungpook (prof. Cho Eun Gi) şi firma Love of Soil (președinte Dl Byung Chan Lee).

Certificatele de calitate care au însoţit marfa pe 10 februarie 2015, atunci când s-a realizat actul comercial, subliniază încadrarea în categoria de calitate excelentă a primei producţii de cartof dulce obţinută şi comercializată într-o ţară membră a Uniunii Europene. Acest succes merită cu atât mai mult fi evidenţiat, cu cât producţia a fost obţinută în 2014, un an deosebit de nefavorabil din punct de vedere al condiţiilor meteorologice.
În baza unor contracte încheiate în acest an, recolta de cartofi dulci 2015 va lua drumul exportului şi în alte state comunitare.
De asemenea, în câmpurile de cercetare – dezvoltare de la Staţiunea Dăbuleni se află în diferite stadii de realizare două – trei noi soiuri de cartofi dulci. sursa: ASAS

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …