Treceți la conținutul principal

ASAS: Cercetarea românească oferă material săditor pomicol şi viticol pentru plantările de primăvară

Institutele şi staţiunile de cercetare – dezvoltare agricolă, din structura Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" Bucureşti are pregătit pentru pomicultori şi viticultori material săditor - pomi fructiferi, viţă-de-vie şi arbuşti fructiferi - altoiţi pentru înfiinţarea de plantaţii comerciale şi gospodăreşti.

Puieţii, într-o gamă variată de soiuri performante, oferiţi spre vânzare sunt certificaţi de calitate şi fitosanitar, adaptaţi la condiţiile pedoclimatice din România şi sunt obţinuţi în pepinierele proprii autorizate.

670.000 de puieţi pentru plantările de primăvară
Astfel, ICDP Mărăcineni pune la dispoziţia celor interesaţi 39.250 bucăţi de pomi fructiferi: măr, par, prun, cireş, cais, nectarin, piersic. De asemenea, în depozitele institutului sunt păstraţi 418.600 puieţi de arbuşti fructiferi: căpşun, cătină, zmeur şi coacăz negru.
Cercetătorii de la SCDP Iaşi au pregătit pentru această primăvară 105.900 buc. puieţi de: măr, păr, gutui, cireş, vişin, cais, piersic, prun, iar colegii lor de la SCDP Constanţa oferă: măr, prun, piersic, nectarin, cais, cireş, vişin şi migdal, în cantitatea de 60.200 buc.
SCDP Voineşti vine în întâmpinarea fermierilor cu 35.430 de puieţi de: măr, păr, prun, cireş, vişin şi 10.000 buc. de afin.

Aproape 250 de mii de butaşi oferiţi viticultorilor

Pentru viticultori, unităţile de cercetare-dezvoltare cu specific vini-viticol oferă butaşi de viţă-de-vie altoită, soiuri de vin şi masă.
Spre exemplu, SCDVV Valea Călugăreasca are spre comercializare 42.335 buc. de material săditor din soiurile: Chardonnay, Risling italian, Pinot noir şi gri, Fetescă albă şi neagră, Merlot, Cabernet Souvinion, Cardinal Italia, Victoria, în timp ce SCDVV Murfatlar le poate asigura podgorenilor pentru plantat 30.734 buc. butaşi de Chardonnay, Pinot gris, iar SCDVV Blaj oferă material săditor de Muscat Ottonel, Fetească regală, Risling Italian, Muscat de Hamburg, Chasselas Dore în număr de 51.900 buc.
De asemenea, viticultorii pot găsi la SCDVV Iaşi: Frâncuşă, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Busuioaca de Bohotin, Aligote, Fetească albă şi regală, dar şi Pinot gris (42.400 buc.) sau la SCDVV Bujoru - Muscat de Hamburg, Fetească neagră şi albă, Băbească gri, Coarna neagră Italia (30.975 bucăţi).
În spaţiile de depozitare ale SCDVV Drăgăşani există Tămăioasă românească, Negru de Drăgăşani, Crâmpoşie selecţionată şi soiul Victoria (28.500), iar cercetătorii de la SCDVV Miniş au pregătit pentru plantat butaşi de viţă-de-vie din soiurile: Cadârcă 2000, Cabernet Sauvignon, Merlot şi Victoria - 4.425 bucăţi. sursa: ASAS

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…