Treceți la conținutul principal

ASAS: Cercetarea românească oferă material săditor pomicol şi viticol pentru plantările de primăvară

Institutele şi staţiunile de cercetare – dezvoltare agricolă, din structura Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" Bucureşti are pregătit pentru pomicultori şi viticultori material săditor - pomi fructiferi, viţă-de-vie şi arbuşti fructiferi - altoiţi pentru înfiinţarea de plantaţii comerciale şi gospodăreşti.

Puieţii, într-o gamă variată de soiuri performante, oferiţi spre vânzare sunt certificaţi de calitate şi fitosanitar, adaptaţi la condiţiile pedoclimatice din România şi sunt obţinuţi în pepinierele proprii autorizate.

670.000 de puieţi pentru plantările de primăvară
Astfel, ICDP Mărăcineni pune la dispoziţia celor interesaţi 39.250 bucăţi de pomi fructiferi: măr, par, prun, cireş, cais, nectarin, piersic. De asemenea, în depozitele institutului sunt păstraţi 418.600 puieţi de arbuşti fructiferi: căpşun, cătină, zmeur şi coacăz negru.
Cercetătorii de la SCDP Iaşi au pregătit pentru această primăvară 105.900 buc. puieţi de: măr, păr, gutui, cireş, vişin, cais, piersic, prun, iar colegii lor de la SCDP Constanţa oferă: măr, prun, piersic, nectarin, cais, cireş, vişin şi migdal, în cantitatea de 60.200 buc.
SCDP Voineşti vine în întâmpinarea fermierilor cu 35.430 de puieţi de: măr, păr, prun, cireş, vişin şi 10.000 buc. de afin.

Aproape 250 de mii de butaşi oferiţi viticultorilor

Pentru viticultori, unităţile de cercetare-dezvoltare cu specific vini-viticol oferă butaşi de viţă-de-vie altoită, soiuri de vin şi masă.
Spre exemplu, SCDVV Valea Călugăreasca are spre comercializare 42.335 buc. de material săditor din soiurile: Chardonnay, Risling italian, Pinot noir şi gri, Fetescă albă şi neagră, Merlot, Cabernet Souvinion, Cardinal Italia, Victoria, în timp ce SCDVV Murfatlar le poate asigura podgorenilor pentru plantat 30.734 buc. butaşi de Chardonnay, Pinot gris, iar SCDVV Blaj oferă material săditor de Muscat Ottonel, Fetească regală, Risling Italian, Muscat de Hamburg, Chasselas Dore în număr de 51.900 buc.
De asemenea, viticultorii pot găsi la SCDVV Iaşi: Frâncuşă, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Busuioaca de Bohotin, Aligote, Fetească albă şi regală, dar şi Pinot gris (42.400 buc.) sau la SCDVV Bujoru - Muscat de Hamburg, Fetească neagră şi albă, Băbească gri, Coarna neagră Italia (30.975 bucăţi).
În spaţiile de depozitare ale SCDVV Drăgăşani există Tămăioasă românească, Negru de Drăgăşani, Crâmpoşie selecţionată şi soiul Victoria (28.500), iar cercetătorii de la SCDVV Miniş au pregătit pentru plantat butaşi de viţă-de-vie din soiurile: Cadârcă 2000, Cabernet Sauvignon, Merlot şi Victoria - 4.425 bucăţi. sursa: ASAS

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…