Treceți la conținutul principal

Agrometeo 17 - 23 februarie 2015. Culturile de câmp şi pomi-viticole îşi vor menţine repausul biologic

În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod obişnuit, după care, se va produce o încălzire treptată a vremii, la nivelul întregii ţări.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -11...2°C la începutul perioadei, abaterile termice negative fiind de 1...5°C şi -5...5°C în ultimele zile, limite apropiate de mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între -7...10°C, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -18...0°C în aproape toată ţara, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare din centrul ţării.

Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), reduse cantitativ, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate regiunile agricole ale ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Culturile de câmp şi pomi-viticole îşi vor menţine repausul biologic, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Pe fondul menţinerii temperaturilor minime din aer sub limitele biologice critice de rezistenţă ale plantelor (Tmin<-7...-10...-15°C), pe terenurile fără strat protector sau cu strat superficial de zăpadă (1-5 cm), plantele vor fi expuse frigului şi gerului, aparatul foliar fiind afectat prin brunificări şi arsuri ale vârfului frunzelor, atât în culturile semănate în epoca optimă, cât şi în cele tardive.

Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (15-100%).

La rapiţa semănată în epoca optimă se va semnala faza de înfrunzire (6-12 frunze), pe majoritatea suprafeţelor agricole.

Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla în continuare în stadiul de repaus vegetativ, acestea având o bună rezisteţă la condiţiile de iernare.

Ca urmare, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura pe ansamblu normal, acestea fiind întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:
• Continuarea efectuării lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi, respectiv fertilizări cu îngrăşăminte organice şi tratamente fitosanitare;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
• Efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol;
• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole. sursa: ANM

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…