Treceți la conținutul principal

Agrometeo 17 - 23 februarie 2015. Culturile de câmp şi pomi-viticole îşi vor menţine repausul biologic

În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod obişnuit, după care, se va produce o încălzire treptată a vremii, la nivelul întregii ţări.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -11...2°C la începutul perioadei, abaterile termice negative fiind de 1...5°C şi -5...5°C în ultimele zile, limite apropiate de mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între -7...10°C, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -18...0°C în aproape toată ţara, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare din centrul ţării.

Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), reduse cantitativ, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate regiunile agricole ale ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Culturile de câmp şi pomi-viticole îşi vor menţine repausul biologic, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Pe fondul menţinerii temperaturilor minime din aer sub limitele biologice critice de rezistenţă ale plantelor (Tmin<-7...-10...-15°C), pe terenurile fără strat protector sau cu strat superficial de zăpadă (1-5 cm), plantele vor fi expuse frigului şi gerului, aparatul foliar fiind afectat prin brunificări şi arsuri ale vârfului frunzelor, atât în culturile semănate în epoca optimă, cât şi în cele tardive.

Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (15-100%).

La rapiţa semănată în epoca optimă se va semnala faza de înfrunzire (6-12 frunze), pe majoritatea suprafeţelor agricole.

Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla în continuare în stadiul de repaus vegetativ, acestea având o bună rezisteţă la condiţiile de iernare.

Ca urmare, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura pe ansamblu normal, acestea fiind întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:
• Continuarea efectuării lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi, respectiv fertilizări cu îngrăşăminte organice şi tratamente fitosanitare;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
• Efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol;
• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole. sursa: ANM

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…