Treceți la conținutul principal

Agricultorii vor plăti impozite mai mici, după ce normele de venit au fost diminuate

Cultivatorii de teren agricol şi crescătorii de animale din judeţ vor plăti în 2015 un impozit mai mic pentru veniturile realizate în agricultură. Asta după ce normele de venit stabilite pentruimpozitarea veniturilor din agricultură în 2015, pentru anul 2014, sunt în general mai mici decât cele stabilite în 2014, pentru 2013. Aceste norme de venit nu sunt decât o confirmare a anului prost din cele mai multe ramuri ale agriculturii. Mai exact, a veniturilor mici pe care le-au realizat cei care au cultivat teren sau au crescut animale, păsări sau albine.Normele de venit au fost diminuate în baza raportului cheltuieli-venituri
Vasile Costan, directorul Direcţiei Agricole Suceava, a explicat că normele de venit au fost stabilite în baza datelor concrete de la nivelul judeţului. Au fost luate în calcul cheltuielile cu însămânţarea şi îngrăşământul, de exemplu, care au fost în creştere. Cu câteva excepţii, preţurile culturilor agricole, producţia 2014, au fost mai mici ca în anul anterior, în timp ce la sectorul creşterii bovinelor cheltuielile au crescut, însă preţul laptelui este şi el în scădere. Situaţia a stat cel puţin la fel de prost şi în ceea ce-i priveşte pe apicultori.
„Specialiştii instituţiei noastre au făcut note de fundamentare privind fiecare produs vegetal şi pe specii de animale. Având în vedere raporturile între cheltuieli şi venituri au rezultat normele de venit care au fost acceptate şi aprobate de Direcţia de Finanţe”, a declarat Vasile Costan, subliniind că normele au fost stabilite în acord cu reprezentanţii celor mai importante asociaţii de cultivatori de teren, de pomicultori şi de crescători de animale.

Normele de venit stabilite
Normele de venit pentru 2015 sunt următoarele: vaci şi bivoliţe 200 de lei per cap de animal, oi şi capre – 20 de lei, proci la îngrăşat – 33 de lei, păsări de curte – doi lei, familii de albine – 19 lei.
În ceea ce priveşte sectorul vegetal, normele de venit stabilite sunt următoarele: cereale – 210 lei la hectar, plante oleaginoase – 220 de lei, cartofi – 670 de lei, sfeclă de zahăr – 310 lei, tutun – 620 lei, legume în câmp – 1.170 lei, legume în spaţii protejate – 2.150 lei, leguminoase pentru boabe – 350 lei, pomi de rod – 1.405 lei, arbuşti fructiferi – 650 lei, flori şi plante ornamentale – 3.150 lei, vie pe rod – 450 lei.

Diminuări importante faţă de normele de venit stabilite în 2014
Comparativ cu normele stabilite în 2014, sumele sunt în cele mai multe cazuri mai mici. De exemplu, norma de venit la cap de bovină s-a diminuat de la 250 de lei la 200 de lei. La oi şi capre a scăzut de la 26 la 20 de lei, în timp ce la familii de albine a scăzut de la 27 la 19 lei. La cereale norma de venit a scăzut de la 215 la 210 lei. Cea mai drastică scădere a normei de venit este însă la cartof, de la 1.200 de lei în 2014 la 670 de lei. Această scădere se explică prin preţul foarte scăzut al cartofilor recoltaţi anul trecut.

Cine plăteşte impozit în agricultură
Normele de venit înseamnă impozite mai mici în condiţiile în care din aceste sume se calculează impozitul de 16% în agricultură. Impozitele sunt plătite însă doar de agricultorii şi crescătorii de animale care au producţii ce depăşesc consumul propriu. Impozitul se aplică celor care cultivă mai mult de două hectare de teren cu cereale, cartofi sau sfeclă de zahăr. De asemenea, sunt impozitate veniturile obţinute din exploatarea unor culturi mai mari de 0,5 hectare de legume în câmp; 0,2 hectare de legume în spaţii protejate; 1,5 hectare de pomi pe rod şi 0,5 hectare de vie pe rod. În ceea ce priveşte crescătorii de animale, impozitul se aplică celor care au mai mult de două bovine, 10 ovine sau 10 caprine.
Trebuie spus că impozitul pe venit se plăteşte doar pentru ceea ce este peste aceste efective. De exemplu, cine are cinci vaci este scutit de impozit pentru două şi plăteşte pentru următoarele trei. În cazul normei de venit din 2015 asta înseamnă 32 de lei pentru fiecare bovină (16% din 200 de lei).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Doi nemţi au reînviat agricultura pe câmpurile de lângă Fălticeni

Lăsat de izbelişte pe suprafeţe din ce în ce mai mari, pământul din judeţ are mare preţ pentru alţii. Doi tineri din Germania predau zilnic o adevărată reţetă de succes în agricultură, pe câmpurile de lângă Fălticeni. Absolvenţi de studii superioare în agricultură, au venit în Suceava, unde au aflat că se găseşte din belşug pământ ieftin şi bun.Se întâmpla acum trei ani de zile, astăzi cei doi fiind între primii trei mari arendaşi de teren din judeţul Suceava.

Michael Liebscher şi Bertram Vogt, ambii în vârstă de 29 de ani, sunt din regiunea Hanovra. Provin din familii de fermieri şi ambii au absolvit facultăţi de agricultură. Spun că prima lor intenţie a fost să lucreze teren agricol în Transilvania, înregistrându-şi societatea LV Agro Prodexim, cu sediul în Cluj. În acea zonă a ţării nu au găsit însă teren suficient, astfel că au mers pe o altă pistă. Un conaţional aflat în Piatra Neamţ cu afaceri le-a povestit despre potenţialul agricol din judeţul Suceava, astfel că au ajuns în zon…