Treceți la conținutul principal

Serviciul fitosanitar rus a returnat în Belarus un lot de mere moldoveneşti şi poloneze

Chişinău, 5 ian. /MOLDPRES/. Direcţia inspecţiei fitosanitare ruse Rosselhoznadzor pentru regiunile Breansk şi Smolensk a întors în Belarus un lot de peste 90 tone de mere, provenite din Republica Moldova şi Polonia. Potrivit părţii ruse, transportarea lotului ar fi fost efectuată cu încălcarea regulilor de tranzitare stabilite de Uniunea Vamală, informează MOLDPRES cu referire la un comunicat al inspecţiei ruse amplasat pe site-ul oficial al acesteia.

Peste 70 de tone de produse agricole erau însoțite de „certificate fitosanitare false, eliberate în Belarus”.

Inspectorii au constatat că există neconcordanţe între certificatele fitosanitare de reexport, eliberate de autorităţile belaruse, şi copiile documentelor fitosanitare perfectate în ţările de provenienţă a producţiei.

După parafarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE, Moscova a interzis, de la 21 iulie 2014, importul de fructe, legume şi conserve din Republica Moldova. Ministerul Agriculturii a estimat pierderile suportate de agricultori, ca urmare a acestor interdicţii, la circa 15-20 milioane de dolari SUA.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, exporturile moldoveneşti pe piaţa rusă s-au redus cu aproape 30 la sută, în zece luni ale anului. În pofida deschiderii pieţei UE, exporturile de fructe şi legume s-au redus per total cu 8 la sută, pînă la 196 milioane de dolari SUA.

Spre sfîrşitul anului trecut, consilierul şefului inspecţiei fitosanitare ruse, Alexei Alexeenko, a declarat pentru Ria Novosti că Federaţia Rusă este gata să înceapă negocierile privind ridicarea interdicţiilor. "Rosselhoznadzor este gata să revadă interdicţiile pentru importul fructelor şi cărnii din Republica Moldova, în condiţiile în care va fi creat un sistem de control care ar preveni reexportul produselor din Uniunea Europeană", a mai spus Alexeenko

Ministrul în exerciţiu al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a declarat ulterior că negocierile privind anularea embargoului la exportul merelor moldoveneşti pe piaţa rusă ar putea să aibă loc la mijlocul lunii ianuarie a acestui an.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Merele lui Barbulea, motiv de râsete în şedinţa CJ Gorj

La solicitarea Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj a transmis acestei instituţii propunerile privind preţurile medii ale produselor agricole ce vor fi practicate în acest an. Consiliul Judeţean, potrivit legii, trebuie să aprobe aceste preţuri, după aprobare hotărârea transmiţându-se Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, pentru a fi comunicat unităţilor fiscale în subordine. Acest ultim proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean de vineri a născut ceva discuţii, după ce consilierul PNL, Valerică Barbulea, a cerut un amendament la proiectul de hotărâre, privind modificarea preţului la mere.
Amendamentul s-a supus al vot, dar consilierii care compun majoritatea nu au ştiut cum să voteze, spre amuzamentul celor din grupul PDL care aplaudau râzând nedumerirea consilierilor PSD. Preţul pe kilogramul de mere a fost de 2,31 de lei iar Barbulea vroia ca acesta să fie de la 1,80 de lei pe kilogramul de mere. Iniţial …

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Recomandări de la APIA privind cererile de subvenții

Nicolae Horumbă, director Proceduri plăți pe suprafață din APIA, a făcut câteva recomandări fermierilor care depun cererea unică pentru subvenții.Terenurile cu statut incert
În primul rând, fermierul trebuie să-și clarifice situația terenurilor pe care le cultivă înainte de a veni la APIA. “Recomandarea mea personală este ca, dacă există terenuri cu statut incert, să le declare, pentru că sunt obligați, dar să nu solicite plata pentru ele. Există riscul ca, dacă se constată neconformități pentru acele suprafețe cu statut juridic incert sau situație neclară în documente, să fie penalizați. E mai simplu pentru fermier să declare că nu solicită plata pentru o parcelă”, spune directorul. Chiar dacă nu primește subvenție pentru acel teren, fermierul are obligația să respecte bunele condiții agricole și de mediu și este posibil să aibă și zone de interes ecologic pe el, care intră în calculul procentului de 5%.

Tabel centralizator
Ca noutate, anul acesta fermierii trebuie să depună un tabel …