Treceți la conținutul principal

Serviciul fitosanitar rus a returnat în Belarus un lot de mere moldoveneşti şi poloneze

Chişinău, 5 ian. /MOLDPRES/. Direcţia inspecţiei fitosanitare ruse Rosselhoznadzor pentru regiunile Breansk şi Smolensk a întors în Belarus un lot de peste 90 tone de mere, provenite din Republica Moldova şi Polonia. Potrivit părţii ruse, transportarea lotului ar fi fost efectuată cu încălcarea regulilor de tranzitare stabilite de Uniunea Vamală, informează MOLDPRES cu referire la un comunicat al inspecţiei ruse amplasat pe site-ul oficial al acesteia.

Peste 70 de tone de produse agricole erau însoțite de „certificate fitosanitare false, eliberate în Belarus”.

Inspectorii au constatat că există neconcordanţe între certificatele fitosanitare de reexport, eliberate de autorităţile belaruse, şi copiile documentelor fitosanitare perfectate în ţările de provenienţă a producţiei.

După parafarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE, Moscova a interzis, de la 21 iulie 2014, importul de fructe, legume şi conserve din Republica Moldova. Ministerul Agriculturii a estimat pierderile suportate de agricultori, ca urmare a acestor interdicţii, la circa 15-20 milioane de dolari SUA.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, exporturile moldoveneşti pe piaţa rusă s-au redus cu aproape 30 la sută, în zece luni ale anului. În pofida deschiderii pieţei UE, exporturile de fructe şi legume s-au redus per total cu 8 la sută, pînă la 196 milioane de dolari SUA.

Spre sfîrşitul anului trecut, consilierul şefului inspecţiei fitosanitare ruse, Alexei Alexeenko, a declarat pentru Ria Novosti că Federaţia Rusă este gata să înceapă negocierile privind ridicarea interdicţiilor. "Rosselhoznadzor este gata să revadă interdicţiile pentru importul fructelor şi cărnii din Republica Moldova, în condiţiile în care va fi creat un sistem de control care ar preveni reexportul produselor din Uniunea Europeană", a mai spus Alexeenko

Ministrul în exerciţiu al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a declarat ulterior că negocierile privind anularea embargoului la exportul merelor moldoveneşti pe piaţa rusă ar putea să aibă loc la mijlocul lunii ianuarie a acestui an.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…