Treceți la conținutul principal

Producţia agricolă din 2014 a crescut cu 25% peste media ultimilor cinci aniAnul agricol 2014 a fost unul de excepţie pentru România, dar şi pentru restul statelor Uniunii Europene. Producţia de cereale şi plante oleginoase din România este cu cel puţin 25% peste media ultimilor cinci ani.

Producătorii de cereale din Europa au avut un an excelent, cu producţii record, iar România este printre principalele pieţe cu cele mai semnificative creşteri, se arată în ultima monitorizare a culturilor agricole realizată de Comisia Europeană. "Producţia obţinută este cu cel puţin 25% peste media ultimilor cinci ani în România, Ungaria şi Bulgaria. Floarea soarelui cultivată în România a dus la creşterea întregii producţii a UE- 28 cu mult peste medie", se arată în raportul Comisiei Europene.

Potrivit raportului de monitorizare, producţiile de grâu estimate sunt mari în majoritatea statelor din centrul, estul şi nordul UE, precum Germania, Marea Britanie, România, Danemarca şi Polonia. De asemenea, în ceea ce priveşte porumbul, "producţia medie este cu cel puţin 25% peste media ultimilor cinci ani în România, Ungaria şi Bulgaria", dar "în România, Ungaria, Bulgaria şi Croaţia, dezvoltarea culturilor nu a fost optimă, urmare a vremii mult mai răcoroase decât în mod obişnuit, cu efecte negative asupra rizomilor, a frunzelor şi a acumulării de biomasă".

Situaţia a fost benefică şi pentru producătorii agricoli care au pariat anul acesta epe culturile de rapiţă. "În cazul rapiţei a fost un an excelent pentru producătorii din Germania şi Polonia, unde producţia estimată este printre cele mai mari din baza noastră de date. De asemenea, a fost un sezon foarte bun şi pentru producătorii din Marea Britanie şi Franţa, unde producţia este peste media ultimilor cinci ani. Producţii mari, comparativ cu medie ultimilor cinci ani au fost estimate şi pentru România, Danemarca şi Ungaria".

Totodată, s-au raportat producţii record de floarea soarelui, România fiind printre principalele motoare de creştere. "Se aşteaptă producţii mari de floarea soarelui în Franţa, Italia şi statele din estul Europei. (...) În Ungaria, producţia prognozată este cea mai mare din ultimii 20 de ani. Se aşteaptă producţii similare în Franţa, Italia, Romînia, Bulgaria şi Grecia".

Producţia de cereale a UE în anul agricol 2014 - 2015 este estimată la 304,6 milioane de tone, în creştere cu aproximativ 1% faţă de anul anterior, conform unor estimări ale Directoratului General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG Agri) din cadrul CE.

Din datele Ministerului Agriculturii, România a produs anul acesta în jur de 7,3 miliaone de tone de grâu. De asemenea, ne aflăm pe poziţia a doua în Europa la producţia de porumb, cu peste 11 milioane de tone, după Franţa, care are o producţie de 17 milioane tone, dar pe o suprafaţă cultivată mai mică, de numai 1,7 milioane de hectare.
Cea mai bună performanţă pentru România este însă la producţia de floarea soarelui, unde am devansat Franţa, liderul european, cu un total de aproximativ 2,1 milioane de tone.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.