Treceți la conținutul principal

Producţia agricolă din 2014 a crescut cu 25% peste media ultimilor cinci aniAnul agricol 2014 a fost unul de excepţie pentru România, dar şi pentru restul statelor Uniunii Europene. Producţia de cereale şi plante oleginoase din România este cu cel puţin 25% peste media ultimilor cinci ani.

Producătorii de cereale din Europa au avut un an excelent, cu producţii record, iar România este printre principalele pieţe cu cele mai semnificative creşteri, se arată în ultima monitorizare a culturilor agricole realizată de Comisia Europeană. "Producţia obţinută este cu cel puţin 25% peste media ultimilor cinci ani în România, Ungaria şi Bulgaria. Floarea soarelui cultivată în România a dus la creşterea întregii producţii a UE- 28 cu mult peste medie", se arată în raportul Comisiei Europene.

Potrivit raportului de monitorizare, producţiile de grâu estimate sunt mari în majoritatea statelor din centrul, estul şi nordul UE, precum Germania, Marea Britanie, România, Danemarca şi Polonia. De asemenea, în ceea ce priveşte porumbul, "producţia medie este cu cel puţin 25% peste media ultimilor cinci ani în România, Ungaria şi Bulgaria", dar "în România, Ungaria, Bulgaria şi Croaţia, dezvoltarea culturilor nu a fost optimă, urmare a vremii mult mai răcoroase decât în mod obişnuit, cu efecte negative asupra rizomilor, a frunzelor şi a acumulării de biomasă".

Situaţia a fost benefică şi pentru producătorii agricoli care au pariat anul acesta epe culturile de rapiţă. "În cazul rapiţei a fost un an excelent pentru producătorii din Germania şi Polonia, unde producţia estimată este printre cele mai mari din baza noastră de date. De asemenea, a fost un sezon foarte bun şi pentru producătorii din Marea Britanie şi Franţa, unde producţia este peste media ultimilor cinci ani. Producţii mari, comparativ cu medie ultimilor cinci ani au fost estimate şi pentru România, Danemarca şi Ungaria".

Totodată, s-au raportat producţii record de floarea soarelui, România fiind printre principalele motoare de creştere. "Se aşteaptă producţii mari de floarea soarelui în Franţa, Italia şi statele din estul Europei. (...) În Ungaria, producţia prognozată este cea mai mare din ultimii 20 de ani. Se aşteaptă producţii similare în Franţa, Italia, Romînia, Bulgaria şi Grecia".

Producţia de cereale a UE în anul agricol 2014 - 2015 este estimată la 304,6 milioane de tone, în creştere cu aproximativ 1% faţă de anul anterior, conform unor estimări ale Directoratului General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG Agri) din cadrul CE.

Din datele Ministerului Agriculturii, România a produs anul acesta în jur de 7,3 miliaone de tone de grâu. De asemenea, ne aflăm pe poziţia a doua în Europa la producţia de porumb, cu peste 11 milioane de tone, după Franţa, care are o producţie de 17 milioane tone, dar pe o suprafaţă cultivată mai mică, de numai 1,7 milioane de hectare.
Cea mai bună performanţă pentru România este însă la producţia de floarea soarelui, unde am devansat Franţa, liderul european, cu un total de aproximativ 2,1 milioane de tone.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …