Treceți la conținutul principal

Mită la Agricultură: Europarlamentarul Rebega, cercetat de DNA. Ce acuzaţii îi aduc procurorii?

Europarlamentarul Laurenţiu Rebega este urmărit penal de către procurorii DNA pentru mai multe fapte în dosarul de mită la Ministerul Agriculturii.

Potrivit DNA, Laurenţiu Rebega este acuzat de folosirea influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, instigare la spălare de bani, la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi la uz de fals.

„În luna decembrie 2014, în contextul organizării unor evenimente agricole, Constantin-Laurenţiu Rebega a primit de la administratorul unei societăţi comerciale, printr-un intermediar, suma de 23.000 lei, folosindu-se de influenţa pe care şi-a manifestat-o ca vicepreşedinte al unui partid politic, responsabil de Departamentul de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, influenţă percepută ca fiind reală asupra unui funcţionar din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziţiei şi circulaţiei banilor, suspectul Rebega, prin acelaşi intermediar, l-a determinat pe administratorul firmei respective să plăsmuiască şi ulterior să folosească un contract fictiv de prestări servicii către firmă organizatoare a evenimentelor”, precizează DNA într-un comunicat.

Patru persoane arestate preventiv

În dosarul de corupţie de la MADR, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, vineri 9 ianuarie 2014, arestarea preventivă a fostului secretar de stat - la data faptei - al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nagy Peter Tamas, şi a secretarului general al MADR, Virgil-Laurenţiu Găman, Acuzaţiile procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt următoarele: luare de mită, instigare la uz de fals, la fals în înscrisuri sub semnătură privată și la spălare de bani.

În acelaşi dosar, instanţa de judecată a dispus măsura arestării şi pentru administratorii unor societăți comerciale, Claudiu Vasilescu şi Zoltan Jozsef Haller, pentru complicitate la luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani.
Decizia poate fi contestată de cei patru la Completul de 5 judecători al ÎCCJ.

Potrivit DNA, cu ocazia organizării Târgului Indagra 2014 la Romexpo, Virgil Găman şi Nagy Peter Tamas au pretins de la persoane din conducerea Romexpo suma de 40.000 euro, care urma să fie virată către cei doi prin intermediul unor firme agreate de aceştia.

Interceptările DNA din dosarul mitei de la Ministerul Agriculturii arată că, din discuţiile cu Claudiu Vasilescu, administratorul de firme reţinut în acest caz, încheierea unuia dintre contracte a reprezentat doar „un ajutor acordat altor persoane” şi că acela care solicita banii era europarlamentarul Laurenţiu Rebega.

Laurenţiu Rebega (PC) este membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală, al Comisiei pentru petiții şi al Delegației la Comisia parlamentară mixtă UE-Turcia din Parlamentul European. De asemenea, este membru supleant în Comisia pentru pescuit şi în Delegația la comisiile parlamentare de cooperare UE-Armenia, UE-Azerbaidjan și UE-Georgia.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …