Treceți la conținutul principal

Mită la Agricultură: Europarlamentarul Rebega, cercetat de DNA. Ce acuzaţii îi aduc procurorii?

Europarlamentarul Laurenţiu Rebega este urmărit penal de către procurorii DNA pentru mai multe fapte în dosarul de mită la Ministerul Agriculturii.

Potrivit DNA, Laurenţiu Rebega este acuzat de folosirea influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, instigare la spălare de bani, la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi la uz de fals.

„În luna decembrie 2014, în contextul organizării unor evenimente agricole, Constantin-Laurenţiu Rebega a primit de la administratorul unei societăţi comerciale, printr-un intermediar, suma de 23.000 lei, folosindu-se de influenţa pe care şi-a manifestat-o ca vicepreşedinte al unui partid politic, responsabil de Departamentul de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, influenţă percepută ca fiind reală asupra unui funcţionar din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziţiei şi circulaţiei banilor, suspectul Rebega, prin acelaşi intermediar, l-a determinat pe administratorul firmei respective să plăsmuiască şi ulterior să folosească un contract fictiv de prestări servicii către firmă organizatoare a evenimentelor”, precizează DNA într-un comunicat.

Patru persoane arestate preventiv

În dosarul de corupţie de la MADR, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, vineri 9 ianuarie 2014, arestarea preventivă a fostului secretar de stat - la data faptei - al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nagy Peter Tamas, şi a secretarului general al MADR, Virgil-Laurenţiu Găman, Acuzaţiile procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt următoarele: luare de mită, instigare la uz de fals, la fals în înscrisuri sub semnătură privată și la spălare de bani.

În acelaşi dosar, instanţa de judecată a dispus măsura arestării şi pentru administratorii unor societăți comerciale, Claudiu Vasilescu şi Zoltan Jozsef Haller, pentru complicitate la luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani.
Decizia poate fi contestată de cei patru la Completul de 5 judecători al ÎCCJ.

Potrivit DNA, cu ocazia organizării Târgului Indagra 2014 la Romexpo, Virgil Găman şi Nagy Peter Tamas au pretins de la persoane din conducerea Romexpo suma de 40.000 euro, care urma să fie virată către cei doi prin intermediul unor firme agreate de aceştia.

Interceptările DNA din dosarul mitei de la Ministerul Agriculturii arată că, din discuţiile cu Claudiu Vasilescu, administratorul de firme reţinut în acest caz, încheierea unuia dintre contracte a reprezentat doar „un ajutor acordat altor persoane” şi că acela care solicita banii era europarlamentarul Laurenţiu Rebega.

Laurenţiu Rebega (PC) este membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală, al Comisiei pentru petiții şi al Delegației la Comisia parlamentară mixtă UE-Turcia din Parlamentul European. De asemenea, este membru supleant în Comisia pentru pescuit şi în Delegația la comisiile parlamentare de cooperare UE-Armenia, UE-Azerbaidjan și UE-Georgia.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANT nu a ajuns la toți crescătorii de bovine. Iată ce județe mai așteaptă banii!

Ajutorul național tranzitoriu (ANT), aferent anului trecut, nu a ajuns încă la toți crescătorii de bovine. Abia, săptămâna trecută, joi, pe 16 aprilie APIA București a făcut ultimele plăți.

Crescătorii de bovine din județele Maramureș, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor au primit deja subvențiile restante de anul trecut. Din informațiile pe care le am, fermierii din județele Alba, Hunedoara, Brașov așteaptă să-și primească banii. Am vorbit, săptămâna trecută, cu directorul APIA, Mihai Puțintei, și mi-a spus că ultimele plăți s-au făcut joi (16 aprilie n.r.). Așa că banii o să ajungă la toți fermierii. Ce-i drept, subvențiile au și un traseu anevoios: de la APIA la trezorerii, de aici la bănci, spune Claudiu Frânc, liderul crescătorilor de bovine.

Crescătorii de bovine primesc 503 lei pe cap de bovină de carne și 121 de lei pe tona de lapte comercializată. Guvernul a alocat pe 4 martie din bugetul de stat suma de 955 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naționale t…