Treceți la conținutul principal

Lista cu intrebari frecvente privind investitiile finantate prin PNDR

Pentru a veni in sprijinul beneficiarilor si potentialilor beneficiari ai PNDR, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat o serie de intrebari frecvente, impreuna cu raspunsurile aferente acestora.

Intrebare: Poate o societate comerciala, beneficiara unei finantari sa constituie o ipoteca asupra unui cont bancar pentru a garanta un imprumut acordat de catre o institutie de credit la care a fost deschis contul bancar, imprumut care are ca scop obtinerea unei linii de finantare intermediara pana la momentul la care se obtine finantarea de la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale?

Raspuns: Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 74 din 17 iunie 2009 Art. 4 “alin. (4), sumele aferente derularii proiectelor finantate din FEGA, FEADR si FEP, existente în conturile beneficiarilor, nu sunt supuse executarii silite pe perioada de valabilitate a contractelor de finantare. Asadar, potrivit celor de mai sus, sumele aferente derularii proiectelor finantate din FEADR sunt bunuri insesizabile, iar bunurile insesizabile nu pot fi ipotecate intrucat nu pot face obiectul unei executari silite, scopul final al ipotecii fiind tocmai satisfacerea creantei garantate cu ipoteca prin executarea silita a bunului afectat garantiei.

Intrebare: Care este dimensiunea maxima a unui document care poate fi incarcat cu succes pe platforma online pentru depunerea unui proiect?

Raspuns: Pentru a se incarca cu succes un document in platforma online, acesta trebuie sa aiba maxim 100 MB (megabiti).

Intrebare: AFIR va efectua verificari suplimentare ale preturilor prezentate in baza de date cu preturi de referinta si va introduce in baza de date preturi care, in urma verificarilor, pot fi mai mici decat cele prezentate initial de ofertant. Cum se efectueaza aceste verificari suplimentare?
Raspuns: Verificarile suplimentare se efectueaza prin aplicarea unor criterii de verificare prevazute de metodologia de constituire si actualizare a bazei de date cu preturi de referinta pentru masini, utilaje si echipamente specializate, ce vor fi utilizate în cadrul PNDR aprobata prin OMADR nr. 756 din 20 mai 2014, cu toate completarile si modificarile ulterioare.

Intrebare: In baza caror documente se introduc preturile mai mici de catre Autoritate (Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale)?
Raspuns: Preturile inscrise in Baza de date au la baza informatiile transmise de catre producatori /importatori /dealeri autorizati, la care se aplica verificari conform metodologiei aprobata prin OMADR nr. 756 din 20 mai 2014, cu toate completarile si modificarile ulterioare.

Intrebare: Ce masuri de investitii subventionate 100%, vor exista in perioada 2014-2020?
Raspuns: In cadrul programarii 2014-2020, se vor deschide sesiuni de depunere proiecte ulterior aprobarii programului de catre CE. Din datele detinute in momentul de fata, doua submasuri din Programul 2014-2020 vor beneficia de finantare 100%, SubMasura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” si SubMasura 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Doi nemţi au reînviat agricultura pe câmpurile de lângă Fălticeni

Lăsat de izbelişte pe suprafeţe din ce în ce mai mari, pământul din judeţ are mare preţ pentru alţii. Doi tineri din Germania predau zilnic o adevărată reţetă de succes în agricultură, pe câmpurile de lângă Fălticeni. Absolvenţi de studii superioare în agricultură, au venit în Suceava, unde au aflat că se găseşte din belşug pământ ieftin şi bun.Se întâmpla acum trei ani de zile, astăzi cei doi fiind între primii trei mari arendaşi de teren din judeţul Suceava.

Michael Liebscher şi Bertram Vogt, ambii în vârstă de 29 de ani, sunt din regiunea Hanovra. Provin din familii de fermieri şi ambii au absolvit facultăţi de agricultură. Spun că prima lor intenţie a fost să lucreze teren agricol în Transilvania, înregistrându-şi societatea LV Agro Prodexim, cu sediul în Cluj. În acea zonă a ţării nu au găsit însă teren suficient, astfel că au mers pe o altă pistă. Un conaţional aflat în Piatra Neamţ cu afaceri le-a povestit despre potenţialul agricol din judeţul Suceava, astfel că au ajuns în zon…