Treceți la conținutul principal

Lista cu intrebari frecvente privind investitiile finantate prin PNDR

Pentru a veni in sprijinul beneficiarilor si potentialilor beneficiari ai PNDR, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat o serie de intrebari frecvente, impreuna cu raspunsurile aferente acestora.

Intrebare: Poate o societate comerciala, beneficiara unei finantari sa constituie o ipoteca asupra unui cont bancar pentru a garanta un imprumut acordat de catre o institutie de credit la care a fost deschis contul bancar, imprumut care are ca scop obtinerea unei linii de finantare intermediara pana la momentul la care se obtine finantarea de la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale?

Raspuns: Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 74 din 17 iunie 2009 Art. 4 “alin. (4), sumele aferente derularii proiectelor finantate din FEGA, FEADR si FEP, existente în conturile beneficiarilor, nu sunt supuse executarii silite pe perioada de valabilitate a contractelor de finantare. Asadar, potrivit celor de mai sus, sumele aferente derularii proiectelor finantate din FEADR sunt bunuri insesizabile, iar bunurile insesizabile nu pot fi ipotecate intrucat nu pot face obiectul unei executari silite, scopul final al ipotecii fiind tocmai satisfacerea creantei garantate cu ipoteca prin executarea silita a bunului afectat garantiei.

Intrebare: Care este dimensiunea maxima a unui document care poate fi incarcat cu succes pe platforma online pentru depunerea unui proiect?

Raspuns: Pentru a se incarca cu succes un document in platforma online, acesta trebuie sa aiba maxim 100 MB (megabiti).

Intrebare: AFIR va efectua verificari suplimentare ale preturilor prezentate in baza de date cu preturi de referinta si va introduce in baza de date preturi care, in urma verificarilor, pot fi mai mici decat cele prezentate initial de ofertant. Cum se efectueaza aceste verificari suplimentare?
Raspuns: Verificarile suplimentare se efectueaza prin aplicarea unor criterii de verificare prevazute de metodologia de constituire si actualizare a bazei de date cu preturi de referinta pentru masini, utilaje si echipamente specializate, ce vor fi utilizate în cadrul PNDR aprobata prin OMADR nr. 756 din 20 mai 2014, cu toate completarile si modificarile ulterioare.

Intrebare: In baza caror documente se introduc preturile mai mici de catre Autoritate (Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale)?
Raspuns: Preturile inscrise in Baza de date au la baza informatiile transmise de catre producatori /importatori /dealeri autorizati, la care se aplica verificari conform metodologiei aprobata prin OMADR nr. 756 din 20 mai 2014, cu toate completarile si modificarile ulterioare.

Intrebare: Ce masuri de investitii subventionate 100%, vor exista in perioada 2014-2020?
Raspuns: In cadrul programarii 2014-2020, se vor deschide sesiuni de depunere proiecte ulterior aprobarii programului de catre CE. Din datele detinute in momentul de fata, doua submasuri din Programul 2014-2020 vor beneficia de finantare 100%, SubMasura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” si SubMasura 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANIF a pus în funcțiune sistemul de irigații SADOVA Corabia în data de 26 iunie 2017

Sistemul de irigații Sadova Corabia a fost executat în perioada 1969-1973 și acoperă bazinul hidrografic Dunărea pe raza județelor Olt și Dolj, în suprafață netă totală de 71.775 ha, din care 52.725 ha în județul DOLJ, restul de 19.050 în Olt. ANIF, prin sucursala Dunăre Jiu, a repus în funcțiune această amenajare, prin intermediul căreia s-a irigat intens până în anul 2009, când, exista subvenția pentru irigații, după 2009 suprafața irigată scăzând până la câteva sute de hectare.

Până în anul 2017, când apa a devenit gratuită, se iriga prin puțuri executate de către fermieri, ceea ce genera costuri foarte mari.

Canalele de irigații din județul Dolj, însumează 273 de km din care au fost umplute cu apă canale în lungime de 50km, până la această dată fiind încheiate contracte pentru o suprafață de 3154 ha.

Reamintim că, pentru anul 2017, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) are pregătite pentru irigat amenajări în suprafață de 820.000 ha.

Până la această dată, ANIF are …