Treceți la conținutul principal

În 2014, apicultorii mureşeni au produs cu 50% mai puţină miere decât în anii precedenţi

În 2014, producţia de miere recoltată în judeţul Mureş a fost cu 50% mai scăzută decât în anii precedenţi, susţine Liviu Timar, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Mureş.

„În sectorul agricol şi zootehnic producţiile sunt bune. Nu a fost un an bun însă pentru crescătorii de albine. Producţia la miere de albine, din discuţiile pe care le-am avut cu apicultorii, a fost cam la 50% faţă de anii normali. În perioada înfloririi salcâmului s-a întâmplat ceva, nişte fenomene foarte interesante care au făcut ca producţia de miere să fie foarte mică. Singurul domeniu în care producţia este mult mai mică decât media multianuală a fost în acest domeniu, al albinelor. Probabil în perioada de culegere a albinelor au fost precipitaţii în perioada de înflorire a salcâmului, a fost o perioadă de zece zile de precipitaţii şi au trecut florile”, a spus Liviu Timar, potrivit Agerpres.
Crescătorii de albine din Mureş susţin că anul trecut a fost cel mai slab din ultimii 30-40 de ani. „A fost un an foarte slab, cel mai slab din ultimii 30-40 de ani, motivele nu se ştiu, există o variantă că acest lucru s-a datorat diferenţei de temperatură dintre noapte şi zi sau iarna aceea blândă care a stricat tot”, a spus apicultorul Petru Sămărghiţan.

Harghita: Cea mai scăzută producţie din ultimii 50 ani
Şi apicultorii din judeţul Harghita au obţinut anul acesta mai puţină miere. Ei au înregistrat cea mai scăzută producţie de miere din ultimii 50 de ani.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Apicultorilor din Harghita, Lazar Tibor, vremea extrem de capricioasă, cu temperaturi scăzute înregistrate în timpul nopţii, de până la două grade Celsius, a făcut imposibilă acumularea nectarului. Din acest motiv, albinele nu au avut ce să culeagă, iar producţia este extrem de slabă şi se situează la 10-20% din cea înregistrată în anii precedenţi. „Din cauza frigului, de câteva grade, din timpul nopţii, nu s-a format nectar şi chiar dacă plantele au fost foarte frumoase, albinele nu au avut ce să culeagă. Anul trecut, apicultorii care au rămas în judeţ au obţinut 20-30 kilograme, iar în acest an au ajuns şi la un kilogram sau două de miere. Suntem foarte amărâţi. De peste 50 ani nu a fost o producţie atât de slabă. În 1946 şi 1949 au fost recolte atât de scăzute, dar au fost urmate apoi de ani mai buni. Aşa că şi noi trăim cu speranţa”, a conchis Lazar Tibor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…