Treceți la conținutul principal

Fermierii primesc diferenţa din subvenţia pe suprafaţăPlata diferenţei din subvenţia pe suprafaţă începe astăzi. Asta a anunţat ieri Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, în cadrul emisiunii "Viaţa Satului".

12 ianuarie este data la care va începe plata dife­renţei din subvenţia pe suprafaţă, atât în ceea ce priveşte suma de la Uniunea Europeană, cât şi a celei de la bugetul de stat. "Avem sumele pentru plăţile pentru 95% din beneficiari, pentru că, conform legii bugetului de stat, avem sume reţinute care vor fi disponibile din luna martie (...) @n lunile ianuarie şi februarie, toţi beneficiarii vor primi plata integrală. Nu vreau să facem o plată diferenţiată, pentru că ar fi fost mult mai simplu să facem plata europeană şi plata de la bugetul de stat. Vrem să acordăm în total 89 de euro pentru fiecare fermier", a spus Daniel Constantin, în emisiunea "Viaţa Satului", difuzată duminică, pe TVR 1.

De asemenea, sumei rambur­sate din fonduri europene către MADR se va adăuga şi ajutorul naţional tranzitoriu, adică 19,81 euro/ ha. Potrivit aceleiaşi surse, MADR a împrumutat din Trezorerie banii necesari pentru plata diferenţei la SAPS.
Din februarie, se va efectua şi plata ajutorului naţional tranzitoriu pentru zootehnie. "Zilele următoare, vom aproba hotărârea de Guvern `i sprijinul pentru acest sector. La începutul lunii februarie, vom începe plăţile şi către sectorul de creştere a ovinelor şi a bovinelor”, a mai spus mi­nistrul Agriculturii. 960 de milioane de lei este suma cuvenită ajutoarelor tran­zitorii în sectoarele creşterii bovinelor şi ovinelor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Doi nemţi au reînviat agricultura pe câmpurile de lângă Fălticeni

Lăsat de izbelişte pe suprafeţe din ce în ce mai mari, pământul din judeţ are mare preţ pentru alţii. Doi tineri din Germania predau zilnic o adevărată reţetă de succes în agricultură, pe câmpurile de lângă Fălticeni. Absolvenţi de studii superioare în agricultură, au venit în Suceava, unde au aflat că se găseşte din belşug pământ ieftin şi bun.Se întâmpla acum trei ani de zile, astăzi cei doi fiind între primii trei mari arendaşi de teren din judeţul Suceava.

Michael Liebscher şi Bertram Vogt, ambii în vârstă de 29 de ani, sunt din regiunea Hanovra. Provin din familii de fermieri şi ambii au absolvit facultăţi de agricultură. Spun că prima lor intenţie a fost să lucreze teren agricol în Transilvania, înregistrându-şi societatea LV Agro Prodexim, cu sediul în Cluj. În acea zonă a ţării nu au găsit însă teren suficient, astfel că au mers pe o altă pistă. Un conaţional aflat în Piatra Neamţ cu afaceri le-a povestit despre potenţialul agricol din judeţul Suceava, astfel că au ajuns în zon…