Treceți la conținutul principal

De ce funcţionează punctul fito-sanitar din Vama Stânca doar pe hârtie?

Punctul de trecere al frontierei cu Republica Moldova de la Stânca - Costeşti a primit, în octombrie 2014, toate autorizaţiile pentru a realiza verificări fito-sanitare şi veterinare, însă nu poate efectua controale din cauză că nu are personal de specialitate, fapt ce îi obligă pe importatorii şi exportatorii din judeţ să parcurgă distanţe de trei-patru ori mai mari până la cele mai apropiate puncte vamale.

Prefectul judeţului Botoşani, Costică Macaleţi, a solicitat sprijinul autorităţii statului pentru ca Biroul Vamal Stânca - Costeşti să beneficieze de posibilitatea de a face controale fitosanitare şi sanitar-veterinare. Potrivit prefectului, prin neangajarea unor specialişti din cele două domenii de activitate, însă, activitatea de control propriu-zisă nu se poate desfăşura, iar avizul Executivului a rămas doar pe hârtie.

„În momentul de faţă se reorganizează şi activitatea fitosanitară din ţară, prin înfiinţarea Autorităţii Naţionale, astfel încât momentul este oportun pentru a face cunoscută şi problema celor de la Botoşani”, a explicat prefectul Costică Macaleţi, citat de Agerpres.

Pentru demararea controlului fitosanitar de la Stânca, prefectul de Botoşani susţine că s-a adresat şi conducerii Ministerului Agriculturii, precum şi celei de la Autoritatea Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Distanţe de trei - patru ori mai mari pentru export - import

Costică Macaleţi a mai afirmat şi că, până la această, dată Instituţia Prefectului a primit numeroase sesizări din partea agenţilor economici care solicită efectuarea de operaţiuni de import/export cu produse agricole şi industriale prin Biroul Vamal de Frontieră Stânca - Costeşti, aceştia având posibilitatea să-şi reducă astfel în mod substanţial distanţele parcurse în acest scop.

În momentul de faţă, spre exemplu, pentru a efectua un import din Republica Moldova - raionul Edineţ, un agent economic din judeţul Botoşani are posibilitatea de a intra în România prin punctele de trecere a frontierei de la Sculeni sau Albiţa, distanţa parcursă pentru prima opţiune fiind de 365 km, iar pentru a doua opţiune de 480 km, în comparaţie cu Stânca - Costeşti, aflat la o distanţă de 120 km.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …