Treceți la conținutul principal

De ce funcţionează punctul fito-sanitar din Vama Stânca doar pe hârtie?

Punctul de trecere al frontierei cu Republica Moldova de la Stânca - Costeşti a primit, în octombrie 2014, toate autorizaţiile pentru a realiza verificări fito-sanitare şi veterinare, însă nu poate efectua controale din cauză că nu are personal de specialitate, fapt ce îi obligă pe importatorii şi exportatorii din judeţ să parcurgă distanţe de trei-patru ori mai mari până la cele mai apropiate puncte vamale.

Prefectul judeţului Botoşani, Costică Macaleţi, a solicitat sprijinul autorităţii statului pentru ca Biroul Vamal Stânca - Costeşti să beneficieze de posibilitatea de a face controale fitosanitare şi sanitar-veterinare. Potrivit prefectului, prin neangajarea unor specialişti din cele două domenii de activitate, însă, activitatea de control propriu-zisă nu se poate desfăşura, iar avizul Executivului a rămas doar pe hârtie.

„În momentul de faţă se reorganizează şi activitatea fitosanitară din ţară, prin înfiinţarea Autorităţii Naţionale, astfel încât momentul este oportun pentru a face cunoscută şi problema celor de la Botoşani”, a explicat prefectul Costică Macaleţi, citat de Agerpres.

Pentru demararea controlului fitosanitar de la Stânca, prefectul de Botoşani susţine că s-a adresat şi conducerii Ministerului Agriculturii, precum şi celei de la Autoritatea Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Distanţe de trei - patru ori mai mari pentru export - import

Costică Macaleţi a mai afirmat şi că, până la această, dată Instituţia Prefectului a primit numeroase sesizări din partea agenţilor economici care solicită efectuarea de operaţiuni de import/export cu produse agricole şi industriale prin Biroul Vamal de Frontieră Stânca - Costeşti, aceştia având posibilitatea să-şi reducă astfel în mod substanţial distanţele parcurse în acest scop.

În momentul de faţă, spre exemplu, pentru a efectua un import din Republica Moldova - raionul Edineţ, un agent economic din judeţul Botoşani are posibilitatea de a intra în România prin punctele de trecere a frontierei de la Sculeni sau Albiţa, distanţa parcursă pentru prima opţiune fiind de 365 km, iar pentru a doua opţiune de 480 km, în comparaţie cu Stânca - Costeşti, aflat la o distanţă de 120 km.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Merele lui Barbulea, motiv de râsete în şedinţa CJ Gorj

La solicitarea Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj a transmis acestei instituţii propunerile privind preţurile medii ale produselor agricole ce vor fi practicate în acest an. Consiliul Judeţean, potrivit legii, trebuie să aprobe aceste preţuri, după aprobare hotărârea transmiţându-se Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, pentru a fi comunicat unităţilor fiscale în subordine. Acest ultim proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean de vineri a născut ceva discuţii, după ce consilierul PNL, Valerică Barbulea, a cerut un amendament la proiectul de hotărâre, privind modificarea preţului la mere.
Amendamentul s-a supus al vot, dar consilierii care compun majoritatea nu au ştiut cum să voteze, spre amuzamentul celor din grupul PDL care aplaudau râzând nedumerirea consilierilor PSD. Preţul pe kilogramul de mere a fost de 2,31 de lei iar Barbulea vroia ca acesta să fie de la 1,80 de lei pe kilogramul de mere. Iniţial …

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Recomandări de la APIA privind cererile de subvenții

Nicolae Horumbă, director Proceduri plăți pe suprafață din APIA, a făcut câteva recomandări fermierilor care depun cererea unică pentru subvenții.Terenurile cu statut incert
În primul rând, fermierul trebuie să-și clarifice situația terenurilor pe care le cultivă înainte de a veni la APIA. “Recomandarea mea personală este ca, dacă există terenuri cu statut incert, să le declare, pentru că sunt obligați, dar să nu solicite plata pentru ele. Există riscul ca, dacă se constată neconformități pentru acele suprafețe cu statut juridic incert sau situație neclară în documente, să fie penalizați. E mai simplu pentru fermier să declare că nu solicită plata pentru o parcelă”, spune directorul. Chiar dacă nu primește subvenție pentru acel teren, fermierul are obligația să respecte bunele condiții agricole și de mediu și este posibil să aibă și zone de interes ecologic pe el, care intră în calculul procentului de 5%.

Tabel centralizator
Ca noutate, anul acesta fermierii trebuie să depună un tabel …