Treceți la conținutul principal

Cluster agricol în zona montanăProiectul ar avea şanse să devină unul regional prin atragerea judeţelor Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş şi Mureş

În judeţul Suceava vor fi puse bazele unui cluster agricol, adică ale unei structuri asociative din care vor face parte asociaţii şi producători individuali, Consiliul Judeţean, instituţiile publice de profil şi primăriile Dorna Candreni, Coşna, Poiana Stampei şi Vatra Dornei. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, după o vizită făcută, în luna decembrie, împreună cu consilieri judeţeni şi producători din zona de munte, în Bergland, Austria, la o asociaţie de crescători de animale cu peste 5.000 de fermieri asociaţi.

„Chiar dacă România este foarte mult în urmă faţă de un asemenea sistem performant, decizia celor care au participat este să facem funcţional - chiar dacă cu eforturi importante -, un sistem similar şi în judeţul nostru. Aceasta pentru că Suceava rămâne, în continuare, judeţul cu cea bine dezvoltată componentă legată de zootehnie, mai ales de zootehnia din zona montană”, a subliniat Nechifor, recunoscând că demersul nu este deloc simplu.


Potrivit şeful CJ Suceava, noua structură ar putea accesa fonduri europene disponibile în exerciţiul 2014-2020, astfel încât să construiască un sistem similar celui vizitat în Austria. Nechifor susţine că fermierii din zona montană aderă din ce în ce mai mult la ideea asocierii şi beneficiile acesteia, conştientizând că doar numai în acest fel pot fi un actor puternic în relaţiile cu statul, cât şi o forţă pe piaţă. „Agricultura, mai ales cea din zona montană, nu se mai poate practica doar în mod tradiţional, în familie, ci lucrurile trebuie făcute mai aplicat, în mod ştiinţific, cu şcoală în spate, cu certificare. Pentru că, altfel, nu vom mai avea mari şanse pe o piaţă concurenţială”, a explicat Nechifor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…