Treceți la conținutul principal

Cluster agricol în zona montanăProiectul ar avea şanse să devină unul regional prin atragerea judeţelor Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş şi Mureş

În judeţul Suceava vor fi puse bazele unui cluster agricol, adică ale unei structuri asociative din care vor face parte asociaţii şi producători individuali, Consiliul Judeţean, instituţiile publice de profil şi primăriile Dorna Candreni, Coşna, Poiana Stampei şi Vatra Dornei. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, după o vizită făcută, în luna decembrie, împreună cu consilieri judeţeni şi producători din zona de munte, în Bergland, Austria, la o asociaţie de crescători de animale cu peste 5.000 de fermieri asociaţi.

„Chiar dacă România este foarte mult în urmă faţă de un asemenea sistem performant, decizia celor care au participat este să facem funcţional - chiar dacă cu eforturi importante -, un sistem similar şi în judeţul nostru. Aceasta pentru că Suceava rămâne, în continuare, judeţul cu cea bine dezvoltată componentă legată de zootehnie, mai ales de zootehnia din zona montană”, a subliniat Nechifor, recunoscând că demersul nu este deloc simplu.


Potrivit şeful CJ Suceava, noua structură ar putea accesa fonduri europene disponibile în exerciţiul 2014-2020, astfel încât să construiască un sistem similar celui vizitat în Austria. Nechifor susţine că fermierii din zona montană aderă din ce în ce mai mult la ideea asocierii şi beneficiile acesteia, conştientizând că doar numai în acest fel pot fi un actor puternic în relaţiile cu statul, cât şi o forţă pe piaţă. „Agricultura, mai ales cea din zona montană, nu se mai poate practica doar în mod tradiţional, în familie, ci lucrurile trebuie făcute mai aplicat, în mod ştiinţific, cu şcoală în spate, cu certificare. Pentru că, altfel, nu vom mai avea mari şanse pe o piaţă concurenţială”, a explicat Nechifor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.