Treceți la conținutul principal

APIA plătește subvenția pe suprafață până la sfârșitul lunii

Deși banii de la Uniunea Europeană aferenți plății subvenției pe suprafață au fost virați în România încă din septembrie 2014, aceștia încă nu au ajuns la fermieri. APIA Dolj anunță că se vor face plăți începând de zilele următoare și până la sfârșitul lui ianuarie.Cei aproximativ 48.000 de fermieri din Dolj care au depus cereri pentru subvenția pe suprafață mai au puțin de așteptat până le vor intra banii în conturi. „La ora actuală sunt aprobate la plată cererile a 41.000 de fermieri, din cei 48.000 din Dolj, iar pentru restul se vor finaliza aprobările la plată zilele următoare. Plățile vor începe zilele viitoare, iar până la sfârșitul lunii ianuarie, toți fermierii doljeni vor avea banii în conturi, reprezentând subvenția pe suprafață“, a declarat, pentru GdS, noul director al Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Dolj, Cătălin Aurelian Roșculete.
Fermierilor li se cuvine o subvenție pe suprafață de 139,38 euro pe hectar, după ce s-a scăzut un coeficient de corecție. Fondurile reprezentând subvenția pe suprafață de la Uniunea Europeană și contribuția din bugetul național ajung la 159,19 euro pe hectar, din care „s-a acordat un avans de 69 de euro pe hectar, iar acum urmează să se plătească 90,19 euro pe hectar, calculat la un curs de schimb de 4,4102 lei pe un euro, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi 397,97 lei pe hectar. În alți ani, agricultorii primeau subvenția în trei tranșe, iar acum vor lua în a doua tranșă toți banii pe care îi mai au de încasat“, a precizat directorul APIA Dolj.

11% dintre agricultori nu au primit nici avansul

Directorul APIA Dolj a mai precizat că 11% dintre fermierii care au cerut subvenția pe suprafață de la UE nu au luat nici un ban până acum, deși ceilalți au încasat avansul de 69 de euro pe hectar. În 11% din cazuri, respectivii agricultori au avut probleme, în sensul că nu au adus toate documentele, nu au avut în regulă contractele de arendă, au avut suprapuneri de terenuri la verificările prin teledetecție, deci, cu alte cuvinte, mai durează până când se stabilește o suprafață eligibilă la plată, adică acea suprafață pe care ei vor primi subvenția, care poate fi diferită (respectiv mai mică) decât cea declarată de lucrătorii pământului.

Ce face statul cu banii de la UE?

Fondurile pentru plata subvenției pe suprafață sunt virate de la UE în fiecare an în România, încă din lunile septembrie-octombrie, dar banii ajung efectiv la fermieri abia anul următor. Nu se știe la nivel local ce face statul în tot acest interval cu banii fermierilor, pe care îi ține în conturi. La nivelul întregii țări vorbim de sume uriașe care sunt virate din Europa în România, pentru agricultori. „Banii de la UE sunt virați până cel târziu la 1 octombrie într-un cont de la Ministerul Agriculturii, dar se plătește doar un avans către fermieri, de regulă, în luna noiembrie. Toți banii sunt virați agricultorilor după ce se analizează toate documentele, după ce se încheie controalele și verificările pe teren. Dar plata finală se poate face până în luna iunie, deci suntem în termen. Eu le recomand fermierilor să nu depindă de acești bani“, a mai spus Roșculete.

Fermierii cer ca subvenția să fie plătită la timp

În realitate, cea mai mare parte a celor care cultivă suprafețe însemnate de teren așteaptă subvenția pe suprafață ca pe o „gură de oxigen“. Din cauza vremii nefavorabile care a redus producțiile de porumb, dar și a prețurilor scăzute ale grâului pe piață, mulți fermieri nu au încasat din vânzarea produselor agricole suficienți bani cu care să își acopere cheltuielile făcute cu înființarea culturilor. În plus, cei care lucrează pământurile susțin că nu înțeleg de ce nu le sunt plătite subvențiile în momentul în care statul încasează acei bani de la Uniunea Europeană, ci sunt achitate cu foarte multe luni de întârziere, în timp ce agricultorii sunt forțați de împrejurări să se finanțeze de la bănci pentru înființarea culturilor. „Suntem afectați de faptul că nu se plătește subvenția de la UE la timp, din moment ce banii intră în țară din toamnă. Noi avem nevoie pentru a înființa culturile de toamnă, ori dacă subvenția ne este virată prin ianuarie-februarie sau mai târziu, suntem nevoiți să luăm credite de la bănci, deci să suportăm în plus cheltuieli cu dobânzile și cu comisioanele băncii, când, de fapt, banii noștri din subvenție nu ne sunt virați la timp. Prima tranșă a subvenției ar trebui să ne fie virată cel mai târziu în septembrie, iar a doua cel mai târziu în decembrie. De exemplu, îngrășămintele noi le luăm din decembrie, că din ianuarie se scumpesc cu 5-6% și ar fi bine să avem subvenția din decembrie în conturi“, a precizat Aurel Gheorghiță, deținătorul firmei Gazela, care lucrează sute de hectare de teren la Podari. El a mai spus că majoritatea fermierilor se bazează pe subvenția pe suprafață, pentru a putea să-și plătească furnizorii, și că este foarte dificil ca toate cheltuielile din 2014 să fie susținute doar cu veniturile din valorificarea produselor agricole obținute de pe terenuri. Cu alte cuvinte, subvențiile de la UE și ajutoarele naționale tranzitorii (fostele plăți complementare de la bugetul național) sunt ca o „mană cerească“ pe care o așteaptă toți cei care muncesc suprafețe importante de terenuri.

Subvenția pentru zootehnie se plătește după controale

Directorul Roșculete a mai precizat că încă nu s-a stabilit când se va primi subvenția pentru crescătorii de animale, pentru că nu s-au finalizat controalele. Față de alți ani, când se plăteau subvențiile fără să fie efectuate verificări la toți crescătorii de animale, din 2015, situația este diferită. Întâi se verifică efectivul de animale, pentru a se vedea dacă datele declarate de fermieri în cererile către APIA corespund cu realitatea din gospodării și din ferme. Anul trecut, în mai multe județe s-a descoperit că unii fermieri încasau subvenții de la APIA pentru animale pe care le înstrăinaseră chiar și de doi ani. Pentru a se evita fraudele, acum controalele se fac înainte de a se da banii, la toți fermierii care au cerut subvenție, și nu doar pe un eșantion de 10-15% din deținătorii de animale.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Agricultura încotro?, forum economic la Agro Expo Bucovina

Afla totul despre problemele actuale din agricultura. Vino la a IV-a editie a Forumului Economic „Agricultura incotro?” din cadrul Agro Expo Bucovina – 18-20.03.2011!

Camera de Comert si Industrie Suceava, in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava si Shopping City Suceava va invita sa vizitati cea de a IX-a editie a celui mai mare targ de agricultura si industrie alimentara din Moldova, Agro Expo Bucovina 2011.

Evenimentul a reusit sa adune peste 100 de companii de profil din Romania, Germania, Austria, Spania, Ungaria si Republica Moldova si se va desfasura in perioada 18-20 martie 2011, la Shopping City Suceava

Expozitia va putea fi vizitata zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

De asemenea pe data de 18 martie 2011, ora 10:00, in City Gallery din cadrul Shopping City Suceava, va avea loc si cea de a IV-a editie a “Forumului Economic Agricultura Incotro?“, organizat in parteneriat cu …

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.