Treceți la conținutul principal

A dispărut sprijinul pentru zona defavorizată?!

Proiectul de Ordonanţă pentru aprobarea schemelor de plăţi directe 2015-2020 nu prevede acest sprijin!

Am înţeles că, din păcate, mai marii ministerului Agriculturii intenţionează să renunţe la ajutorul pentru zona defavorizată; ar fi o mare problemă pentru zonele submontane şi montane”, ne-a declarat Pavel Iovăneasă, crescător de ovine din judeţul Hunedoara şi preşedintele Asociaţiei „Retezatul-Haţeg”.

Fermierul spune că în textul unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă Guvernamentală privind ajutoarele care se acordă până în 2020, postat pe site-ul MADR, s-a decuplat sprijinul pentru zona defavorizată.

„Dacă va fi aşa, este o problemă care o să descurajeze, nu numai oierii, ci toată zootehnia din zona defavorizată, asta înseamnând depopularea zonelor, păşuni degradate şi multe altele”, a continuat Pavel Iovăneasă.
Acesta a precizat că pentru anul 2013, ajutorul a fost de 14,75 lei pe cap de oaie, însă cât ar fi de mic, sprijinul tot bun e, suplineşte o parte din cheltuieli, mai ales că s-a instalat o iarnă foarte serioasă şi unele-s condiţiile la câmpie, iar altele-s în zonele de deal şi de munte.

N-ai animale în COP şi RG, nu iei sprijin cuplat!
„În propunerea Ministerului, se elimină complet noţiunea de sprijin pentru zona defavorizată, care va fi înlocuită cu sprijinul voluntar cuplat. Însă acest ajutor se acordă doar crescătorilor care au animale înscrise în Registrul Genealogic şi cuprinse în Controlul Oficial al Performanţelor Productive, indiferent de zona lor de activitate.

Încercăm să facem o deplasare la minister, să vedem exact care-i poziţia autorităţilor şi atunci o să hotărâm ce-i de făcut; dar nu putem renunţa aşa de uşor, nu avem nimic să se dea ajutor pentru cei care fac COP, dar să nu se renunţe nici la sprijinul pentru zona defavorizată”, a mai declarat Pavel Iovăneasă.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…