Treceți la conținutul principal

A dispărut sprijinul pentru zona defavorizată?!

Proiectul de Ordonanţă pentru aprobarea schemelor de plăţi directe 2015-2020 nu prevede acest sprijin!

Am înţeles că, din păcate, mai marii ministerului Agriculturii intenţionează să renunţe la ajutorul pentru zona defavorizată; ar fi o mare problemă pentru zonele submontane şi montane”, ne-a declarat Pavel Iovăneasă, crescător de ovine din judeţul Hunedoara şi preşedintele Asociaţiei „Retezatul-Haţeg”.

Fermierul spune că în textul unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă Guvernamentală privind ajutoarele care se acordă până în 2020, postat pe site-ul MADR, s-a decuplat sprijinul pentru zona defavorizată.

„Dacă va fi aşa, este o problemă care o să descurajeze, nu numai oierii, ci toată zootehnia din zona defavorizată, asta înseamnând depopularea zonelor, păşuni degradate şi multe altele”, a continuat Pavel Iovăneasă.
Acesta a precizat că pentru anul 2013, ajutorul a fost de 14,75 lei pe cap de oaie, însă cât ar fi de mic, sprijinul tot bun e, suplineşte o parte din cheltuieli, mai ales că s-a instalat o iarnă foarte serioasă şi unele-s condiţiile la câmpie, iar altele-s în zonele de deal şi de munte.

N-ai animale în COP şi RG, nu iei sprijin cuplat!
„În propunerea Ministerului, se elimină complet noţiunea de sprijin pentru zona defavorizată, care va fi înlocuită cu sprijinul voluntar cuplat. Însă acest ajutor se acordă doar crescătorilor care au animale înscrise în Registrul Genealogic şi cuprinse în Controlul Oficial al Performanţelor Productive, indiferent de zona lor de activitate.

Încercăm să facem o deplasare la minister, să vedem exact care-i poziţia autorităţilor şi atunci o să hotărâm ce-i de făcut; dar nu putem renunţa aşa de uşor, nu avem nimic să se dea ajutor pentru cei care fac COP, dar să nu se renunţe nici la sprijinul pentru zona defavorizată”, a mai declarat Pavel Iovăneasă.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…