Treceți la conținutul principal

50 de fermieri din Arad au rămas fără sprijin de minimis. Suspiciune de sabotaj sau lipsă de organizare?

În judeţul Arad, a fost semnalată o situaţie mai puţin obişnuită, dar cu consecinţe extrem de importante. Circa 50 de fermieri au rămas fără ajutoarele de minimis acordate de guvern pentru îmbunătăţirea materialului genetic.

Am încercat să aflăm care sunt de fapt cauzele acestei neînţelegeri chiar de la cei implicaţi în acest scandal, ale cărui ecouri s-au propagat până la minister. În data de 19 noiembrie a.c. am primit pe adresa redacţiei o sesizare din partea Asociaţiei Crescătorilor de Vaci de Carne din judeţul Arad (ACVCA), semnată de preşedintele Cristian Chişmore, în care era denunţat „comportamentul abuziv” al funcţionarilor Direcţiei Agricole Arad cu privire la gestionarea dosarelor întocmite de membrii asociaţiei, pentru a beneficia de schema de minimis ce vizează achiziţionarea de berbeci de reproducţie şi de juninci din rase specializate. Potrivit lui Chişmore, în seara zilei de 10 noiembrie 2014, reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Vaci de Carne a Judeţului Arad, însoţiţi de câţiva fermieri, s-au prezentat la sediul Direcţiei Agricole Arad, în jurul orei 21, în vederea înregistrării unui număr de 48 de cereri de sprijin. Programul de preluare a dosarelor fusese special prelungit până la miezul nopţii, întrucât sesiunea de depunere a fost foarte scurtă. „Revoltaţi că li s-a cerut să stea la serviciu pâna la 12 noaptea, funcţionarii Direcţiei pentru Agricultură Arad s-au răzbunat pe fermieri, care, ce-i drept, au sosit puţin cam târziu cu dosarele, însă totuşi cu trei ore înainte de ora închiderii programului în acea zi. Aceştia au refuzat înregistrarea cererilor de sprijin sub pretextul că sunt prea obosiţi, că e răspunderea prea mare şi că ar mai fi nevoie de mici completări la dosar. Menţionăm că, potrivit Hotărârii de Guvern 873/2014, care reglementează modul de derulare a sprijinului de minimis, cei de la Direcţia Agricolă aveau obligaţia ca mai întâi să înregistreze aceste cereri de sprijin, indiferent dacă dosarele erau sau nu în regulă, după care să le evalueze până la data de 30.11.2014, aşa cum se precizează în articolul 11 din H.G. 873”, se arată în comunicatul ACVCA.

85 de dosare preluate
Contactat de redacţia Ferma, Ioan Martin, directorul instituţiei incriminate de către fermieri, are o cu totul altă opinie. „Până la data de 10 noiembrie 2014, dumnealor nu au putut prezenta toate documentele necesare întocmirii dosarului. Au fost doar şase fermieri, nu ce vorbeşte domnul Chişmore în stânga şi în dreapta. El nu a avut împuternicire notarială, nu a putut prezenta adeverinţele de montă şi certificatele de origine din Ungaria, documente necesare, de altfel, pentru întocmirea actelor. El spune că este şeful Asociaţiei Crescătorilor de Vaci de Carne, dar nu a venit cu nici un document care să ateste că este reprezentantul fermierilor. Am prelungit programul de preluare a dosarelor până la ora 24, iar dumnealor s-au prezentat în jur de ora 23. Conform Codului muncii, un salariat lucrează opt ore. Noi am fost însă de partea fermierilor şi am prelungit programul. Dar avem nevoie de documente legale, nu vreau să ajung să dau cu subsemnatul pe nicăieri. Nu pot să fac favoritisme”, susţine şeful Direcţiei Agricole Arad.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…