Treceți la conținutul principal

50 de fermieri din Arad au rămas fără sprijin de minimis. Suspiciune de sabotaj sau lipsă de organizare?

În judeţul Arad, a fost semnalată o situaţie mai puţin obişnuită, dar cu consecinţe extrem de importante. Circa 50 de fermieri au rămas fără ajutoarele de minimis acordate de guvern pentru îmbunătăţirea materialului genetic.

Am încercat să aflăm care sunt de fapt cauzele acestei neînţelegeri chiar de la cei implicaţi în acest scandal, ale cărui ecouri s-au propagat până la minister. În data de 19 noiembrie a.c. am primit pe adresa redacţiei o sesizare din partea Asociaţiei Crescătorilor de Vaci de Carne din judeţul Arad (ACVCA), semnată de preşedintele Cristian Chişmore, în care era denunţat „comportamentul abuziv” al funcţionarilor Direcţiei Agricole Arad cu privire la gestionarea dosarelor întocmite de membrii asociaţiei, pentru a beneficia de schema de minimis ce vizează achiziţionarea de berbeci de reproducţie şi de juninci din rase specializate. Potrivit lui Chişmore, în seara zilei de 10 noiembrie 2014, reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Vaci de Carne a Judeţului Arad, însoţiţi de câţiva fermieri, s-au prezentat la sediul Direcţiei Agricole Arad, în jurul orei 21, în vederea înregistrării unui număr de 48 de cereri de sprijin. Programul de preluare a dosarelor fusese special prelungit până la miezul nopţii, întrucât sesiunea de depunere a fost foarte scurtă. „Revoltaţi că li s-a cerut să stea la serviciu pâna la 12 noaptea, funcţionarii Direcţiei pentru Agricultură Arad s-au răzbunat pe fermieri, care, ce-i drept, au sosit puţin cam târziu cu dosarele, însă totuşi cu trei ore înainte de ora închiderii programului în acea zi. Aceştia au refuzat înregistrarea cererilor de sprijin sub pretextul că sunt prea obosiţi, că e răspunderea prea mare şi că ar mai fi nevoie de mici completări la dosar. Menţionăm că, potrivit Hotărârii de Guvern 873/2014, care reglementează modul de derulare a sprijinului de minimis, cei de la Direcţia Agricolă aveau obligaţia ca mai întâi să înregistreze aceste cereri de sprijin, indiferent dacă dosarele erau sau nu în regulă, după care să le evalueze până la data de 30.11.2014, aşa cum se precizează în articolul 11 din H.G. 873”, se arată în comunicatul ACVCA.

85 de dosare preluate
Contactat de redacţia Ferma, Ioan Martin, directorul instituţiei incriminate de către fermieri, are o cu totul altă opinie. „Până la data de 10 noiembrie 2014, dumnealor nu au putut prezenta toate documentele necesare întocmirii dosarului. Au fost doar şase fermieri, nu ce vorbeşte domnul Chişmore în stânga şi în dreapta. El nu a avut împuternicire notarială, nu a putut prezenta adeverinţele de montă şi certificatele de origine din Ungaria, documente necesare, de altfel, pentru întocmirea actelor. El spune că este şeful Asociaţiei Crescătorilor de Vaci de Carne, dar nu a venit cu nici un document care să ateste că este reprezentantul fermierilor. Am prelungit programul de preluare a dosarelor până la ora 24, iar dumnealor s-au prezentat în jur de ora 23. Conform Codului muncii, un salariat lucrează opt ore. Noi am fost însă de partea fermierilor şi am prelungit programul. Dar avem nevoie de documente legale, nu vreau să ajung să dau cu subsemnatul pe nicăieri. Nu pot să fac favoritisme”, susţine şeful Direcţiei Agricole Arad.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…