Treceți la conținutul principal

Reţeta fraudei de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală

Amănunte noi ies la iveală în dosarul fostului director regional al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) Liviu Bulgaru, dat pe mâna judecătorilor pentru nereguli la folosirea fondurilor europene. Tot scandalul a pornit de la modernizarea unui drum comunal. „În calitate de director al APDRP, Liviu Bulgaru ştia că lucrările de modernizare a DC 49 Schit Hadâmbu - Urşiţa - Mironeasa nu fuseseră finalizate în termenul contractual care nu putea fi depăşit, iar beneficiarul depusese înscrisuri false”, au precizat procurorii DNA. Directorului i s-a reproşat că a aprobat plata a 1,8 milioane de lei. Drumul era însă asfaltat pe jumătate, deşi în procesul verbal de recepţie au fost indicaţi toţi cei 9 kilometri.Tentacule penale şi la Inspectoratul în Construcţii
Firmele implicate în proiect au fost Conbetas SRL Vaslui şi Euro Proiect SRL Focşani. Administratorul celei din urmă, Dorinel Modreanu, cumnatul lui Nini Săpunaru, a fost şi el trimis în judecată, alături de primăriţa din Mironeasa, Elena Curcudel un şef de serviciu din APDRP, Gheorghe Pădure, experţii Doroftei Boca, Dumitru Uzura şi Eugen Izbaşa, funcţionari ai Primăriei Mironeasa, dar şi din cadrul comisiei de recepţie a lucrărilor – Liliana Raşcovici, Maricela Coneac, Florin Trufanda, Mariana Berheci, Gabriel Balan, Florin Melniciuc şi Dan Adrian Cotigă, şefii Combetas Ciprian Safir şi Costică Pozner Luca. Potrivit procurorilor, Curcudel şi comisia au întocmit acte false. Lui Carmen Maria Muşat, de la Inspectoratul în Construcţii, i se reproşează că „a atestat o situaţie necorespunzătoare realităţii, deşi această porţiune a drumului era, la vremea respectivă, încă la stadiul de piatră spartă”.

Experţii au văzut, nimeni n-a consemnat
Procurorii mai spun că Dumitru Uzuru a fost pe teren şi a văzut exact situaţia. „După ce a revenit la sediul instituţiei, inculpatul i-a informat verbal pe Isbaşa Eugeniu, Pădure Gheorghe si Bulgaru Liviu Gabriel despre cele constatate, fără să întocmească vreo informare scrisă şi nici nu a semnalat suspiciunea de fraudă. Ulterior, deşi reprezentanţii beneficiarului finanţării europene au depus alte documente, care atestau ca lucrările de reabilitare a drumului fuseseră finalizate după expirarea termenului de implementare a proiectului, aceştia, împreună cu Boca Doroftei, au întocmit documente în care erau atestate menţiuni necorespunzătoare”, au adăugat anchetatorii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…