Treceți la conținutul principal

Reţeta fraudei de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală

Amănunte noi ies la iveală în dosarul fostului director regional al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) Liviu Bulgaru, dat pe mâna judecătorilor pentru nereguli la folosirea fondurilor europene. Tot scandalul a pornit de la modernizarea unui drum comunal. „În calitate de director al APDRP, Liviu Bulgaru ştia că lucrările de modernizare a DC 49 Schit Hadâmbu - Urşiţa - Mironeasa nu fuseseră finalizate în termenul contractual care nu putea fi depăşit, iar beneficiarul depusese înscrisuri false”, au precizat procurorii DNA. Directorului i s-a reproşat că a aprobat plata a 1,8 milioane de lei. Drumul era însă asfaltat pe jumătate, deşi în procesul verbal de recepţie au fost indicaţi toţi cei 9 kilometri.Tentacule penale şi la Inspectoratul în Construcţii
Firmele implicate în proiect au fost Conbetas SRL Vaslui şi Euro Proiect SRL Focşani. Administratorul celei din urmă, Dorinel Modreanu, cumnatul lui Nini Săpunaru, a fost şi el trimis în judecată, alături de primăriţa din Mironeasa, Elena Curcudel un şef de serviciu din APDRP, Gheorghe Pădure, experţii Doroftei Boca, Dumitru Uzura şi Eugen Izbaşa, funcţionari ai Primăriei Mironeasa, dar şi din cadrul comisiei de recepţie a lucrărilor – Liliana Raşcovici, Maricela Coneac, Florin Trufanda, Mariana Berheci, Gabriel Balan, Florin Melniciuc şi Dan Adrian Cotigă, şefii Combetas Ciprian Safir şi Costică Pozner Luca. Potrivit procurorilor, Curcudel şi comisia au întocmit acte false. Lui Carmen Maria Muşat, de la Inspectoratul în Construcţii, i se reproşează că „a atestat o situaţie necorespunzătoare realităţii, deşi această porţiune a drumului era, la vremea respectivă, încă la stadiul de piatră spartă”.

Experţii au văzut, nimeni n-a consemnat
Procurorii mai spun că Dumitru Uzuru a fost pe teren şi a văzut exact situaţia. „După ce a revenit la sediul instituţiei, inculpatul i-a informat verbal pe Isbaşa Eugeniu, Pădure Gheorghe si Bulgaru Liviu Gabriel despre cele constatate, fără să întocmească vreo informare scrisă şi nici nu a semnalat suspiciunea de fraudă. Ulterior, deşi reprezentanţii beneficiarului finanţării europene au depus alte documente, care atestau ca lucrările de reabilitare a drumului fuseseră finalizate după expirarea termenului de implementare a proiectului, aceştia, împreună cu Boca Doroftei, au întocmit documente în care erau atestate menţiuni necorespunzătoare”, au adăugat anchetatorii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …