Treceți la conținutul principal

Reţeta fraudei de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală

Amănunte noi ies la iveală în dosarul fostului director regional al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) Liviu Bulgaru, dat pe mâna judecătorilor pentru nereguli la folosirea fondurilor europene. Tot scandalul a pornit de la modernizarea unui drum comunal. „În calitate de director al APDRP, Liviu Bulgaru ştia că lucrările de modernizare a DC 49 Schit Hadâmbu - Urşiţa - Mironeasa nu fuseseră finalizate în termenul contractual care nu putea fi depăşit, iar beneficiarul depusese înscrisuri false”, au precizat procurorii DNA. Directorului i s-a reproşat că a aprobat plata a 1,8 milioane de lei. Drumul era însă asfaltat pe jumătate, deşi în procesul verbal de recepţie au fost indicaţi toţi cei 9 kilometri.Tentacule penale şi la Inspectoratul în Construcţii
Firmele implicate în proiect au fost Conbetas SRL Vaslui şi Euro Proiect SRL Focşani. Administratorul celei din urmă, Dorinel Modreanu, cumnatul lui Nini Săpunaru, a fost şi el trimis în judecată, alături de primăriţa din Mironeasa, Elena Curcudel un şef de serviciu din APDRP, Gheorghe Pădure, experţii Doroftei Boca, Dumitru Uzura şi Eugen Izbaşa, funcţionari ai Primăriei Mironeasa, dar şi din cadrul comisiei de recepţie a lucrărilor – Liliana Raşcovici, Maricela Coneac, Florin Trufanda, Mariana Berheci, Gabriel Balan, Florin Melniciuc şi Dan Adrian Cotigă, şefii Combetas Ciprian Safir şi Costică Pozner Luca. Potrivit procurorilor, Curcudel şi comisia au întocmit acte false. Lui Carmen Maria Muşat, de la Inspectoratul în Construcţii, i se reproşează că „a atestat o situaţie necorespunzătoare realităţii, deşi această porţiune a drumului era, la vremea respectivă, încă la stadiul de piatră spartă”.

Experţii au văzut, nimeni n-a consemnat
Procurorii mai spun că Dumitru Uzuru a fost pe teren şi a văzut exact situaţia. „După ce a revenit la sediul instituţiei, inculpatul i-a informat verbal pe Isbaşa Eugeniu, Pădure Gheorghe si Bulgaru Liviu Gabriel despre cele constatate, fără să întocmească vreo informare scrisă şi nici nu a semnalat suspiciunea de fraudă. Ulterior, deşi reprezentanţii beneficiarului finanţării europene au depus alte documente, care atestau ca lucrările de reabilitare a drumului fuseseră finalizate după expirarea termenului de implementare a proiectului, aceştia, împreună cu Boca Doroftei, au întocmit documente în care erau atestate menţiuni necorespunzătoare”, au adăugat anchetatorii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANT nu a ajuns la toți crescătorii de bovine. Iată ce județe mai așteaptă banii!

Ajutorul național tranzitoriu (ANT), aferent anului trecut, nu a ajuns încă la toți crescătorii de bovine. Abia, săptămâna trecută, joi, pe 16 aprilie APIA București a făcut ultimele plăți.

Crescătorii de bovine din județele Maramureș, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor au primit deja subvențiile restante de anul trecut. Din informațiile pe care le am, fermierii din județele Alba, Hunedoara, Brașov așteaptă să-și primească banii. Am vorbit, săptămâna trecută, cu directorul APIA, Mihai Puțintei, și mi-a spus că ultimele plăți s-au făcut joi (16 aprilie n.r.). Așa că banii o să ajungă la toți fermierii. Ce-i drept, subvențiile au și un traseu anevoios: de la APIA la trezorerii, de aici la bănci, spune Claudiu Frânc, liderul crescătorilor de bovine.

Crescătorii de bovine primesc 503 lei pe cap de bovină de carne și 121 de lei pe tona de lapte comercializată. Guvernul a alocat pe 4 martie din bugetul de stat suma de 955 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naționale t…