Treceți la conținutul principal

Reţeta fraudei de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală

Amănunte noi ies la iveală în dosarul fostului director regional al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) Liviu Bulgaru, dat pe mâna judecătorilor pentru nereguli la folosirea fondurilor europene. Tot scandalul a pornit de la modernizarea unui drum comunal. „În calitate de director al APDRP, Liviu Bulgaru ştia că lucrările de modernizare a DC 49 Schit Hadâmbu - Urşiţa - Mironeasa nu fuseseră finalizate în termenul contractual care nu putea fi depăşit, iar beneficiarul depusese înscrisuri false”, au precizat procurorii DNA. Directorului i s-a reproşat că a aprobat plata a 1,8 milioane de lei. Drumul era însă asfaltat pe jumătate, deşi în procesul verbal de recepţie au fost indicaţi toţi cei 9 kilometri.Tentacule penale şi la Inspectoratul în Construcţii
Firmele implicate în proiect au fost Conbetas SRL Vaslui şi Euro Proiect SRL Focşani. Administratorul celei din urmă, Dorinel Modreanu, cumnatul lui Nini Săpunaru, a fost şi el trimis în judecată, alături de primăriţa din Mironeasa, Elena Curcudel un şef de serviciu din APDRP, Gheorghe Pădure, experţii Doroftei Boca, Dumitru Uzura şi Eugen Izbaşa, funcţionari ai Primăriei Mironeasa, dar şi din cadrul comisiei de recepţie a lucrărilor – Liliana Raşcovici, Maricela Coneac, Florin Trufanda, Mariana Berheci, Gabriel Balan, Florin Melniciuc şi Dan Adrian Cotigă, şefii Combetas Ciprian Safir şi Costică Pozner Luca. Potrivit procurorilor, Curcudel şi comisia au întocmit acte false. Lui Carmen Maria Muşat, de la Inspectoratul în Construcţii, i se reproşează că „a atestat o situaţie necorespunzătoare realităţii, deşi această porţiune a drumului era, la vremea respectivă, încă la stadiul de piatră spartă”.

Experţii au văzut, nimeni n-a consemnat
Procurorii mai spun că Dumitru Uzuru a fost pe teren şi a văzut exact situaţia. „După ce a revenit la sediul instituţiei, inculpatul i-a informat verbal pe Isbaşa Eugeniu, Pădure Gheorghe si Bulgaru Liviu Gabriel despre cele constatate, fără să întocmească vreo informare scrisă şi nici nu a semnalat suspiciunea de fraudă. Ulterior, deşi reprezentanţii beneficiarului finanţării europene au depus alte documente, care atestau ca lucrările de reabilitare a drumului fuseseră finalizate după expirarea termenului de implementare a proiectului, aceştia, împreună cu Boca Doroftei, au întocmit documente în care erau atestate menţiuni necorespunzătoare”, au adăugat anchetatorii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…