Treceți la conținutul principal

PAZIA: Prețurile de referință simplifică accesarea fondurilor europeneNoul Program Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 vine cu unele precizări de simplificare în accesarea fondurilor europene prin prețurile de referință pentru mașini, utilaje și echipamente agricole specializate care pot fi achiziţionate de către beneficiarii privați, prin măsurile de investiții.

Această măsură adică ”Baza de date cu prețuri de referință” simplifică radical procesul de accesare a fondurilor europene acordate prin PNDR. Pe lângă simplificarea propriu-zisă a procedurilor de achiziții, cu impact pozitiv asupra nivelului de accesare a fondurilor europene, acest demers va duce la diminuarea neregulilor legate de procedura de achiziții.

Aceste baze de date a prețurilor se vor actualiza de către AFIR periodic, atât din punct de vedere al adaptării prețurilor în funcție de evolutia pieței, cât și pentru apariția de noi elemente, pentru o achiziție eligibilă. Baza de date a prețurilor de referință devine astfel un instrument util atât pentru beneficiari, cât și pentru AFIR, fiind o premieră la nivel național.

În cazul în care un beneficiar privat dorește să achiziționeze un produs care se regăsește în baza de date cu prețuri de referință a AFIR, acesta va putea să achiziționeze direct, fără a mai parcurge procedura de selecții de oferte. Beneficiarul trebuie să se asigure că bunul care urmează a fi cumparat trebuie să se regăseacă în memoriul justificativ. Pretul maxim eligibil al bunului achiziționat este cel înscris în baza de date, iar dacă prețul este mai mare diferența reprezintă o cheltuială neeligibilă și va fi suportată integral de către beneficiar.

Asociația PAZIA consideră că această măsură de simplificare vine în folosul beneficiarilor de proiecte europene, dar în continuare este necesară găsirea legală de noi măsuri de simplificare, pentru creșterea gradului de accesare a fondurilor europere atât de necesare agriculturii țării noastre.

Consiliul Director PAZIA

Președinte, Ioan Hârceagă

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …