Treceți la conținutul principal

PAZIA: Prețurile de referință simplifică accesarea fondurilor europeneNoul Program Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 vine cu unele precizări de simplificare în accesarea fondurilor europene prin prețurile de referință pentru mașini, utilaje și echipamente agricole specializate care pot fi achiziţionate de către beneficiarii privați, prin măsurile de investiții.

Această măsură adică ”Baza de date cu prețuri de referință” simplifică radical procesul de accesare a fondurilor europene acordate prin PNDR. Pe lângă simplificarea propriu-zisă a procedurilor de achiziții, cu impact pozitiv asupra nivelului de accesare a fondurilor europene, acest demers va duce la diminuarea neregulilor legate de procedura de achiziții.

Aceste baze de date a prețurilor se vor actualiza de către AFIR periodic, atât din punct de vedere al adaptării prețurilor în funcție de evolutia pieței, cât și pentru apariția de noi elemente, pentru o achiziție eligibilă. Baza de date a prețurilor de referință devine astfel un instrument util atât pentru beneficiari, cât și pentru AFIR, fiind o premieră la nivel național.

În cazul în care un beneficiar privat dorește să achiziționeze un produs care se regăsește în baza de date cu prețuri de referință a AFIR, acesta va putea să achiziționeze direct, fără a mai parcurge procedura de selecții de oferte. Beneficiarul trebuie să se asigure că bunul care urmează a fi cumparat trebuie să se regăseacă în memoriul justificativ. Pretul maxim eligibil al bunului achiziționat este cel înscris în baza de date, iar dacă prețul este mai mare diferența reprezintă o cheltuială neeligibilă și va fi suportată integral de către beneficiar.

Asociația PAZIA consideră că această măsură de simplificare vine în folosul beneficiarilor de proiecte europene, dar în continuare este necesară găsirea legală de noi măsuri de simplificare, pentru creșterea gradului de accesare a fondurilor europere atât de necesare agriculturii țării noastre.

Consiliul Director PAZIA

Președinte, Ioan Hârceagă

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.