Treceți la conținutul principal

Noi soiuri de plante brevetate la ISTIS

La sfârşitul lunii septembrie, Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor a acordat brevetul pentru soiul de cartof (Solanum tuberosum L.) Braşovia ameliorat de Radu Hermeziu la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov.

De asemenea, Donau Saat SRL a primit brevetul pentru cinci noi soiuri de floarea – soarelui (Helianthus annuus L.) cu denumirile propuse: QC Bravo, QC Zorba, ED869A , ED765A şi RHA SUR 3RF, ameliorator SC QUALITY CROPS GENETICS SRL.

Universitatea din Craiova a solicitat brevetarea nucului Robimar
În acelaşi timp, potrivit ultimului Buletin Oficial pentru protecţia noilor soiuri de plante, Universitatea din Craiova – Facultatea de Agricultură şi Horticultură a solicitat în acest an brevetarea nucului (Juglans regia L) sub denumirea Robimar, ameliorat de un nucleu de specialişti format din Marin Soare, Mihai Botu, Rodica Soare, Silvia Ana Preda, Paula Iancu şi Gheorghe Achim.

ISTIS a acceptat denumirile pentru noi soiuri de tomate, ardei şi lucernă
De asemenea, Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor a acceptat denumirile: Chihlimbar pentru o specie de tomată, ameliorată de dr ing. Costel Vânătoru de la Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, Vidra 9, pentru ardeiul realizat la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură şi Floricultură Vidra, precum şi Cezara pentru lucerna ameliorată de Maria Schiţea şi Teodor Martura, de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Fundulea.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Merele lui Barbulea, motiv de râsete în şedinţa CJ Gorj

La solicitarea Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj a transmis acestei instituţii propunerile privind preţurile medii ale produselor agricole ce vor fi practicate în acest an. Consiliul Judeţean, potrivit legii, trebuie să aprobe aceste preţuri, după aprobare hotărârea transmiţându-se Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, pentru a fi comunicat unităţilor fiscale în subordine. Acest ultim proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean de vineri a născut ceva discuţii, după ce consilierul PNL, Valerică Barbulea, a cerut un amendament la proiectul de hotărâre, privind modificarea preţului la mere.
Amendamentul s-a supus al vot, dar consilierii care compun majoritatea nu au ştiut cum să voteze, spre amuzamentul celor din grupul PDL care aplaudau râzând nedumerirea consilierilor PSD. Preţul pe kilogramul de mere a fost de 2,31 de lei iar Barbulea vroia ca acesta să fie de la 1,80 de lei pe kilogramul de mere. Iniţial …

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Recomandări de la APIA privind cererile de subvenții

Nicolae Horumbă, director Proceduri plăți pe suprafață din APIA, a făcut câteva recomandări fermierilor care depun cererea unică pentru subvenții.Terenurile cu statut incert
În primul rând, fermierul trebuie să-și clarifice situația terenurilor pe care le cultivă înainte de a veni la APIA. “Recomandarea mea personală este ca, dacă există terenuri cu statut incert, să le declare, pentru că sunt obligați, dar să nu solicite plata pentru ele. Există riscul ca, dacă se constată neconformități pentru acele suprafețe cu statut juridic incert sau situație neclară în documente, să fie penalizați. E mai simplu pentru fermier să declare că nu solicită plata pentru o parcelă”, spune directorul. Chiar dacă nu primește subvenție pentru acel teren, fermierul are obligația să respecte bunele condiții agricole și de mediu și este posibil să aibă și zone de interes ecologic pe el, care intră în calculul procentului de 5%.

Tabel centralizator
Ca noutate, anul acesta fermierii trebuie să depună un tabel …