Treceți la conținutul principal

Noi soiuri de plante brevetate la ISTIS

La sfârşitul lunii septembrie, Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor a acordat brevetul pentru soiul de cartof (Solanum tuberosum L.) Braşovia ameliorat de Radu Hermeziu la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov.

De asemenea, Donau Saat SRL a primit brevetul pentru cinci noi soiuri de floarea – soarelui (Helianthus annuus L.) cu denumirile propuse: QC Bravo, QC Zorba, ED869A , ED765A şi RHA SUR 3RF, ameliorator SC QUALITY CROPS GENETICS SRL.

Universitatea din Craiova a solicitat brevetarea nucului Robimar
În acelaşi timp, potrivit ultimului Buletin Oficial pentru protecţia noilor soiuri de plante, Universitatea din Craiova – Facultatea de Agricultură şi Horticultură a solicitat în acest an brevetarea nucului (Juglans regia L) sub denumirea Robimar, ameliorat de un nucleu de specialişti format din Marin Soare, Mihai Botu, Rodica Soare, Silvia Ana Preda, Paula Iancu şi Gheorghe Achim.

ISTIS a acceptat denumirile pentru noi soiuri de tomate, ardei şi lucernă
De asemenea, Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor a acceptat denumirile: Chihlimbar pentru o specie de tomată, ameliorată de dr ing. Costel Vânătoru de la Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, Vidra 9, pentru ardeiul realizat la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură şi Floricultură Vidra, precum şi Cezara pentru lucerna ameliorată de Maria Schiţea şi Teodor Martura, de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Fundulea.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…