Treceți la conținutul principal

Constantin: Primele măsuri din noul PNDR vor fi deschise în februarie;acordul de principiu de la Comisie va veni în ianuarie

Primele măsuri din noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 vor fi deschise, cel mai probabil, în luna februarie, în baza unui acord de principiu agreat cu Comisia Europeană, care va veni în primele zile ale lunii ianuarie, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la un forum pe teme agricole.

Constantin: Primele măsuri din noul PNDR vor fi deschise în februarie;acordul de principiu de la Comisie va veni în ianuarie

"Așteptăm cu toții ca noul PNDR să fie agreat de Comisia Europeană și să își deschidă porțile. Avem discuții constante cu reprezentanții Comisiei Europene (CE) și deja au avut loc la Bruxelles și mai multe videoconferințe care se desfășoară pentru a îmbunătăți lucrurile și care au fost scoase în evidență de către Comisie. Cred că suntem pe drumul cel bun și calendarul rămâne în linii mari cam același pe care l-am anunțat. Sper ca în luna februarie să avem primele măsuri deschise prin noul program", a spus Constantin.

Potrivit ministrului Agriculturii, măsurile cele mai importante care vor fi lansate prin noul PNDR sunt cele care facilitează investițiile pentru zona de producție, respectiv fosta măsură 121 din actualul program, și măsura pentru tinerii fermieri.

"Este foarte important să deschidem fosta măsură 121, cea care facilitează investițiile pentru zona de producție. Avem nevoie în continuare să creștem această zonă, fie că vorbim de fermele de creștere a animalelor sau de reproducție astfel încât să asigurăm baza dezvoltării pe termen lung, ca să nu mai vorbim de importuri în industria alimentară, și mai ales în zona de carne, unde materia primă din afară fiind în exces, automat este și mai ieftină decât cea din producția autohtonă. Cred că trebuie să reglăm foarte bine lucrurile. În egală măsură ne propunem să deschidem, încă din februarie, măsura care să ne asigure întinerirea populației care lucrează în agricultură, măsura pentru tinerii fermieri care va avea o alocare de 50.000 de euro nerambursabili pentru fiecare tânăr care va aplica", a explicat ministrul Agriculturii.

Acesta a adăugat că PNDR va fi aprobat de CE "ceva mai târziu", undeva în lunile mai-iunie, la fel ca și celelalte programe ale statelor UE, însă acordul de principiu care va veni în luna ianuarie va permite României deschiderea unor măsuri din viitorul program.

"Probabil PNDR va fi aprobat ceva mai târziu, dar cred că în luna ianuarie vom avea acordul Comisiei pentru a deschide aceste măsuri chiar dacă aprobarea oficială a Programelor pentru toate statele membre va veni undeva spre luna mai-iunie a anului 2015. Acest lucru nu va împiedica România să deschidă, odată ce avem un acord de principiu, măsurile acestea în luna februarie. După aceea vor fi deschise și celelalte măsuri, respectiv cele dedicate investițiilor în mediul rural și pe zona de procesare", a mai spus ministrul Agriculturii.

PNDR 2014-2020 este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investițiile private și publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Alocarea totală pentru perioada 2014 — 2020 este de 8,015 miliarde de euro pentru cele 14 măsuri.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…