Treceți la conținutul principal

Constantin: Primele măsuri din noul PNDR vor fi deschise în februarie;acordul de principiu de la Comisie va veni în ianuarie

Primele măsuri din noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 vor fi deschise, cel mai probabil, în luna februarie, în baza unui acord de principiu agreat cu Comisia Europeană, care va veni în primele zile ale lunii ianuarie, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la un forum pe teme agricole.

Constantin: Primele măsuri din noul PNDR vor fi deschise în februarie;acordul de principiu de la Comisie va veni în ianuarie

"Așteptăm cu toții ca noul PNDR să fie agreat de Comisia Europeană și să își deschidă porțile. Avem discuții constante cu reprezentanții Comisiei Europene (CE) și deja au avut loc la Bruxelles și mai multe videoconferințe care se desfășoară pentru a îmbunătăți lucrurile și care au fost scoase în evidență de către Comisie. Cred că suntem pe drumul cel bun și calendarul rămâne în linii mari cam același pe care l-am anunțat. Sper ca în luna februarie să avem primele măsuri deschise prin noul program", a spus Constantin.

Potrivit ministrului Agriculturii, măsurile cele mai importante care vor fi lansate prin noul PNDR sunt cele care facilitează investițiile pentru zona de producție, respectiv fosta măsură 121 din actualul program, și măsura pentru tinerii fermieri.

"Este foarte important să deschidem fosta măsură 121, cea care facilitează investițiile pentru zona de producție. Avem nevoie în continuare să creștem această zonă, fie că vorbim de fermele de creștere a animalelor sau de reproducție astfel încât să asigurăm baza dezvoltării pe termen lung, ca să nu mai vorbim de importuri în industria alimentară, și mai ales în zona de carne, unde materia primă din afară fiind în exces, automat este și mai ieftină decât cea din producția autohtonă. Cred că trebuie să reglăm foarte bine lucrurile. În egală măsură ne propunem să deschidem, încă din februarie, măsura care să ne asigure întinerirea populației care lucrează în agricultură, măsura pentru tinerii fermieri care va avea o alocare de 50.000 de euro nerambursabili pentru fiecare tânăr care va aplica", a explicat ministrul Agriculturii.

Acesta a adăugat că PNDR va fi aprobat de CE "ceva mai târziu", undeva în lunile mai-iunie, la fel ca și celelalte programe ale statelor UE, însă acordul de principiu care va veni în luna ianuarie va permite României deschiderea unor măsuri din viitorul program.

"Probabil PNDR va fi aprobat ceva mai târziu, dar cred că în luna ianuarie vom avea acordul Comisiei pentru a deschide aceste măsuri chiar dacă aprobarea oficială a Programelor pentru toate statele membre va veni undeva spre luna mai-iunie a anului 2015. Acest lucru nu va împiedica România să deschidă, odată ce avem un acord de principiu, măsurile acestea în luna februarie. După aceea vor fi deschise și celelalte măsuri, respectiv cele dedicate investițiilor în mediul rural și pe zona de procesare", a mai spus ministrul Agriculturii.

PNDR 2014-2020 este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investițiile private și publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Alocarea totală pentru perioada 2014 — 2020 este de 8,015 miliarde de euro pentru cele 14 măsuri.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…