Treceți la conținutul principal

Comcereal a reluat transportul cerealelor cu trenul

Compania a cumpărat un cântar de marfă pe calea ferată. În acest domeniu nu s-au mai făcut investiţii de ani buni.

Comcereal a reluat transportul cerealelor cu trenul

Compania Comcereal Botoşani a luat în concesiune un tronson de cale ferată de la CFR, a cumpărat un cântar nou şi face, după 10-15 ani, transport de cereale către portul Constanţa cu garniturile de tren. Totul a costat 48.000 euro, iar în urma investiţiei judeţul s-a ales cu al doilea cântar de marfă pe calea ferată, după cel de la Hlipiceni. „Am investit 48.000 de euro pentru acest cântar şi am transportat aproape 30.000 tone de porumb. Restul produselor le-am transportat pe rutele auto. În judeţul Botoşani mai era un singur cântar pe calea ferată, cel de la Hlipiceni, dar niciunul pe această parte a judeţului, spre Suceava. De la Botoşani trebuia să mergi să cântăreşti marfa la Roman”, a declarat Liviu Rotaru, directorul Comcereal SA Botoşani. El a spus că pentru anii viitori transportul cerealelor şi al altor produse agricole pe calea ferată va fi un avantaj deoarece costurile sunt mai mici.

Comcereal Botoşani este cel mai mare trader prezent pe piaţa locală, cel mai mare depozitar de produse agricole, cu capacităţi de peste 100.000 tone echivalentul în grâu, şi unul dintre marii fermieri ai judeţului, lucrând peste 3.000 de hectare de teren în judeţ.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANIF a pus în funcțiune sistemul de irigații SADOVA Corabia în data de 26 iunie 2017

Sistemul de irigații Sadova Corabia a fost executat în perioada 1969-1973 și acoperă bazinul hidrografic Dunărea pe raza județelor Olt și Dolj, în suprafață netă totală de 71.775 ha, din care 52.725 ha în județul DOLJ, restul de 19.050 în Olt. ANIF, prin sucursala Dunăre Jiu, a repus în funcțiune această amenajare, prin intermediul căreia s-a irigat intens până în anul 2009, când, exista subvenția pentru irigații, după 2009 suprafața irigată scăzând până la câteva sute de hectare.

Până în anul 2017, când apa a devenit gratuită, se iriga prin puțuri executate de către fermieri, ceea ce genera costuri foarte mari.

Canalele de irigații din județul Dolj, însumează 273 de km din care au fost umplute cu apă canale în lungime de 50km, până la această dată fiind încheiate contracte pentru o suprafață de 3154 ha.

Reamintim că, pentru anul 2017, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) are pregătite pentru irigat amenajări în suprafață de 820.000 ha.

Până la această dată, ANIF are …