Treceți la conținutul principal

Cercetarea nu moare, dar se predă la MADR

Proiect privind reorganizarea sistemului de cercetare-dezvoltare

De ceva timp, în dezbaterea publică se află un proiect de lege iniţiat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind modificarea şi completarea Legii nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea ASAS şi a sistemului de cercetare - dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare.

Potrivit acestui viitor act normativ, unele unităţi de cercetare - dezvoltare din domeniul agricol îşi vor schimba stăpânul şi vor trece de la ASAS în subordinea MADR, iar altele se vor desfiinţa, patrimoniul acestora din urmă urmând să fie preluat de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului sau de către Agenţia Domeniilor Statului.
De asemenea, anexele proiectului de lege prevede care sunt unităţile de cercetare – dezvoltare care vor fi preluate în cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat, Academiei Române şi Academiei Oamenilor de Ştiinţă, după caz, şi unităţile care se reorganizează prin fuziune ca instituţii de cercetare – dezvoltare de drept public în subordinea MADR.

Tun sau “boom” imobiliar?!
“Între altele, se desfiinţează Institutul de Legumicultură de la Vidra! Nimeni nu ştie care sunt motivele. Sau, mă rog, nu se spun. Adevărul este că cele 250 de hectare de teren agricol ale ICDLF Vidra sunt extrem de atractive din punct de vedere imobiliar.
De asemenea, prin acest proiect al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se mai propune comasarea acestuia cu ICPVILF HORTING din Bucureşti. În sfârşit, acest Institut va avea un obiect de cercetare. Din tatonările pe care le-am făcut, sigur, nici un legumicultor nu a fost consultat. Decizia a fost luată de unii care habar nu au cu ce se "mănâncă" cercetarea legumicolă”, ne-a declarat dr. ing. Victor Lăcătuş, membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti".

Cedând, înseamnă a muri puţin
Omul de ştiinţă, care timp de o viaţă a lucrat la Institutul de la Vidra, susţine că ASAS ar îmbrăţişa proiectul legislativ al Ministerului Agriculturii, “cedând pentru a-l mulţumi pe dl ministru Daniel Constantin!”

Proiectele sectoriale cu avizele formale
Victor Lăcătuş consideră că titularul de la Agricultură “doreşte ca tot ce este cercetare agricolă şi pe care o susţine cu bani sa fie în directa sa subordonare. Ca şi cum aceşti bani ar fi din fonduri proprii şi nu publice. Am mai pus această întrebare: dacă cercetarea este finanţată, chiar şi numai parţial, din fonduri publice, de ce aceste fonduri nu se dau ASAS-ului? Se spune că ASAS-ul este îngropat în trecut. Da, este adevărat în mare parte. Dar iată că anul acesta, Proiectele Sectoriale finanţate de MADR, dar monitorizate de ASAS, au fost trecute la MADR! Rezultatul? Avizarea rapoartelor de cercetare, faziale, dar mai ales cele finale, a fost una formală; ministerul nu are specialiştii necesari”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…