Treceți la conținutul principal

Cercetarea nu moare, dar se predă la MADR

Proiect privind reorganizarea sistemului de cercetare-dezvoltare

De ceva timp, în dezbaterea publică se află un proiect de lege iniţiat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind modificarea şi completarea Legii nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea ASAS şi a sistemului de cercetare - dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare.

Potrivit acestui viitor act normativ, unele unităţi de cercetare - dezvoltare din domeniul agricol îşi vor schimba stăpânul şi vor trece de la ASAS în subordinea MADR, iar altele se vor desfiinţa, patrimoniul acestora din urmă urmând să fie preluat de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului sau de către Agenţia Domeniilor Statului.
De asemenea, anexele proiectului de lege prevede care sunt unităţile de cercetare – dezvoltare care vor fi preluate în cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat, Academiei Române şi Academiei Oamenilor de Ştiinţă, după caz, şi unităţile care se reorganizează prin fuziune ca instituţii de cercetare – dezvoltare de drept public în subordinea MADR.

Tun sau “boom” imobiliar?!
“Între altele, se desfiinţează Institutul de Legumicultură de la Vidra! Nimeni nu ştie care sunt motivele. Sau, mă rog, nu se spun. Adevărul este că cele 250 de hectare de teren agricol ale ICDLF Vidra sunt extrem de atractive din punct de vedere imobiliar.
De asemenea, prin acest proiect al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se mai propune comasarea acestuia cu ICPVILF HORTING din Bucureşti. În sfârşit, acest Institut va avea un obiect de cercetare. Din tatonările pe care le-am făcut, sigur, nici un legumicultor nu a fost consultat. Decizia a fost luată de unii care habar nu au cu ce se "mănâncă" cercetarea legumicolă”, ne-a declarat dr. ing. Victor Lăcătuş, membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti".

Cedând, înseamnă a muri puţin
Omul de ştiinţă, care timp de o viaţă a lucrat la Institutul de la Vidra, susţine că ASAS ar îmbrăţişa proiectul legislativ al Ministerului Agriculturii, “cedând pentru a-l mulţumi pe dl ministru Daniel Constantin!”

Proiectele sectoriale cu avizele formale
Victor Lăcătuş consideră că titularul de la Agricultură “doreşte ca tot ce este cercetare agricolă şi pe care o susţine cu bani sa fie în directa sa subordonare. Ca şi cum aceşti bani ar fi din fonduri proprii şi nu publice. Am mai pus această întrebare: dacă cercetarea este finanţată, chiar şi numai parţial, din fonduri publice, de ce aceste fonduri nu se dau ASAS-ului? Se spune că ASAS-ul este îngropat în trecut. Da, este adevărat în mare parte. Dar iată că anul acesta, Proiectele Sectoriale finanţate de MADR, dar monitorizate de ASAS, au fost trecute la MADR! Rezultatul? Avizarea rapoartelor de cercetare, faziale, dar mai ales cele finale, a fost una formală; ministerul nu are specialiştii necesari”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…