Treceți la conținutul principal

Cercetarea nu moare, dar se predă la MADR

Proiect privind reorganizarea sistemului de cercetare-dezvoltare

De ceva timp, în dezbaterea publică se află un proiect de lege iniţiat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind modificarea şi completarea Legii nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea ASAS şi a sistemului de cercetare - dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare.

Potrivit acestui viitor act normativ, unele unităţi de cercetare - dezvoltare din domeniul agricol îşi vor schimba stăpânul şi vor trece de la ASAS în subordinea MADR, iar altele se vor desfiinţa, patrimoniul acestora din urmă urmând să fie preluat de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului sau de către Agenţia Domeniilor Statului.
De asemenea, anexele proiectului de lege prevede care sunt unităţile de cercetare – dezvoltare care vor fi preluate în cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat, Academiei Române şi Academiei Oamenilor de Ştiinţă, după caz, şi unităţile care se reorganizează prin fuziune ca instituţii de cercetare – dezvoltare de drept public în subordinea MADR.

Tun sau “boom” imobiliar?!
“Între altele, se desfiinţează Institutul de Legumicultură de la Vidra! Nimeni nu ştie care sunt motivele. Sau, mă rog, nu se spun. Adevărul este că cele 250 de hectare de teren agricol ale ICDLF Vidra sunt extrem de atractive din punct de vedere imobiliar.
De asemenea, prin acest proiect al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se mai propune comasarea acestuia cu ICPVILF HORTING din Bucureşti. În sfârşit, acest Institut va avea un obiect de cercetare. Din tatonările pe care le-am făcut, sigur, nici un legumicultor nu a fost consultat. Decizia a fost luată de unii care habar nu au cu ce se "mănâncă" cercetarea legumicolă”, ne-a declarat dr. ing. Victor Lăcătuş, membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti".

Cedând, înseamnă a muri puţin
Omul de ştiinţă, care timp de o viaţă a lucrat la Institutul de la Vidra, susţine că ASAS ar îmbrăţişa proiectul legislativ al Ministerului Agriculturii, “cedând pentru a-l mulţumi pe dl ministru Daniel Constantin!”

Proiectele sectoriale cu avizele formale
Victor Lăcătuş consideră că titularul de la Agricultură “doreşte ca tot ce este cercetare agricolă şi pe care o susţine cu bani sa fie în directa sa subordonare. Ca şi cum aceşti bani ar fi din fonduri proprii şi nu publice. Am mai pus această întrebare: dacă cercetarea este finanţată, chiar şi numai parţial, din fonduri publice, de ce aceste fonduri nu se dau ASAS-ului? Se spune că ASAS-ul este îngropat în trecut. Da, este adevărat în mare parte. Dar iată că anul acesta, Proiectele Sectoriale finanţate de MADR, dar monitorizate de ASAS, au fost trecute la MADR! Rezultatul? Avizarea rapoartelor de cercetare, faziale, dar mai ales cele finale, a fost una formală; ministerul nu are specialiştii necesari”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …