Treceți la conținutul principal

Cât plăteşte Mihai Anghel pentru terenul agricol pe care îl cumpără de la micii proprietariMihai Anghel, unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din agricultura locală, a cumpărat în noiembrie 13,3 hectare de teren arabil în localitatea Segarcea din Dolj pentru 151.000 de lei, ceea ce înseamnă că a plătit în medie 11.285 lei/hectar.

Suprafeţele cumpărate de Mihai Anghel în noiembrie reprezintă o suprafaţă insignifiantă în raport cu cele 25.000 de hectare pe care le exploatează omul de afaceri prin intermediul companiilor sale. Tranzacţiile cu aceste terenuri arată însă poziţia pe care omul de afaceri o are în piaţa terenurilor. Cotaţia de 11.285 lei/hectar este în media preţurilor plătite la nivel naţional pentru loturile mai mici de un hectar sau care au câteva hectare.

Tranzacţiile cu teren agricol în loturi de până la 30 de hectare s-au făcut în noiembrie la un preţ mediu de 11.000 lei/hectar (2.600 euro/hectar) în zece judeţe reprezentative pentru agricultură, a arătat la începutul lunii o analiză a ZF făcută pe baza documentelor publicate de direcţi­ile agricole judeţene.

Comasarea suprafeţelor vine la pachet cu creşterea preţurilor astfel că loturile mai mari de 30 de hectare s-au tranzacţionat în noiembrie la un preţ mediu de 18.000 lei/hectar (4.000 euro/hectar).

Valoarea este cu două treimi mai mare decât cea a loturilor fragmentate de câteva hectare care se vând în prezent la un preţ mediu de 11.000 lei/hectar (2.500 euro/hectar).

Preţul terenurilor arabile româneşti a crescut de 25 de ori în perioada 2002-2012 cu un ritm mediu de apreciere annuală de 40%, cel mai mare dintre 15 pieţe din agricultura mondială. România are a şasea suprafaţă agricolă din UE cu 13,6 milioane de hectare, din care 8,5 milioane de hectare de teren arabil.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Agricultura încotro?, forum economic la Agro Expo Bucovina

Afla totul despre problemele actuale din agricultura. Vino la a IV-a editie a Forumului Economic „Agricultura incotro?” din cadrul Agro Expo Bucovina – 18-20.03.2011!

Camera de Comert si Industrie Suceava, in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava si Shopping City Suceava va invita sa vizitati cea de a IX-a editie a celui mai mare targ de agricultura si industrie alimentara din Moldova, Agro Expo Bucovina 2011.

Evenimentul a reusit sa adune peste 100 de companii de profil din Romania, Germania, Austria, Spania, Ungaria si Republica Moldova si se va desfasura in perioada 18-20 martie 2011, la Shopping City Suceava

Expozitia va putea fi vizitata zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

De asemenea pe data de 18 martie 2011, ora 10:00, in City Gallery din cadrul Shopping City Suceava, va avea loc si cea de a IV-a editie a “Forumului Economic Agricultura Incotro?“, organizat in parteneriat cu …

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.