Treceți la conținutul principal

Cât plăteşte Mihai Anghel pentru terenul agricol pe care îl cumpără de la micii proprietariMihai Anghel, unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din agricultura locală, a cumpărat în noiembrie 13,3 hectare de teren arabil în localitatea Segarcea din Dolj pentru 151.000 de lei, ceea ce înseamnă că a plătit în medie 11.285 lei/hectar.

Suprafeţele cumpărate de Mihai Anghel în noiembrie reprezintă o suprafaţă insignifiantă în raport cu cele 25.000 de hectare pe care le exploatează omul de afaceri prin intermediul companiilor sale. Tranzacţiile cu aceste terenuri arată însă poziţia pe care omul de afaceri o are în piaţa terenurilor. Cotaţia de 11.285 lei/hectar este în media preţurilor plătite la nivel naţional pentru loturile mai mici de un hectar sau care au câteva hectare.

Tranzacţiile cu teren agricol în loturi de până la 30 de hectare s-au făcut în noiembrie la un preţ mediu de 11.000 lei/hectar (2.600 euro/hectar) în zece judeţe reprezentative pentru agricultură, a arătat la începutul lunii o analiză a ZF făcută pe baza documentelor publicate de direcţi­ile agricole judeţene.

Comasarea suprafeţelor vine la pachet cu creşterea preţurilor astfel că loturile mai mari de 30 de hectare s-au tranzacţionat în noiembrie la un preţ mediu de 18.000 lei/hectar (4.000 euro/hectar).

Valoarea este cu două treimi mai mare decât cea a loturilor fragmentate de câteva hectare care se vând în prezent la un preţ mediu de 11.000 lei/hectar (2.500 euro/hectar).

Preţul terenurilor arabile româneşti a crescut de 25 de ori în perioada 2002-2012 cu un ritm mediu de apreciere annuală de 40%, cel mai mare dintre 15 pieţe din agricultura mondială. România are a şasea suprafaţă agricolă din UE cu 13,6 milioane de hectare, din care 8,5 milioane de hectare de teren arabil.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …