Treceți la conținutul principal

Agricultură pe asfalt european la Şintereag

Peste 240 de fermieri şi producători agricoli de pe raza comunei Şintereag vor avavea acces pe drumuri asfaltate spre terenurile pe care le cultivă, asta după ce autorităţile locale au implementat un proiect pe Măsura 125 A. Ieri, comisia - prezidată de Zamfira Rus (responsabil achiziţii în Primăria Şintereag) şi din care au mai făcut parte viceprimarul Valentin Tigăuan, ing. Sanda Opriş (inspector ISC BN), ing. Alexandru Orţan (şef serviciu Consiliu Judeţean), ing. Alexandru Slavita (şef Secţie Drumuri Naţionale) şi ing. Ioan Botiş (diriginte de şantier) - a recepţionat investiţia.

 Agricultură pe asfalt european la Şintereag

„Proiectul s-a derulat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. În urma licitaţiei, valoarea investiţiei a fost de 861.000 euro, cu care au fost modernizaţi 7,9 kilometri de drum agricol, în localităţile Şieu Sfântu, Şintereag şi Cociu. Sunt drumuri cu o lăţime de 3 metri, pe care s-au turnat două straturi de asfalt. Sunt foarte multe proprietăţi în această zonă, de altfel, prin prisma acestui fapt am avut şi un punctaj bun la evaluare. Pentru a asigura accesul către terenuri, la Şieu Sfântiu au fost realizate 19 podeţe”, ne-a declarat primarul Ioan Bob.

Documentaţia tehnică şi proiectarea a fost elaborată de firma SC DP Proiect SRL Cluj (Septimiu Bucşa), iar lucrările au fost executate de SC Dimex Company SRL. Consultanţa pentru acest proiect a fost asigurată de SC Giatos Consulting SRL Bistriţa, prin Gheorghe Tuţă.

***

Pentru exerciţiul financiar euopean 2014-2020, administraţia locală din Șintereag pregăteşte deja un proiect în valoare de 1 milion euro prin care să modernizeze străzile din comună.

Între timp, în primăvara anului viitor va fi edificat un centru de informare turistică (proiect implementat prin Măsura 313, în valoare de 200.000 euro). Din bugetul local, urmează să fie finalizate dispensarul medical din Şintereag, grădiniţa din Cociu şi un teren de fotbal cu gazon sintetic şi nocturnă.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…