Treceți la conținutul principal

Agricultură pe asfalt european la Şintereag

Peste 240 de fermieri şi producători agricoli de pe raza comunei Şintereag vor avavea acces pe drumuri asfaltate spre terenurile pe care le cultivă, asta după ce autorităţile locale au implementat un proiect pe Măsura 125 A. Ieri, comisia - prezidată de Zamfira Rus (responsabil achiziţii în Primăria Şintereag) şi din care au mai făcut parte viceprimarul Valentin Tigăuan, ing. Sanda Opriş (inspector ISC BN), ing. Alexandru Orţan (şef serviciu Consiliu Judeţean), ing. Alexandru Slavita (şef Secţie Drumuri Naţionale) şi ing. Ioan Botiş (diriginte de şantier) - a recepţionat investiţia.

 Agricultură pe asfalt european la Şintereag

„Proiectul s-a derulat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. În urma licitaţiei, valoarea investiţiei a fost de 861.000 euro, cu care au fost modernizaţi 7,9 kilometri de drum agricol, în localităţile Şieu Sfântu, Şintereag şi Cociu. Sunt drumuri cu o lăţime de 3 metri, pe care s-au turnat două straturi de asfalt. Sunt foarte multe proprietăţi în această zonă, de altfel, prin prisma acestui fapt am avut şi un punctaj bun la evaluare. Pentru a asigura accesul către terenuri, la Şieu Sfântiu au fost realizate 19 podeţe”, ne-a declarat primarul Ioan Bob.

Documentaţia tehnică şi proiectarea a fost elaborată de firma SC DP Proiect SRL Cluj (Septimiu Bucşa), iar lucrările au fost executate de SC Dimex Company SRL. Consultanţa pentru acest proiect a fost asigurată de SC Giatos Consulting SRL Bistriţa, prin Gheorghe Tuţă.

***

Pentru exerciţiul financiar euopean 2014-2020, administraţia locală din Șintereag pregăteşte deja un proiect în valoare de 1 milion euro prin care să modernizeze străzile din comună.

Între timp, în primăvara anului viitor va fi edificat un centru de informare turistică (proiect implementat prin Măsura 313, în valoare de 200.000 euro). Din bugetul local, urmează să fie finalizate dispensarul medical din Şintereag, grădiniţa din Cociu şi un teren de fotbal cu gazon sintetic şi nocturnă.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANIF a pus în funcțiune sistemul de irigații SADOVA Corabia în data de 26 iunie 2017

Sistemul de irigații Sadova Corabia a fost executat în perioada 1969-1973 și acoperă bazinul hidrografic Dunărea pe raza județelor Olt și Dolj, în suprafață netă totală de 71.775 ha, din care 52.725 ha în județul DOLJ, restul de 19.050 în Olt. ANIF, prin sucursala Dunăre Jiu, a repus în funcțiune această amenajare, prin intermediul căreia s-a irigat intens până în anul 2009, când, exista subvenția pentru irigații, după 2009 suprafața irigată scăzând până la câteva sute de hectare.

Până în anul 2017, când apa a devenit gratuită, se iriga prin puțuri executate de către fermieri, ceea ce genera costuri foarte mari.

Canalele de irigații din județul Dolj, însumează 273 de km din care au fost umplute cu apă canale în lungime de 50km, până la această dată fiind încheiate contracte pentru o suprafață de 3154 ha.

Reamintim că, pentru anul 2017, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) are pregătite pentru irigat amenajări în suprafață de 820.000 ha.

Până la această dată, ANIF are …