Treceți la conținutul principal

Agricultură pe asfalt european la Şintereag

Peste 240 de fermieri şi producători agricoli de pe raza comunei Şintereag vor avavea acces pe drumuri asfaltate spre terenurile pe care le cultivă, asta după ce autorităţile locale au implementat un proiect pe Măsura 125 A. Ieri, comisia - prezidată de Zamfira Rus (responsabil achiziţii în Primăria Şintereag) şi din care au mai făcut parte viceprimarul Valentin Tigăuan, ing. Sanda Opriş (inspector ISC BN), ing. Alexandru Orţan (şef serviciu Consiliu Judeţean), ing. Alexandru Slavita (şef Secţie Drumuri Naţionale) şi ing. Ioan Botiş (diriginte de şantier) - a recepţionat investiţia.

 Agricultură pe asfalt european la Şintereag

„Proiectul s-a derulat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. În urma licitaţiei, valoarea investiţiei a fost de 861.000 euro, cu care au fost modernizaţi 7,9 kilometri de drum agricol, în localităţile Şieu Sfântu, Şintereag şi Cociu. Sunt drumuri cu o lăţime de 3 metri, pe care s-au turnat două straturi de asfalt. Sunt foarte multe proprietăţi în această zonă, de altfel, prin prisma acestui fapt am avut şi un punctaj bun la evaluare. Pentru a asigura accesul către terenuri, la Şieu Sfântiu au fost realizate 19 podeţe”, ne-a declarat primarul Ioan Bob.

Documentaţia tehnică şi proiectarea a fost elaborată de firma SC DP Proiect SRL Cluj (Septimiu Bucşa), iar lucrările au fost executate de SC Dimex Company SRL. Consultanţa pentru acest proiect a fost asigurată de SC Giatos Consulting SRL Bistriţa, prin Gheorghe Tuţă.

***

Pentru exerciţiul financiar euopean 2014-2020, administraţia locală din Șintereag pregăteşte deja un proiect în valoare de 1 milion euro prin care să modernizeze străzile din comună.

Între timp, în primăvara anului viitor va fi edificat un centru de informare turistică (proiect implementat prin Măsura 313, în valoare de 200.000 euro). Din bugetul local, urmează să fie finalizate dispensarul medical din Şintereag, grădiniţa din Cociu şi un teren de fotbal cu gazon sintetic şi nocturnă.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…