Treceți la conținutul principal

Agricultură pe asfalt european la Şintereag

Peste 240 de fermieri şi producători agricoli de pe raza comunei Şintereag vor avavea acces pe drumuri asfaltate spre terenurile pe care le cultivă, asta după ce autorităţile locale au implementat un proiect pe Măsura 125 A. Ieri, comisia - prezidată de Zamfira Rus (responsabil achiziţii în Primăria Şintereag) şi din care au mai făcut parte viceprimarul Valentin Tigăuan, ing. Sanda Opriş (inspector ISC BN), ing. Alexandru Orţan (şef serviciu Consiliu Judeţean), ing. Alexandru Slavita (şef Secţie Drumuri Naţionale) şi ing. Ioan Botiş (diriginte de şantier) - a recepţionat investiţia.

 Agricultură pe asfalt european la Şintereag

„Proiectul s-a derulat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. În urma licitaţiei, valoarea investiţiei a fost de 861.000 euro, cu care au fost modernizaţi 7,9 kilometri de drum agricol, în localităţile Şieu Sfântu, Şintereag şi Cociu. Sunt drumuri cu o lăţime de 3 metri, pe care s-au turnat două straturi de asfalt. Sunt foarte multe proprietăţi în această zonă, de altfel, prin prisma acestui fapt am avut şi un punctaj bun la evaluare. Pentru a asigura accesul către terenuri, la Şieu Sfântiu au fost realizate 19 podeţe”, ne-a declarat primarul Ioan Bob.

Documentaţia tehnică şi proiectarea a fost elaborată de firma SC DP Proiect SRL Cluj (Septimiu Bucşa), iar lucrările au fost executate de SC Dimex Company SRL. Consultanţa pentru acest proiect a fost asigurată de SC Giatos Consulting SRL Bistriţa, prin Gheorghe Tuţă.

***

Pentru exerciţiul financiar euopean 2014-2020, administraţia locală din Șintereag pregăteşte deja un proiect în valoare de 1 milion euro prin care să modernizeze străzile din comună.

Între timp, în primăvara anului viitor va fi edificat un centru de informare turistică (proiect implementat prin Măsura 313, în valoare de 200.000 euro). Din bugetul local, urmează să fie finalizate dispensarul medical din Şintereag, grădiniţa din Cociu şi un teren de fotbal cu gazon sintetic şi nocturnă.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…