Treceți la conținutul principal

Seceta persistă. Iată cum va fi vremea în perioada 11 - 17 noiembrie 2014!

Sub aspect termic, în perioada 11 - 17 noiembrie 2014 va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, pe întreg teritoriul agricol al ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 3...17°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...9°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 8...21°C, în toate zonele de cultură.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -3...12°C, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va înregistra valori cuprinse între 5...16°C, optime parcurgerii proceselor de vegetaţie la culturile de toamnă deja înfiinţate. Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale, reduse cantitativ, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură.
Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă), se vor înregistra pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul, estul şi local centrul şi sudul ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va determina intensificarea proceselor de creştere şi dezvoltare, în aproape toate zonele de cultură. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi în general bună şi medie pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe suprafeţele cu deficite de apă în sol.
Culturile de orz şi grâu de toamnă îşi vor continua fazele de germinare (70-100%), răsărire (30-100%) şi apariţia primelor frunze (10-100%).
În funcţie de data semănatului, la cultura de rapiţă predominante vor fi fazele de răsărire (30-100%) şi înfrunzire (5-14 frunze), în majoritatea regiunilor agricole.
Speciile pomi-viticole vor înregistra maturarea lemnului/coardelor şi îngălbenirea/căderea masivă a frunzelor, în toate plantaţiile.
Lucrările agricole de sezon (eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale, arături, fertilizări) se vor efectua în condiţii bune, la nivelul întregii ţări.

Recomandări de specialitate:
• Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale şi continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile înfiinţate în epoca optimă;
• Administrarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole. sursa: ANM

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Merele lui Barbulea, motiv de râsete în şedinţa CJ Gorj

La solicitarea Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj a transmis acestei instituţii propunerile privind preţurile medii ale produselor agricole ce vor fi practicate în acest an. Consiliul Judeţean, potrivit legii, trebuie să aprobe aceste preţuri, după aprobare hotărârea transmiţându-se Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, pentru a fi comunicat unităţilor fiscale în subordine. Acest ultim proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean de vineri a născut ceva discuţii, după ce consilierul PNL, Valerică Barbulea, a cerut un amendament la proiectul de hotărâre, privind modificarea preţului la mere.
Amendamentul s-a supus al vot, dar consilierii care compun majoritatea nu au ştiut cum să voteze, spre amuzamentul celor din grupul PDL care aplaudau râzând nedumerirea consilierilor PSD. Preţul pe kilogramul de mere a fost de 2,31 de lei iar Barbulea vroia ca acesta să fie de la 1,80 de lei pe kilogramul de mere. Iniţial …

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Recomandări de la APIA privind cererile de subvenții

Nicolae Horumbă, director Proceduri plăți pe suprafață din APIA, a făcut câteva recomandări fermierilor care depun cererea unică pentru subvenții.Terenurile cu statut incert
În primul rând, fermierul trebuie să-și clarifice situația terenurilor pe care le cultivă înainte de a veni la APIA. “Recomandarea mea personală este ca, dacă există terenuri cu statut incert, să le declare, pentru că sunt obligați, dar să nu solicite plata pentru ele. Există riscul ca, dacă se constată neconformități pentru acele suprafețe cu statut juridic incert sau situație neclară în documente, să fie penalizați. E mai simplu pentru fermier să declare că nu solicită plata pentru o parcelă”, spune directorul. Chiar dacă nu primește subvenție pentru acel teren, fermierul are obligația să respecte bunele condiții agricole și de mediu și este posibil să aibă și zone de interes ecologic pe el, care intră în calculul procentului de 5%.

Tabel centralizator
Ca noutate, anul acesta fermierii trebuie să depună un tabel …