Treceți la conținutul principal

Satu Mare şi Brăila au finalizat inventarierea terenurilor pentru retrocedare

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, George Băeşu, aflat într-o vizită de lucru în judeţele Brăila şi Galaţi, la jumătatea acestei luni, a declarat că numai două judeţe din ţară au finalizat inventarierea terenurilor pentru retrocedare.

“Din ce ştiu, judeţul Satu Mare a fost primul care a terminat cu inventarierea pe fondul funciar, iar Brăila este al doilea judeţ care a finalizat procedura. Din păcate, avem multe judeţe - şi nu este cazul să fac acum nominalizări - unde procedura cu inventarierea nu a ajuns nici măcar la jumătate. Asta ridică semne de întrebare în cazul primarilor comunelor sau oraşelor cu astfel de probleme”, a susţinut oficialul.

În perioada inventarierii s-a suspendat activitatea de fond funciar
Potrivit Legii 165/2013, autorităţile au sarcina să constituie o comisie locală de inventariere a terenurilor care să stabilească ce terenuri au mai rămas disponibile pentru a satisface solicitările de reconstituire a dreptului de proprietate rămase nesoluţionate.
În raportul final, acest organism de lucru trebuie să transmită situaţiile Prefecturilor şi Agenţiilor de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, care le verifică din punct de vedere tehnic. Procedural, în perioada inventarierii au fost suspendate orice alte activităţi de emitere a titlurilor de proprietate, punere în posesie sau de modificare şi corectare a titlurilor. După ce documentaţiile întocmite în urma inventarierii cerute de Legea 165/2013 vor avea toate avizele, comisiile locale, alături de Comisia Judeţeană de Fond Funciar, îşi vor putea relua activitatea normală.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…