Treceți la conținutul principal

Record AMAZONE: 1.032 hectare în 24 orePoate fi prelucrată tehnic o suprafață de 1.000 ha în 24 ore, în domeniul protecției plantelor? Acum putem răspunde cu DA! Cu o suprafață de 1.032 hectare, prelucrată în doar 24 ore, mașina de erbicidat UX 11200 de la Amazone a stabilit recent un nou record mondial.

Convertit în productivitate medie, mașina UX 11200 a stabilit, cu 43 ha/oră, un nou record al performanțelor tehnicii moderne de protecție a plantelor. Cu un volum al rezervorului de 12.000 l și un agregat cu ax tandem, UX 11200 este, în acest moment, cea mai mare mașină de erbicidat tractată din oferta Amazone.

Dotată cu o lancie Super-L, lată de de 40 m și cuplată la un tractor Fendt de 330 CP, ea a putut fi condusă în timpul stabilirii recordului mondial, în funcție de condițiile de vreme și de câmp, cu 13 până la 15 km/h peste zi și, datorită lipsei vântului, precum și a depunerii de rouă pe plante, cu 17 km/h noaptea.

Umplerea mașinii de erbicidat s-a făcut direct în câmp, cu ajutorul unui cărucior cu apă de 21 mc Annaburger, precum și cu un container de 1.000 l cu mijloc fitosanitar pe suprafața de încărcare a vehiculului de tracțiune (un Unimog de la Mercedes).

Startul mersului de record mondial, stabilit în exact 24 ore, s-a dat în data de 03.09.2014, la ora 12.12, pe terenul întreprinderii agricole Golzow din Federația municipală Golzow (Brandenburg). Societatea cultivă o suprafață totală de 6.490 ha și reprezintă, astfel, condițiile europene de practică, pe care UX 11200 își poate etala pe deplin atuurile de performanță.

Sarcina concretă a fost aceea de a trata 15 culturi diferite cu glifosat și o cantitate de 100 l apă/h, similar unui tratament pentru cultura de rapiță. Membrii echipei Amazone s-au consultat în permanență cu șeful sectorului vegetal al întreprinderii, pentru fiecare măsură luată.

Pentru început, mașina de stropit a fost dotată cu duze TurboDrop High Speed de la Agrotop, de mărimi diferite (025, 03, 04), iar restul traseului a fost parcurs cu duze 03.

Traseu dificil, performanțe maxime!

Din cauza resturilor de paie și a samulastrei de rapiță, de lungimi diferite, suprafața de lucru a fost neomogenă și deosebit de pretențioasă pentru execuția lanciei mașinii de erbicidat. Munca a fost îngreunată și de stâlpii și racordurile pentru irigații de pe teren. Tocmai de aceea, obstacolele și zonele de excludere au fost lăsate în terminalul tractorului, înainte de startul traseului pentru record, pentru a-i indica șoferului, străin de locație, toate aceste locuri, în timp util.

În plus, tractorul era dotat cu un sistem de direcție automată, care a fost alimentat printr-o stație mobilă cu semnale de corectură RTK. Operarea tehnicii de erbicidat a avut loc prin terminalul Amatron 3 de la Amazone, iar comutarea automată a întoarcerii și a lățimilor parțiale, prin tehnica de control a secțiunii din terminalul tractorului.

Timpi secundari de aproape 30%

Datele acumulate pe parcursul stabilirii recordului mondial arată cât de puternic afectează mărimea și forma culturilor productivitatea reală. Astfel, la culturile pe suprafețe între 40 și 124 ha și lungimi ale urmei de cca. 0,5 până la 1,5 km, productivitatea se situează între 38 ha/h la cele de la limita inferioară și 45 ha/h la cea mai bună cultură. Aceste valori corespund unei diferențe de 18% la productivitate.

Și mai mare a fost semnificația timpilor secundari inevitabili. Aici se calculează, comparativ cu productivitatea teoretică de 60 ha/oră, un procent de timpi secundari de 28%. Dispar, datorită volumului mare al rezervorului mașinii UX 11200, timpii secundari de doar 8% la încărcarea mașinii de erbicidat. Astfel, mașina de erbicidat a fost umplută de doar zece ori, deși consumul pentru stabilirea recordului mondial a fost de 103.200 litri amestec. Timpul per umplere a fost între 10,55 min și 13:45 min, în total două ore.

Șase procente din timpii secundari (în jur de 1,5 ore) au fost alocate mutării mașinii de erbicidat între diversele culturi. Echipa a trebuit să acopere astfel o porțiune totală de 20 km.

Majoritatea timpilor secundari au dispărut, în cele din urmă, la evitarea stâlpilor și racordurilor de irigații, precum și la procedurile de întoarcere, lată de 40 m. Aceste operațiuni au cumulat un timp total de 3,5 ore (aproape 15 % din timpii secundari).

Documentație completă

Responsabilii principali pentru organizarea și realizarea recordului mondial au fost partenerii și dealerii Amazone. Astfel, recordul mondial de 24 ore a fost realizat în trei etape, cu trei șoferi diferiți pentru Fendt-ul 933 care tracta mașina de erbicidat. Tot pe etape a fost condusă și mașina Unimog pentru livrarea apei și remorca Annaburger pentru transportul butoaielor cu apă.

În timpul stabilirii recordului s-au înregistrat în permanență date privind viteza vântului, temperatura, umiditatea aerului și altele.

Ca și observator neutru, a fost tot timpul la fața locului un redactor al revistei Traction. Doi studenți au realizat și o monitorizare științifică.

Video de la eveniment este disponibil, la cerere, pe www.amazone.tv.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …