Treceți la conținutul principal

Record AMAZONE: 1.032 hectare în 24 orePoate fi prelucrată tehnic o suprafață de 1.000 ha în 24 ore, în domeniul protecției plantelor? Acum putem răspunde cu DA! Cu o suprafață de 1.032 hectare, prelucrată în doar 24 ore, mașina de erbicidat UX 11200 de la Amazone a stabilit recent un nou record mondial.

Convertit în productivitate medie, mașina UX 11200 a stabilit, cu 43 ha/oră, un nou record al performanțelor tehnicii moderne de protecție a plantelor. Cu un volum al rezervorului de 12.000 l și un agregat cu ax tandem, UX 11200 este, în acest moment, cea mai mare mașină de erbicidat tractată din oferta Amazone.

Dotată cu o lancie Super-L, lată de de 40 m și cuplată la un tractor Fendt de 330 CP, ea a putut fi condusă în timpul stabilirii recordului mondial, în funcție de condițiile de vreme și de câmp, cu 13 până la 15 km/h peste zi și, datorită lipsei vântului, precum și a depunerii de rouă pe plante, cu 17 km/h noaptea.

Umplerea mașinii de erbicidat s-a făcut direct în câmp, cu ajutorul unui cărucior cu apă de 21 mc Annaburger, precum și cu un container de 1.000 l cu mijloc fitosanitar pe suprafața de încărcare a vehiculului de tracțiune (un Unimog de la Mercedes).

Startul mersului de record mondial, stabilit în exact 24 ore, s-a dat în data de 03.09.2014, la ora 12.12, pe terenul întreprinderii agricole Golzow din Federația municipală Golzow (Brandenburg). Societatea cultivă o suprafață totală de 6.490 ha și reprezintă, astfel, condițiile europene de practică, pe care UX 11200 își poate etala pe deplin atuurile de performanță.

Sarcina concretă a fost aceea de a trata 15 culturi diferite cu glifosat și o cantitate de 100 l apă/h, similar unui tratament pentru cultura de rapiță. Membrii echipei Amazone s-au consultat în permanență cu șeful sectorului vegetal al întreprinderii, pentru fiecare măsură luată.

Pentru început, mașina de stropit a fost dotată cu duze TurboDrop High Speed de la Agrotop, de mărimi diferite (025, 03, 04), iar restul traseului a fost parcurs cu duze 03.

Traseu dificil, performanțe maxime!

Din cauza resturilor de paie și a samulastrei de rapiță, de lungimi diferite, suprafața de lucru a fost neomogenă și deosebit de pretențioasă pentru execuția lanciei mașinii de erbicidat. Munca a fost îngreunată și de stâlpii și racordurile pentru irigații de pe teren. Tocmai de aceea, obstacolele și zonele de excludere au fost lăsate în terminalul tractorului, înainte de startul traseului pentru record, pentru a-i indica șoferului, străin de locație, toate aceste locuri, în timp util.

În plus, tractorul era dotat cu un sistem de direcție automată, care a fost alimentat printr-o stație mobilă cu semnale de corectură RTK. Operarea tehnicii de erbicidat a avut loc prin terminalul Amatron 3 de la Amazone, iar comutarea automată a întoarcerii și a lățimilor parțiale, prin tehnica de control a secțiunii din terminalul tractorului.

Timpi secundari de aproape 30%

Datele acumulate pe parcursul stabilirii recordului mondial arată cât de puternic afectează mărimea și forma culturilor productivitatea reală. Astfel, la culturile pe suprafețe între 40 și 124 ha și lungimi ale urmei de cca. 0,5 până la 1,5 km, productivitatea se situează între 38 ha/h la cele de la limita inferioară și 45 ha/h la cea mai bună cultură. Aceste valori corespund unei diferențe de 18% la productivitate.

Și mai mare a fost semnificația timpilor secundari inevitabili. Aici se calculează, comparativ cu productivitatea teoretică de 60 ha/oră, un procent de timpi secundari de 28%. Dispar, datorită volumului mare al rezervorului mașinii UX 11200, timpii secundari de doar 8% la încărcarea mașinii de erbicidat. Astfel, mașina de erbicidat a fost umplută de doar zece ori, deși consumul pentru stabilirea recordului mondial a fost de 103.200 litri amestec. Timpul per umplere a fost între 10,55 min și 13:45 min, în total două ore.

Șase procente din timpii secundari (în jur de 1,5 ore) au fost alocate mutării mașinii de erbicidat între diversele culturi. Echipa a trebuit să acopere astfel o porțiune totală de 20 km.

Majoritatea timpilor secundari au dispărut, în cele din urmă, la evitarea stâlpilor și racordurilor de irigații, precum și la procedurile de întoarcere, lată de 40 m. Aceste operațiuni au cumulat un timp total de 3,5 ore (aproape 15 % din timpii secundari).

Documentație completă

Responsabilii principali pentru organizarea și realizarea recordului mondial au fost partenerii și dealerii Amazone. Astfel, recordul mondial de 24 ore a fost realizat în trei etape, cu trei șoferi diferiți pentru Fendt-ul 933 care tracta mașina de erbicidat. Tot pe etape a fost condusă și mașina Unimog pentru livrarea apei și remorca Annaburger pentru transportul butoaielor cu apă.

În timpul stabilirii recordului s-au înregistrat în permanență date privind viteza vântului, temperatura, umiditatea aerului și altele.

Ca și observator neutru, a fost tot timpul la fața locului un redactor al revistei Traction. Doi studenți au realizat și o monitorizare științifică.

Video de la eveniment este disponibil, la cerere, pe www.amazone.tv.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANIF a pus în funcțiune sistemul de irigații SADOVA Corabia în data de 26 iunie 2017

Sistemul de irigații Sadova Corabia a fost executat în perioada 1969-1973 și acoperă bazinul hidrografic Dunărea pe raza județelor Olt și Dolj, în suprafață netă totală de 71.775 ha, din care 52.725 ha în județul DOLJ, restul de 19.050 în Olt. ANIF, prin sucursala Dunăre Jiu, a repus în funcțiune această amenajare, prin intermediul căreia s-a irigat intens până în anul 2009, când, exista subvenția pentru irigații, după 2009 suprafața irigată scăzând până la câteva sute de hectare.

Până în anul 2017, când apa a devenit gratuită, se iriga prin puțuri executate de către fermieri, ceea ce genera costuri foarte mari.

Canalele de irigații din județul Dolj, însumează 273 de km din care au fost umplute cu apă canale în lungime de 50km, până la această dată fiind încheiate contracte pentru o suprafață de 3154 ha.

Reamintim că, pentru anul 2017, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) are pregătite pentru irigat amenajări în suprafață de 820.000 ha.

Până la această dată, ANIF are …