Treceți la conținutul principal

Record AMAZONE: 1.032 hectare în 24 orePoate fi prelucrată tehnic o suprafață de 1.000 ha în 24 ore, în domeniul protecției plantelor? Acum putem răspunde cu DA! Cu o suprafață de 1.032 hectare, prelucrată în doar 24 ore, mașina de erbicidat UX 11200 de la Amazone a stabilit recent un nou record mondial.

Convertit în productivitate medie, mașina UX 11200 a stabilit, cu 43 ha/oră, un nou record al performanțelor tehnicii moderne de protecție a plantelor. Cu un volum al rezervorului de 12.000 l și un agregat cu ax tandem, UX 11200 este, în acest moment, cea mai mare mașină de erbicidat tractată din oferta Amazone.

Dotată cu o lancie Super-L, lată de de 40 m și cuplată la un tractor Fendt de 330 CP, ea a putut fi condusă în timpul stabilirii recordului mondial, în funcție de condițiile de vreme și de câmp, cu 13 până la 15 km/h peste zi și, datorită lipsei vântului, precum și a depunerii de rouă pe plante, cu 17 km/h noaptea.

Umplerea mașinii de erbicidat s-a făcut direct în câmp, cu ajutorul unui cărucior cu apă de 21 mc Annaburger, precum și cu un container de 1.000 l cu mijloc fitosanitar pe suprafața de încărcare a vehiculului de tracțiune (un Unimog de la Mercedes).

Startul mersului de record mondial, stabilit în exact 24 ore, s-a dat în data de 03.09.2014, la ora 12.12, pe terenul întreprinderii agricole Golzow din Federația municipală Golzow (Brandenburg). Societatea cultivă o suprafață totală de 6.490 ha și reprezintă, astfel, condițiile europene de practică, pe care UX 11200 își poate etala pe deplin atuurile de performanță.

Sarcina concretă a fost aceea de a trata 15 culturi diferite cu glifosat și o cantitate de 100 l apă/h, similar unui tratament pentru cultura de rapiță. Membrii echipei Amazone s-au consultat în permanență cu șeful sectorului vegetal al întreprinderii, pentru fiecare măsură luată.

Pentru început, mașina de stropit a fost dotată cu duze TurboDrop High Speed de la Agrotop, de mărimi diferite (025, 03, 04), iar restul traseului a fost parcurs cu duze 03.

Traseu dificil, performanțe maxime!

Din cauza resturilor de paie și a samulastrei de rapiță, de lungimi diferite, suprafața de lucru a fost neomogenă și deosebit de pretențioasă pentru execuția lanciei mașinii de erbicidat. Munca a fost îngreunată și de stâlpii și racordurile pentru irigații de pe teren. Tocmai de aceea, obstacolele și zonele de excludere au fost lăsate în terminalul tractorului, înainte de startul traseului pentru record, pentru a-i indica șoferului, străin de locație, toate aceste locuri, în timp util.

În plus, tractorul era dotat cu un sistem de direcție automată, care a fost alimentat printr-o stație mobilă cu semnale de corectură RTK. Operarea tehnicii de erbicidat a avut loc prin terminalul Amatron 3 de la Amazone, iar comutarea automată a întoarcerii și a lățimilor parțiale, prin tehnica de control a secțiunii din terminalul tractorului.

Timpi secundari de aproape 30%

Datele acumulate pe parcursul stabilirii recordului mondial arată cât de puternic afectează mărimea și forma culturilor productivitatea reală. Astfel, la culturile pe suprafețe între 40 și 124 ha și lungimi ale urmei de cca. 0,5 până la 1,5 km, productivitatea se situează între 38 ha/h la cele de la limita inferioară și 45 ha/h la cea mai bună cultură. Aceste valori corespund unei diferențe de 18% la productivitate.

Și mai mare a fost semnificația timpilor secundari inevitabili. Aici se calculează, comparativ cu productivitatea teoretică de 60 ha/oră, un procent de timpi secundari de 28%. Dispar, datorită volumului mare al rezervorului mașinii UX 11200, timpii secundari de doar 8% la încărcarea mașinii de erbicidat. Astfel, mașina de erbicidat a fost umplută de doar zece ori, deși consumul pentru stabilirea recordului mondial a fost de 103.200 litri amestec. Timpul per umplere a fost între 10,55 min și 13:45 min, în total două ore.

Șase procente din timpii secundari (în jur de 1,5 ore) au fost alocate mutării mașinii de erbicidat între diversele culturi. Echipa a trebuit să acopere astfel o porțiune totală de 20 km.

Majoritatea timpilor secundari au dispărut, în cele din urmă, la evitarea stâlpilor și racordurilor de irigații, precum și la procedurile de întoarcere, lată de 40 m. Aceste operațiuni au cumulat un timp total de 3,5 ore (aproape 15 % din timpii secundari).

Documentație completă

Responsabilii principali pentru organizarea și realizarea recordului mondial au fost partenerii și dealerii Amazone. Astfel, recordul mondial de 24 ore a fost realizat în trei etape, cu trei șoferi diferiți pentru Fendt-ul 933 care tracta mașina de erbicidat. Tot pe etape a fost condusă și mașina Unimog pentru livrarea apei și remorca Annaburger pentru transportul butoaielor cu apă.

În timpul stabilirii recordului s-au înregistrat în permanență date privind viteza vântului, temperatura, umiditatea aerului și altele.

Ca și observator neutru, a fost tot timpul la fața locului un redactor al revistei Traction. Doi studenți au realizat și o monitorizare științifică.

Video de la eveniment este disponibil, la cerere, pe www.amazone.tv.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…