Treceți la conținutul principal

Preţurile cerealelor pentru săptămâna 10–16 noiembrie 2014. Vezi cotaţiile Bursei Române de Mărfuri!În săptămâna 10 – 16 noiembrie 2014, preţul grâului FOB Constanţa Marea Neagră este de 200 euro/tonă, preţul grâului FOB Marea Neagră Ucraina este 190 euro/tonă, iar preţul grâului FOB Marea Neagră - Rusia este 196 euro/tonă, informează Bursa Română de Mărfuri (BRM).

Potrivit datelor trasmise de BRM privind cotaţiile la cereale în săptămâna 46 din 2014, preţurile exworks România (medie cotaţii România) SPOT ROMANIA – pentru seminţe oleaginoase şi derivate sunt următoarele:
- Seminţe floarea soarelui FOB CTA – 328 euro/tonă
- Ulei brut floarea soarelui FOB CTA – 671 euro/tonă
- Ulei brut rapiţă FOB Rotterdam – 674 euro/tonă
- Şrot soia 46-48 proteina- FOB Rotterdam – 411 euro/tonă
- Tărâţă grâu pentru furaj FOB CTA – 140 euro/tonă
- Şrot floarea soarelui FOB Constanţa – 184 euro/tonă

La FOB Marea Neagră, grâul românesc se vinde cu 200 euro/tonă, iar porumbul cu 147 euro/tonă. Tot în regiunea Mării Negre, Rusia vinde grâul cu 196 euro/tonă şi porumbul cu 126 euro/tona, Ucraina cu 190 euro/tonă – grâul şi 140 euro/tonă – porumbul, iar Franţa cu 169 euro/tonă – grâul şi 135 euro/tonă – porumbul.

Producţii record în SUA
La nivel mondial, preţurile la porumb şi soia boabe au scăzut săptămâna trecută. Scăderea a venit pe fondul producţiilor record anunţate de SUA. Prognoza de vreme bună în zona de câmpie a SUA creşte probabilitatea unei finalizări rapide a recoltatului, iar producţiile record estimate pentru acest an vor inunda piaţa, estimează specialiştii. „Atenţia pieţelor este îndreptată spre recoltele mari de porumb şi soia boabe din SUA care încep să ajungă pe piaţă şi ar urma să conducă la scăderea preţurilor. Dolarul puternic şi preţul scăzut al petrolului sunt, de asemenea, factori de presiune”, a declarat Frank Rijkers, economist la ABN AMRO Bank, potrivit Reuters.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Doi nemţi au reînviat agricultura pe câmpurile de lângă Fălticeni

Lăsat de izbelişte pe suprafeţe din ce în ce mai mari, pământul din judeţ are mare preţ pentru alţii. Doi tineri din Germania predau zilnic o adevărată reţetă de succes în agricultură, pe câmpurile de lângă Fălticeni. Absolvenţi de studii superioare în agricultură, au venit în Suceava, unde au aflat că se găseşte din belşug pământ ieftin şi bun.Se întâmpla acum trei ani de zile, astăzi cei doi fiind între primii trei mari arendaşi de teren din judeţul Suceava.

Michael Liebscher şi Bertram Vogt, ambii în vârstă de 29 de ani, sunt din regiunea Hanovra. Provin din familii de fermieri şi ambii au absolvit facultăţi de agricultură. Spun că prima lor intenţie a fost să lucreze teren agricol în Transilvania, înregistrându-şi societatea LV Agro Prodexim, cu sediul în Cluj. În acea zonă a ţării nu au găsit însă teren suficient, astfel că au mers pe o altă pistă. Un conaţional aflat în Piatra Neamţ cu afaceri le-a povestit despre potenţialul agricol din judeţul Suceava, astfel că au ajuns în zon…