Treceți la conținutul principal

Pericole majore la startul culturii de grâu

În multe situații, înțelegerea cazului particular și luarea celei mai potrivite decizii poate face diferența între profit și pierdere. De exemplu, cartea spune că la cultura grâului calitatea pregătirii solului, în special a patului germinativ, este mult mai importantă decât adâncimea de lucru.

S-a vorbit, s-a scris, încă se scrie și se vorbește mult despre sistemul „no tillage” (fără lucrări) de prelucrare a solului. Metoda poate să aibă avantajele ei, cea mai evidentă fiind economia de motorină.

În practica agricolă, în zona de deal a județului Timiș (în această zonă timpul de lucru la dispoziție fiind, de regulă, mai scurt), am constatat că rezultatele sistemului „no tillage” sunt inferioare sistemului „minimum tillage” (lucrări minime).
Însă, toamna acestui an este, în zona de interes, umedă iar solurile nu au cel mai bun drenaj. Însămânţarea grâului este mult întârziată. Riscul de a rămâne cu suprafețe mari pentru primăvară este considerabil. În această situație, s-a luat decizia de a înființa cultura de grâu și în sistemul „no tillage”, deşi a fost demonstrat ca fiind inferior. Principiul este de a alege răul mai mic, de a opta pentru situația mai puțin rea, pe baza elementelor cunoscute în acest moment.

Detalii privind tehnologia de pregătire a patului germinativ găsiţi în revista Recolte Bogate - noiembrie 2014!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANIF a pus în funcțiune sistemul de irigații SADOVA Corabia în data de 26 iunie 2017

Sistemul de irigații Sadova Corabia a fost executat în perioada 1969-1973 și acoperă bazinul hidrografic Dunărea pe raza județelor Olt și Dolj, în suprafață netă totală de 71.775 ha, din care 52.725 ha în județul DOLJ, restul de 19.050 în Olt. ANIF, prin sucursala Dunăre Jiu, a repus în funcțiune această amenajare, prin intermediul căreia s-a irigat intens până în anul 2009, când, exista subvenția pentru irigații, după 2009 suprafața irigată scăzând până la câteva sute de hectare.

Până în anul 2017, când apa a devenit gratuită, se iriga prin puțuri executate de către fermieri, ceea ce genera costuri foarte mari.

Canalele de irigații din județul Dolj, însumează 273 de km din care au fost umplute cu apă canale în lungime de 50km, până la această dată fiind încheiate contracte pentru o suprafață de 3154 ha.

Reamintim că, pentru anul 2017, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) are pregătite pentru irigat amenajări în suprafață de 820.000 ha.

Până la această dată, ANIF are …