Treceți la conținutul principal

CONSTANŢA: Reţea de fraudare a subvenţiilor agricole, descoperită de procurori. Falsa fermieră şi-a recunoscut vina

Laura Şerban, un beneficiar al subvenţiilor oferite de Uniunea Europeană pentru fermieri, care a creat o mică reţea de fraudare a sistemului având complici un consilier superiori APIA şi oameni ai străzii, şi-a recunoscut vina.Instanţa de judecată a fost anunţată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa că Laura Şerban a semnat acordul de recunoaştere a vinovăţiei pentru săvârşirea infracţiunilor decomplicitate la folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi de complicitate la înşelăciune.

Laura Şerban a recunoscut că în perioada mai – iulie 2013, l-a ajutat pe consilierul superior APIA Răzvan Alexandru Ionescu şi pe o altă persoană, faţă de care se desfăşoară acte de urmărire penală în aceeaşi cauză, să deschidă un cont bancar din care să retragă ulterior sume provenite din bugetul general al UE, virate ca urmare a folosirii unor documente falsificate.

În prezenţa apărătorului ales, Laura Şerban a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică, că este de acord cu pedeapsa stabilită şi cu forma de executare a acesteia: 2 ani şi 4 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. De asemenea, inculpata a fost obligată la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 2000 lei.

Dosarul de urmărire penală, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei, au fost trimise la Tribunalul Constanţa. Consilierul superior APIA Răzvan Alexandru Ionescu este în stare de arest preventiv.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANIF a pus în funcțiune sistemul de irigații SADOVA Corabia în data de 26 iunie 2017

Sistemul de irigații Sadova Corabia a fost executat în perioada 1969-1973 și acoperă bazinul hidrografic Dunărea pe raza județelor Olt și Dolj, în suprafață netă totală de 71.775 ha, din care 52.725 ha în județul DOLJ, restul de 19.050 în Olt. ANIF, prin sucursala Dunăre Jiu, a repus în funcțiune această amenajare, prin intermediul căreia s-a irigat intens până în anul 2009, când, exista subvenția pentru irigații, după 2009 suprafața irigată scăzând până la câteva sute de hectare.

Până în anul 2017, când apa a devenit gratuită, se iriga prin puțuri executate de către fermieri, ceea ce genera costuri foarte mari.

Canalele de irigații din județul Dolj, însumează 273 de km din care au fost umplute cu apă canale în lungime de 50km, până la această dată fiind încheiate contracte pentru o suprafață de 3154 ha.

Reamintim că, pentru anul 2017, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) are pregătite pentru irigat amenajări în suprafață de 820.000 ha.

Până la această dată, ANIF are …