Treceți la conținutul principal

CONSTANŢA: Reţea de fraudare a subvenţiilor agricole, descoperită de procurori. Falsa fermieră şi-a recunoscut vina

Laura Şerban, un beneficiar al subvenţiilor oferite de Uniunea Europeană pentru fermieri, care a creat o mică reţea de fraudare a sistemului având complici un consilier superiori APIA şi oameni ai străzii, şi-a recunoscut vina.Instanţa de judecată a fost anunţată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa că Laura Şerban a semnat acordul de recunoaştere a vinovăţiei pentru săvârşirea infracţiunilor decomplicitate la folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi de complicitate la înşelăciune.

Laura Şerban a recunoscut că în perioada mai – iulie 2013, l-a ajutat pe consilierul superior APIA Răzvan Alexandru Ionescu şi pe o altă persoană, faţă de care se desfăşoară acte de urmărire penală în aceeaşi cauză, să deschidă un cont bancar din care să retragă ulterior sume provenite din bugetul general al UE, virate ca urmare a folosirii unor documente falsificate.

În prezenţa apărătorului ales, Laura Şerban a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică, că este de acord cu pedeapsa stabilită şi cu forma de executare a acesteia: 2 ani şi 4 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. De asemenea, inculpata a fost obligată la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 2000 lei.

Dosarul de urmărire penală, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei, au fost trimise la Tribunalul Constanţa. Consilierul superior APIA Răzvan Alexandru Ionescu este în stare de arest preventiv.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…