Treceți la conținutul principal

Atenţie, legumicultori! Simpozioane Marcoser despre noile tehnologii şi produse din domeniu

În perioada noiembrie 2014 - februarie 2015, echipa Marcoser organizează pentru al șaselea an consecutiv seria de prezentări și simpozioane „Tehnologii noi şi produse avansate pentru creşterea productivităţii şi îmbunătăţirea calităţii culturilor legumicole” în marile bazine de cultivare a legumelor din țara noastră și din Republica Moldova.

La acest gen de evenimente au participat, de regulă, în jur de 100 de fermieri, interesaţi să cunoască şi să aplice în spaţiile de cultură protejată sau în câmp cele mai noi tehnologii și produse din domeniul legumiculturii.
Conform programului stabilit de organizatori, primul simpozion se va desfășura la Filipeşti de Târg (judeţul Prahova) pe data de 11 noiembrie 2014 şi apoi săptămână de săptămână, de regulă, în zilele de duminică, până în luna februarie a anului viitor, vor urma în ordine localităţile: Topraisar, județul Constanța, Zebil (Tulcea), Coșereni (Ialomița), Glodeanu Sărat (Buzău), Brăila (Depozitul Alcedo), Băleni Sârbi (Dâmbovița), Târgu Frumos (Iaşi), Matca (Galaţi), Balta Doamnei (Prahova), Cahul (Republica Moldova), Vidra (Ilfov), Colibaşi (Giurgiu), Jirlău (Brăila) şi Lungulețu (Dâmbovița).

Costel Pohrib şi Marius Petrache, doi tineri cu doctoratul în horticultură, proprietarii Companiei Marcoser, ce prezintă seria întâlnirilor cu solariştii şi legumicultorii din ţară, sunt autorii volumelor de specialitate: „Tehnologii de cultură a legumelor timpurii în sere şi solarii: tomate, ardei, castraveţi” şi „Grădina de legume – Ghid pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor”, ultima lucrare fiind lansată, recent, la Târgul Indagra.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…