Treceți la conținutul principal

Programul RO02 “Biodiversitate si servicii ale ecosistemelor”

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, in calitate de Operator de Program, a lansat 3 apeluri pentru propunerile de proiecte din cadrulProgramului RO02 “Biodiversitate si servicii ale ecosistemelor”, finantat prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European 2009 – 2014.

Implementarea acestui program urmareste o imbunatatire a starii ecosistemelor, precum si a nivelului de cunoastere, informare si constientizare a publicului larg in legatura cu beneficiile produse de serviciile ecosistemelor si importanta mentinerii ecosistemelor intr-o stare buna.

Solicitantii eligibili in cadrul Programului RO02 – Biodiversitate si Servicii ale Ecosistemelor sunt autoritati publice si organizatii neguvernamentale.

APEL PENTRU PROPUNERI DE PROIECTE NR. 1: “STUDII SI FORMARE PRIVIND CONTRIBUTIA ECOSISTEMELOR NATURALE LA PRINCIPALELE SECTOARE ECONOMICE” beneficiaza de un buget disponibil de 2.000.000 Euro. Valoarea minima a grantului solicitat pentru un proiect este 400.000 Euro, iar valoarea maxima este 500.000 Euro.
Solicitantii eligibili pentru acest apel sunt autoritatile publice si organizatiile neguvernamentale.

Procent maxim de finantare nerambursabila per proiect este de100% pentru autoritatile publice si 90% pentru organizatiile neguvernamentale.

Proiectele vor trebui sa vizeze imbunatatirea cunostintelor si a politicilor privind contributia ecosistemelor in sectorul economic. Acest obiectiv se poate atinge prin pregatirea de studii privind contributia ecosistemelor naturale din zonele protejate si a rapoartelor privind sprijinirea politicilor publice in special in ceea ce priveste principalele sectoare economice din Romania.

APEL PENTRU PROPUNERI DE PROIECTE NR. 2: “CRESTEREA CAPACITATII PENTRU GESTIONAREA SI MONITORIZAREA CULOARELOR ECOLOGICE” are un buget disponibil de 1.500.000 Euro. Valoarea minima a grantului solicitat este 1.000.000 Euro, iar valoarea maxima este 1.500.000 Euro, solicitantii eligibili fiind numai autoritatile publice. Procentul maxim de finantare nerambursabila per proiect este de 100%.

Proiectele ce pot fi depuse in cadrul acestui apel vor trebui sa urmareasca dezvoltarea metodologiei de stabilire a coridoarelor ecologice si identificarea zonelor critice unde sunt necesare coridoare ecologice in cadrul “Dezvoltarii metodologiei de stabilire a coridoarelor ecologice, inclusiv criteriile de desemnare a coridoarelor ecologice si identificarea zonelor critice unde sunt necesare coridoare ecologice“.

Dupa implementarea Programului, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice va folosi metodologia elaborata pentru a desemna coridoarele ecologice conform legislatiei nationale. in procesul de dezvoltare a metodologiei, Promotorul de Proiect va organiza consultatii periodice si va implica partile interesate relevante (de exemplu, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, in calitate de autoritate publica responsabila de politicile privind conservarea biodiversitatii).

Pentru monitorizarea si gestionarea coridoarelor ecologice, este necesara formarea si cresterea gradului de constientizare a diferitelor parti interesate, precum: administratori de arie protejata, institutii publice, operatori economici, proprietari de terenuri etc.

In cadrul acestui apel sunt prevazute masuri si prioritati, precum: dezvoltarea metodologiei de stabilire a coridoarelor ecologice, inclusiv criteriile de desemnare a coridoarelor ecologice, identificarea zonelor critice unde sunt necesare coridoare ecologice si formarea de specialisti pentru o mai buna gestionare si monitorizare a coridoarelor ecologice.

APEL PENTRU PROPUNERI DE PROIECTE NR. 3: “SCHEME DE RESTAURARI VASTE ALE ECOSISTEMELOR” dispune de un buget de6.270.214 Euro. Alocarea totala pentru acest apel poate fi marita in cazul in care se identifica si aproba de catre Statele Donatoare resurse suplimentare pentru acest apel. Valoarea minima a grantului solicitat este 1.000.000 Euro, iar valoarea maxima este 2.000.000 Euro.

Solicitantii eligibili pentru acest apel sunt autoritatile publice iar procentul maxim al finantarii nerambursabile per proiect este de 100% (pentru autoritatile publice).

Proiectele ce pot beneficia de finantare, in cadrul acestui apel, trebuie sa aiba ca scop recuperarea sistemelor fragmentate in zonele protejate. De asemenea solicitantii sunt invitati sa depuna propuneri de scheme pentru restaurari vaste ale ecosistemelor protejate.

Perioada de depunere a proiectelor, pentru cele 3 apeluri, va fi pana la 28 octombrie 2014, ora 17:00, implementarea lor urmand sa se deruleze, de la data semnarii contractului de finantare, pana la 30 aprilie 2016.

Finantator: Mecanismul Financiar al SEE
Sursa: Ministerul Mediului

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …