Treceți la conținutul principal

Programul RO02 “Biodiversitate si servicii ale ecosistemelor”

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, in calitate de Operator de Program, a lansat 3 apeluri pentru propunerile de proiecte din cadrulProgramului RO02 “Biodiversitate si servicii ale ecosistemelor”, finantat prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European 2009 – 2014.

Implementarea acestui program urmareste o imbunatatire a starii ecosistemelor, precum si a nivelului de cunoastere, informare si constientizare a publicului larg in legatura cu beneficiile produse de serviciile ecosistemelor si importanta mentinerii ecosistemelor intr-o stare buna.

Solicitantii eligibili in cadrul Programului RO02 – Biodiversitate si Servicii ale Ecosistemelor sunt autoritati publice si organizatii neguvernamentale.

APEL PENTRU PROPUNERI DE PROIECTE NR. 1: “STUDII SI FORMARE PRIVIND CONTRIBUTIA ECOSISTEMELOR NATURALE LA PRINCIPALELE SECTOARE ECONOMICE” beneficiaza de un buget disponibil de 2.000.000 Euro. Valoarea minima a grantului solicitat pentru un proiect este 400.000 Euro, iar valoarea maxima este 500.000 Euro.
Solicitantii eligibili pentru acest apel sunt autoritatile publice si organizatiile neguvernamentale.

Procent maxim de finantare nerambursabila per proiect este de100% pentru autoritatile publice si 90% pentru organizatiile neguvernamentale.

Proiectele vor trebui sa vizeze imbunatatirea cunostintelor si a politicilor privind contributia ecosistemelor in sectorul economic. Acest obiectiv se poate atinge prin pregatirea de studii privind contributia ecosistemelor naturale din zonele protejate si a rapoartelor privind sprijinirea politicilor publice in special in ceea ce priveste principalele sectoare economice din Romania.

APEL PENTRU PROPUNERI DE PROIECTE NR. 2: “CRESTEREA CAPACITATII PENTRU GESTIONAREA SI MONITORIZAREA CULOARELOR ECOLOGICE” are un buget disponibil de 1.500.000 Euro. Valoarea minima a grantului solicitat este 1.000.000 Euro, iar valoarea maxima este 1.500.000 Euro, solicitantii eligibili fiind numai autoritatile publice. Procentul maxim de finantare nerambursabila per proiect este de 100%.

Proiectele ce pot fi depuse in cadrul acestui apel vor trebui sa urmareasca dezvoltarea metodologiei de stabilire a coridoarelor ecologice si identificarea zonelor critice unde sunt necesare coridoare ecologice in cadrul “Dezvoltarii metodologiei de stabilire a coridoarelor ecologice, inclusiv criteriile de desemnare a coridoarelor ecologice si identificarea zonelor critice unde sunt necesare coridoare ecologice“.

Dupa implementarea Programului, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice va folosi metodologia elaborata pentru a desemna coridoarele ecologice conform legislatiei nationale. in procesul de dezvoltare a metodologiei, Promotorul de Proiect va organiza consultatii periodice si va implica partile interesate relevante (de exemplu, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, in calitate de autoritate publica responsabila de politicile privind conservarea biodiversitatii).

Pentru monitorizarea si gestionarea coridoarelor ecologice, este necesara formarea si cresterea gradului de constientizare a diferitelor parti interesate, precum: administratori de arie protejata, institutii publice, operatori economici, proprietari de terenuri etc.

In cadrul acestui apel sunt prevazute masuri si prioritati, precum: dezvoltarea metodologiei de stabilire a coridoarelor ecologice, inclusiv criteriile de desemnare a coridoarelor ecologice, identificarea zonelor critice unde sunt necesare coridoare ecologice si formarea de specialisti pentru o mai buna gestionare si monitorizare a coridoarelor ecologice.

APEL PENTRU PROPUNERI DE PROIECTE NR. 3: “SCHEME DE RESTAURARI VASTE ALE ECOSISTEMELOR” dispune de un buget de6.270.214 Euro. Alocarea totala pentru acest apel poate fi marita in cazul in care se identifica si aproba de catre Statele Donatoare resurse suplimentare pentru acest apel. Valoarea minima a grantului solicitat este 1.000.000 Euro, iar valoarea maxima este 2.000.000 Euro.

Solicitantii eligibili pentru acest apel sunt autoritatile publice iar procentul maxim al finantarii nerambursabile per proiect este de 100% (pentru autoritatile publice).

Proiectele ce pot beneficia de finantare, in cadrul acestui apel, trebuie sa aiba ca scop recuperarea sistemelor fragmentate in zonele protejate. De asemenea solicitantii sunt invitati sa depuna propuneri de scheme pentru restaurari vaste ale ecosistemelor protejate.

Perioada de depunere a proiectelor, pentru cele 3 apeluri, va fi pana la 28 octombrie 2014, ora 17:00, implementarea lor urmand sa se deruleze, de la data semnarii contractului de finantare, pana la 30 aprilie 2016.

Finantator: Mecanismul Financiar al SEE
Sursa: Ministerul Mediului

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.