Treceți la conținutul principal

Prin reorganizarea APDRP, Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale promite reducerea perioadei de analizare a solicitărilor de finanţare europeană„Reorganizarea vine pe fondul necesităţii de optimizare a activităţii, în sensul debirocratizării şi eficientizării proceselor derulate de instituţie”, declară Mihai Moraru, directorul executiv al instituţiei judeţene a AFIR.

· Urmărite sunt controlul îmbunătăţit al utilizării fondurilor plătite, simplificarea procesului de achiziţie, cât şi diminuarea timpului necesar pentru solicitarea finanţărilor UE.

Agenţia Naţională de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit(APDRP) a fost reorganizată purtând, în prezent, denumirea de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale(AFIR). În consecinţă, pe plan local, Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit(OJPDRP) Suceava este cunoscut, acum, sub numele de Agenţia Judeţeană pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale(AFIR). Mihai Moraru, directorul executiv al AFIR Suceava spune că reorganizarea vine în contextul începerii unei noi perioade de programare financiară la nivelul Uniunii Europene, „precum şi pe fondul necesităţii de optimizare a activităţii, în sensul debirocratizării şi eficientizării proceselor derulate de instituţie”. Astfel, AFIR preia atât partea de implementare şi monitorizare a SAPARD şi Planului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, până la finalizarea acestora, dar şi implementarea tehnică şi financiară a PNDR 2014-2020. Drept urmare-subliniază Moraru- reorganizarea Agenţiei va asigura derularea în bune condiţii a managementului PNDR 2007-2013, inclusiv absorbţia eficientă a fondurilor europene puse la dispoziţia României prin PNDR 2014-2020. Directorul executiv al instituţiei judeţene, Mihai Moraru reliefează că, la nivelul judeţului Suceava, trecerea de la APDRP la AFIR a avut loc fără afectarea activităţii curente a instituţiei, prin reorganizarea serviciilor din subordine permiţându-se o mai bună alocare a resursei umane. „Ne manifestăm, în continuare, toată deschiderea şi sprijinul atât pentru beneficiarii existenţi, cât şi pentru orice persoană interesată în a accesa fonduri europene destinate spaţiului rural. De asemenea, în perioada următoare, una de tranzit între cele două programări 2007-2013, respectiv, 2014-2020, vom comunica în timp real informaţiile de interes privind măsurile aferente noii programări”, a punctat Mihai Moraru.
Reorganizarea presupune, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 41 din 18 iunie 2014, aplicarea unor sisteme de management performante care vor asigura reducerea duratei de analizare a solicitărilor de finanţare; descentralizarea unor activităţi la nivelul structurilor judeţene, precum şi un control mult îmbunătăţit al utilizării fondurilor plătite. Urmărită este, totodată, în acest sens fiind simplificat procesul de achiziţie de bunuri de către beneficiarii privaţi, prin întocmirea, de către AFIR, a bazei de date cu preturi de referinţă. Nu în cele din urmă reorganizarea APDRP are ca ţintă reducerea timpului necesar pentru solicitarea fondurilor europene. Este vorba despre implementarea sistemului de depunere on-line a Cererii de finanţare pentru majoritatea masurilor de investiţii disponibile prin PNDR.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…