Treceți la conținutul principal

Prin reorganizarea APDRP, Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale promite reducerea perioadei de analizare a solicitărilor de finanţare europeană„Reorganizarea vine pe fondul necesităţii de optimizare a activităţii, în sensul debirocratizării şi eficientizării proceselor derulate de instituţie”, declară Mihai Moraru, directorul executiv al instituţiei judeţene a AFIR.

· Urmărite sunt controlul îmbunătăţit al utilizării fondurilor plătite, simplificarea procesului de achiziţie, cât şi diminuarea timpului necesar pentru solicitarea finanţărilor UE.

Agenţia Naţională de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit(APDRP) a fost reorganizată purtând, în prezent, denumirea de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale(AFIR). În consecinţă, pe plan local, Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit(OJPDRP) Suceava este cunoscut, acum, sub numele de Agenţia Judeţeană pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale(AFIR). Mihai Moraru, directorul executiv al AFIR Suceava spune că reorganizarea vine în contextul începerii unei noi perioade de programare financiară la nivelul Uniunii Europene, „precum şi pe fondul necesităţii de optimizare a activităţii, în sensul debirocratizării şi eficientizării proceselor derulate de instituţie”. Astfel, AFIR preia atât partea de implementare şi monitorizare a SAPARD şi Planului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, până la finalizarea acestora, dar şi implementarea tehnică şi financiară a PNDR 2014-2020. Drept urmare-subliniază Moraru- reorganizarea Agenţiei va asigura derularea în bune condiţii a managementului PNDR 2007-2013, inclusiv absorbţia eficientă a fondurilor europene puse la dispoziţia României prin PNDR 2014-2020. Directorul executiv al instituţiei judeţene, Mihai Moraru reliefează că, la nivelul judeţului Suceava, trecerea de la APDRP la AFIR a avut loc fără afectarea activităţii curente a instituţiei, prin reorganizarea serviciilor din subordine permiţându-se o mai bună alocare a resursei umane. „Ne manifestăm, în continuare, toată deschiderea şi sprijinul atât pentru beneficiarii existenţi, cât şi pentru orice persoană interesată în a accesa fonduri europene destinate spaţiului rural. De asemenea, în perioada următoare, una de tranzit între cele două programări 2007-2013, respectiv, 2014-2020, vom comunica în timp real informaţiile de interes privind măsurile aferente noii programări”, a punctat Mihai Moraru.
Reorganizarea presupune, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 41 din 18 iunie 2014, aplicarea unor sisteme de management performante care vor asigura reducerea duratei de analizare a solicitărilor de finanţare; descentralizarea unor activităţi la nivelul structurilor judeţene, precum şi un control mult îmbunătăţit al utilizării fondurilor plătite. Urmărită este, totodată, în acest sens fiind simplificat procesul de achiziţie de bunuri de către beneficiarii privaţi, prin întocmirea, de către AFIR, a bazei de date cu preturi de referinţă. Nu în cele din urmă reorganizarea APDRP are ca ţintă reducerea timpului necesar pentru solicitarea fondurilor europene. Este vorba despre implementarea sistemului de depunere on-line a Cererii de finanţare pentru majoritatea masurilor de investiţii disponibile prin PNDR.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …