Treceți la conținutul principal

Parlamentul European cere suplimentarea ajutorului pentru agricultori, în contextul embargoului rus

Parlamentul European a cerut, joi, ca Uniunea Europeană (UE) să-și majoreze sprijinul pentru agricultori în contextul embargoului rus asupra produselor alimentare europene, în ajunul unei reuniuni excepționale a miniștrilor agriculturii din țările UE, informează AFP.


Deloc surprinzător, eurodeputații din republicile baltice, finlandezi și polonezi, ale căror țări sunt profund afectate ca urmare a dependenței de piața rusă a sectoarelor lor agricole și de produse lactate, au fost cei mai prompți în a sesiza importanța unei dezbateri în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală.

UE trebuie să 'adopte măsuri importante pentru a ușura pierderile agricultorilor (...), solidaritatea este esențială', a declarat liberalul finlandez Olli Rehn, fost comisar pentru afaceri economice.

La rândul său, conservatorul polonez Jaroslaw Kalinowski a cerut ca cele 28 de țări membre să poată avea acces la cele 430 de milioane de euro pe an din rezerva pentru situații de criză prevăzută de Politica Agricolă Comună (PAC) pentru a veni în ajutorul agricultorilor.

În viitorul imediat, această finanțare nu este preconizată, măsurile de susținere deja adoptate de Comisia Europeană, pentru o sumă de circa 175 de milioane de euro, urmând să fie finanțate din cadrul bugetului agricol pentru 2015, potrivit unei surse europene.

'Agricultura este victima unui conflict' care o depășește, a subliniat eurodeputatul francez Michel Dantin, care pledează pentru o revizuire în creștere a bugetului PAC, în pofida respingerii acestei propuneri în cadrul UE.

Eurodeputata britanică Diane Dodds a cerut reintroducerea de subvenții pentru exporturi, abolite în mod progresiv în ultimii ani. Această măsură este cerută și de alte state membre, chiar dacă nu se află pe ordinea de zi imediată, potrivit unui diplomat.

Preocupați să nu 'reacționeze în mod exagerat', în timp ce impactul real al embargoului rus nu se va clarifica decât în lunile următoare, miniștrii europeni ai agriculturii trebuie mai ales să inventarieze, vineri, instrumentele pe care le au la dispoziție, potrivit aceleiași surse europene.

Acest arsenal include posibilitatea statelor membre de a recurge la ajutoare publice și de a finanța măsuri de stabilizare a veniturilor agricultorilor.

Mai multe țări din sud, ai căror producătorii de fructe (Spania, Grecia, Cipru) sunt de asemenea foarte afectați, solicită la rândul lor extinderea listei de produse eligibile pentru măsurile deja anunțate de CE, sub forma retragerii indemnizate de pe piață a fructelor și legumelor perisabile și a ajutorului pentru stocarea produselor lactate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…