Treceți la conținutul principal

Parlamentul European cere suplimentarea ajutorului pentru agricultori, în contextul embargoului rus

Parlamentul European a cerut, joi, ca Uniunea Europeană (UE) să-și majoreze sprijinul pentru agricultori în contextul embargoului rus asupra produselor alimentare europene, în ajunul unei reuniuni excepționale a miniștrilor agriculturii din țările UE, informează AFP.


Deloc surprinzător, eurodeputații din republicile baltice, finlandezi și polonezi, ale căror țări sunt profund afectate ca urmare a dependenței de piața rusă a sectoarelor lor agricole și de produse lactate, au fost cei mai prompți în a sesiza importanța unei dezbateri în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală.

UE trebuie să 'adopte măsuri importante pentru a ușura pierderile agricultorilor (...), solidaritatea este esențială', a declarat liberalul finlandez Olli Rehn, fost comisar pentru afaceri economice.

La rândul său, conservatorul polonez Jaroslaw Kalinowski a cerut ca cele 28 de țări membre să poată avea acces la cele 430 de milioane de euro pe an din rezerva pentru situații de criză prevăzută de Politica Agricolă Comună (PAC) pentru a veni în ajutorul agricultorilor.

În viitorul imediat, această finanțare nu este preconizată, măsurile de susținere deja adoptate de Comisia Europeană, pentru o sumă de circa 175 de milioane de euro, urmând să fie finanțate din cadrul bugetului agricol pentru 2015, potrivit unei surse europene.

'Agricultura este victima unui conflict' care o depășește, a subliniat eurodeputatul francez Michel Dantin, care pledează pentru o revizuire în creștere a bugetului PAC, în pofida respingerii acestei propuneri în cadrul UE.

Eurodeputata britanică Diane Dodds a cerut reintroducerea de subvenții pentru exporturi, abolite în mod progresiv în ultimii ani. Această măsură este cerută și de alte state membre, chiar dacă nu se află pe ordinea de zi imediată, potrivit unui diplomat.

Preocupați să nu 'reacționeze în mod exagerat', în timp ce impactul real al embargoului rus nu se va clarifica decât în lunile următoare, miniștrii europeni ai agriculturii trebuie mai ales să inventarieze, vineri, instrumentele pe care le au la dispoziție, potrivit aceleiași surse europene.

Acest arsenal include posibilitatea statelor membre de a recurge la ajutoare publice și de a finanța măsuri de stabilizare a veniturilor agricultorilor.

Mai multe țări din sud, ai căror producătorii de fructe (Spania, Grecia, Cipru) sunt de asemenea foarte afectați, solicită la rândul lor extinderea listei de produse eligibile pentru măsurile deja anunțate de CE, sub forma retragerii indemnizate de pe piață a fructelor și legumelor perisabile și a ajutorului pentru stocarea produselor lactate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…