Treceți la conținutul principal

Parlamentul European cere suplimentarea ajutorului pentru agricultori, în contextul embargoului rus

Parlamentul European a cerut, joi, ca Uniunea Europeană (UE) să-și majoreze sprijinul pentru agricultori în contextul embargoului rus asupra produselor alimentare europene, în ajunul unei reuniuni excepționale a miniștrilor agriculturii din țările UE, informează AFP.


Deloc surprinzător, eurodeputații din republicile baltice, finlandezi și polonezi, ale căror țări sunt profund afectate ca urmare a dependenței de piața rusă a sectoarelor lor agricole și de produse lactate, au fost cei mai prompți în a sesiza importanța unei dezbateri în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală.

UE trebuie să 'adopte măsuri importante pentru a ușura pierderile agricultorilor (...), solidaritatea este esențială', a declarat liberalul finlandez Olli Rehn, fost comisar pentru afaceri economice.

La rândul său, conservatorul polonez Jaroslaw Kalinowski a cerut ca cele 28 de țări membre să poată avea acces la cele 430 de milioane de euro pe an din rezerva pentru situații de criză prevăzută de Politica Agricolă Comună (PAC) pentru a veni în ajutorul agricultorilor.

În viitorul imediat, această finanțare nu este preconizată, măsurile de susținere deja adoptate de Comisia Europeană, pentru o sumă de circa 175 de milioane de euro, urmând să fie finanțate din cadrul bugetului agricol pentru 2015, potrivit unei surse europene.

'Agricultura este victima unui conflict' care o depășește, a subliniat eurodeputatul francez Michel Dantin, care pledează pentru o revizuire în creștere a bugetului PAC, în pofida respingerii acestei propuneri în cadrul UE.

Eurodeputata britanică Diane Dodds a cerut reintroducerea de subvenții pentru exporturi, abolite în mod progresiv în ultimii ani. Această măsură este cerută și de alte state membre, chiar dacă nu se află pe ordinea de zi imediată, potrivit unui diplomat.

Preocupați să nu 'reacționeze în mod exagerat', în timp ce impactul real al embargoului rus nu se va clarifica decât în lunile următoare, miniștrii europeni ai agriculturii trebuie mai ales să inventarieze, vineri, instrumentele pe care le au la dispoziție, potrivit aceleiași surse europene.

Acest arsenal include posibilitatea statelor membre de a recurge la ajutoare publice și de a finanța măsuri de stabilizare a veniturilor agricultorilor.

Mai multe țări din sud, ai căror producătorii de fructe (Spania, Grecia, Cipru) sunt de asemenea foarte afectați, solicită la rândul lor extinderea listei de produse eligibile pentru măsurile deja anunțate de CE, sub forma retragerii indemnizate de pe piață a fructelor și legumelor perisabile și a ajutorului pentru stocarea produselor lactate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANT nu a ajuns la toți crescătorii de bovine. Iată ce județe mai așteaptă banii!

Ajutorul național tranzitoriu (ANT), aferent anului trecut, nu a ajuns încă la toți crescătorii de bovine. Abia, săptămâna trecută, joi, pe 16 aprilie APIA București a făcut ultimele plăți.

Crescătorii de bovine din județele Maramureș, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor au primit deja subvențiile restante de anul trecut. Din informațiile pe care le am, fermierii din județele Alba, Hunedoara, Brașov așteaptă să-și primească banii. Am vorbit, săptămâna trecută, cu directorul APIA, Mihai Puțintei, și mi-a spus că ultimele plăți s-au făcut joi (16 aprilie n.r.). Așa că banii o să ajungă la toți fermierii. Ce-i drept, subvențiile au și un traseu anevoios: de la APIA la trezorerii, de aici la bănci, spune Claudiu Frânc, liderul crescătorilor de bovine.

Crescătorii de bovine primesc 503 lei pe cap de bovină de carne și 121 de lei pe tona de lapte comercializată. Guvernul a alocat pe 4 martie din bugetul de stat suma de 955 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naționale t…