Treceți la conținutul principal

Parlamentul European cere suplimentarea ajutorului pentru agricultori, în contextul embargoului rus

Parlamentul European a cerut, joi, ca Uniunea Europeană (UE) să-și majoreze sprijinul pentru agricultori în contextul embargoului rus asupra produselor alimentare europene, în ajunul unei reuniuni excepționale a miniștrilor agriculturii din țările UE, informează AFP.


Deloc surprinzător, eurodeputații din republicile baltice, finlandezi și polonezi, ale căror țări sunt profund afectate ca urmare a dependenței de piața rusă a sectoarelor lor agricole și de produse lactate, au fost cei mai prompți în a sesiza importanța unei dezbateri în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală.

UE trebuie să 'adopte măsuri importante pentru a ușura pierderile agricultorilor (...), solidaritatea este esențială', a declarat liberalul finlandez Olli Rehn, fost comisar pentru afaceri economice.

La rândul său, conservatorul polonez Jaroslaw Kalinowski a cerut ca cele 28 de țări membre să poată avea acces la cele 430 de milioane de euro pe an din rezerva pentru situații de criză prevăzută de Politica Agricolă Comună (PAC) pentru a veni în ajutorul agricultorilor.

În viitorul imediat, această finanțare nu este preconizată, măsurile de susținere deja adoptate de Comisia Europeană, pentru o sumă de circa 175 de milioane de euro, urmând să fie finanțate din cadrul bugetului agricol pentru 2015, potrivit unei surse europene.

'Agricultura este victima unui conflict' care o depășește, a subliniat eurodeputatul francez Michel Dantin, care pledează pentru o revizuire în creștere a bugetului PAC, în pofida respingerii acestei propuneri în cadrul UE.

Eurodeputata britanică Diane Dodds a cerut reintroducerea de subvenții pentru exporturi, abolite în mod progresiv în ultimii ani. Această măsură este cerută și de alte state membre, chiar dacă nu se află pe ordinea de zi imediată, potrivit unui diplomat.

Preocupați să nu 'reacționeze în mod exagerat', în timp ce impactul real al embargoului rus nu se va clarifica decât în lunile următoare, miniștrii europeni ai agriculturii trebuie mai ales să inventarieze, vineri, instrumentele pe care le au la dispoziție, potrivit aceleiași surse europene.

Acest arsenal include posibilitatea statelor membre de a recurge la ajutoare publice și de a finanța măsuri de stabilizare a veniturilor agricultorilor.

Mai multe țări din sud, ai căror producătorii de fructe (Spania, Grecia, Cipru) sunt de asemenea foarte afectați, solicită la rândul lor extinderea listei de produse eligibile pentru măsurile deja anunțate de CE, sub forma retragerii indemnizate de pe piață a fructelor și legumelor perisabile și a ajutorului pentru stocarea produselor lactate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …