Treceți la conținutul principal

Pana: “Radarul padurii” deranjeaza multe persoane. Softul este mai bun decat speramMinistrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana, spune ca agentii economici credeau ca se va ajunge la concluzia ca sistemul de urmarire a materialului lemnos nu va fi implementat si au cerut termene de prelungire, dar ca “radarul” merge foarte bine si softul e mai bun decat spera.

“Am avut o intalnire un pic mai grea cu reprezentantii agentilor economici, am finalizat prin a ne face intelesi ca, de fapt, tot ce au banuit ca e rau nu e rau, ci e bine. Ei au crezut asa: se piloteaza, se ajunge la concluzia ca nu se poate si se renunta. Si acum au constat, cu o luna inainte, desi aveau 120 de zile la dispozitie, de cand am iesit cu HG, ca se poate, se va implementa si cereau termene de prelungire, eventual pana la 1 ianuarie 2015. Bineinteles ca nu am fost de acord cu acest lucru, va intra in vigoare in 8 octombrie. In plus, am modificat si ordinul de ministru, pentru ca nu vreau ca in 8 octombrie sa fie nimeni pus in fata smartphone-ului si sa nu stie, chipurile, ce are de facut cu el”, a declarat Doina Pana, sambata, intr-o conferinta de presa la Bistrita, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul a adaugat ca Sistemul informational integrat de urmarire a materialelor lemnoase (SUMAL) ”merge foarte bine”.

“Din 21 septembrie, pilotam in toata tara, nu numai in cele noua judete. Cand intra in judete noi ne deplasam local, chiar daca au avut loc instruiri anterioare. Din experienta anterioara, e nevoie de cateva zile pentru armonizare, dar sa stiti ca merge foarte bine si softul e mai bun decat am sperat, in ideea ca putem face verificarea si la modul: vezi un camion cu lemne pe traseu, introduci numarul camionului respectiv si sistemul iti spune daca are sau nu are codul, transporta legal sau ilegal. Ne ofera mai multe portite decat ne-am imaginat. Nu trebuie neaparat sa opresc camionul si sa-l trag pe dreapta, verific si daca nu are codul comunic colegului pe traseul pe care merge”, a spus ea.

Doina Pana a mentionat ca “exista foarte multe persoane deranjate” de noul sistem, dar ca acesta “nu dauneaza deloc persoanelor fizice”.

“Exista foarte multe persoane deranjate, ca nu e simplu sa renunti la obiceiuri proaste care ti-au adus foarte multi bani, ma refer la cei care au facut taieri ilegale. S-a declansat o adevarata campanie ca dauneaza inclusiv persoanelor fizice. Nu dauneaza deloc. Pentru acei trei metri cubi de lemn pentru foc sau chiar nu pentru lemn de foc, daca e dreptul omului, din padurea lui, daca ii transporta cu un atelaj, deci nu cu un mijloc auto, poate sa nu foloseasca SUMAL-ul. Daca transporta cu mijloc auto, ca mi-au cerut ca pana la 3 meri cubi sa-i las cu ARO, dar nu, pentru ca am ajuns la concluzia ca s-a fraudat foarte mult si cu acest mijloc de transport, atunci va trebui sa foloseasca SUMAL, dar nu omul, ca persoana fizica, ci reprezentantul silvic sau al firmei care vinde lemnul respectiv”, a mai spus Doina Pana.

Ea a precizat ca intentioneaza ca, pana intra in vigoare “radarul padurii”, sa fie si Codul Silvic votat.

“Sunt doi piloni care se completeaza. Ca termen, depinde cat de greu vor intelege comisiile, dar eu intentionez ca pana in 8 octombrie, cand intra in vigoare «radarul padurii», sa iasa si Codul Silvic, dar nu pot garanta cum va vota Parlamentul. Deci, cam pana in 2 octombrie, ca atunci se intra in activitati de campanie”, a spus ministrul.

Guvernul a adoptat, in 4 iunie, HG nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund, precum si a unor masuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor ce revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn.

Ministrul Doina Pana declara, in luna iulie, ca implementarea acestei HG va fi un pas extrem de important in combaterea taierilor ilegale, apreciind ca, in prezent, doar 5 la suta din furturile de lemn se fac fara acte, in timp ce, in majoritatea cazurilor, se fac mai multe transporturi de lemn cu acelasi aviz de insotire.

Ea spunea ca exista, inca din 2008, un program informatic, SUMAL, care urmareste trasabilitatea lemnului din padure si pana la beneficiarul final, insa datele sunt inscrise in sistem dupa un anumit timp, pana la data de 15 a lunii urmatoare.

Comentarii

  1. Acum cand muntii au fost barbieriti in asa hal ca in urmatorii 100-200 de ani, nepotii, ... strastanepotii o sa poata vedea doar in poze/albume, ce-au pradat strastabunicii lor?
    Dar stiti ca acolo unde a fost rasinoase, locul il ocupa foioasele fara valoare, daca nu reimpaduresti cu foioase? Romanii, niste ticalosi fara seaman... Unde ajung, rad si praduiesc, ocupatie de baza, de sute de ani.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…