Treceți la conținutul principal

Pana: “Radarul padurii” deranjeaza multe persoane. Softul este mai bun decat speramMinistrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana, spune ca agentii economici credeau ca se va ajunge la concluzia ca sistemul de urmarire a materialului lemnos nu va fi implementat si au cerut termene de prelungire, dar ca “radarul” merge foarte bine si softul e mai bun decat spera.

“Am avut o intalnire un pic mai grea cu reprezentantii agentilor economici, am finalizat prin a ne face intelesi ca, de fapt, tot ce au banuit ca e rau nu e rau, ci e bine. Ei au crezut asa: se piloteaza, se ajunge la concluzia ca nu se poate si se renunta. Si acum au constat, cu o luna inainte, desi aveau 120 de zile la dispozitie, de cand am iesit cu HG, ca se poate, se va implementa si cereau termene de prelungire, eventual pana la 1 ianuarie 2015. Bineinteles ca nu am fost de acord cu acest lucru, va intra in vigoare in 8 octombrie. In plus, am modificat si ordinul de ministru, pentru ca nu vreau ca in 8 octombrie sa fie nimeni pus in fata smartphone-ului si sa nu stie, chipurile, ce are de facut cu el”, a declarat Doina Pana, sambata, intr-o conferinta de presa la Bistrita, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul a adaugat ca Sistemul informational integrat de urmarire a materialelor lemnoase (SUMAL) ”merge foarte bine”.

“Din 21 septembrie, pilotam in toata tara, nu numai in cele noua judete. Cand intra in judete noi ne deplasam local, chiar daca au avut loc instruiri anterioare. Din experienta anterioara, e nevoie de cateva zile pentru armonizare, dar sa stiti ca merge foarte bine si softul e mai bun decat am sperat, in ideea ca putem face verificarea si la modul: vezi un camion cu lemne pe traseu, introduci numarul camionului respectiv si sistemul iti spune daca are sau nu are codul, transporta legal sau ilegal. Ne ofera mai multe portite decat ne-am imaginat. Nu trebuie neaparat sa opresc camionul si sa-l trag pe dreapta, verific si daca nu are codul comunic colegului pe traseul pe care merge”, a spus ea.

Doina Pana a mentionat ca “exista foarte multe persoane deranjate” de noul sistem, dar ca acesta “nu dauneaza deloc persoanelor fizice”.

“Exista foarte multe persoane deranjate, ca nu e simplu sa renunti la obiceiuri proaste care ti-au adus foarte multi bani, ma refer la cei care au facut taieri ilegale. S-a declansat o adevarata campanie ca dauneaza inclusiv persoanelor fizice. Nu dauneaza deloc. Pentru acei trei metri cubi de lemn pentru foc sau chiar nu pentru lemn de foc, daca e dreptul omului, din padurea lui, daca ii transporta cu un atelaj, deci nu cu un mijloc auto, poate sa nu foloseasca SUMAL-ul. Daca transporta cu mijloc auto, ca mi-au cerut ca pana la 3 meri cubi sa-i las cu ARO, dar nu, pentru ca am ajuns la concluzia ca s-a fraudat foarte mult si cu acest mijloc de transport, atunci va trebui sa foloseasca SUMAL, dar nu omul, ca persoana fizica, ci reprezentantul silvic sau al firmei care vinde lemnul respectiv”, a mai spus Doina Pana.

Ea a precizat ca intentioneaza ca, pana intra in vigoare “radarul padurii”, sa fie si Codul Silvic votat.

“Sunt doi piloni care se completeaza. Ca termen, depinde cat de greu vor intelege comisiile, dar eu intentionez ca pana in 8 octombrie, cand intra in vigoare «radarul padurii», sa iasa si Codul Silvic, dar nu pot garanta cum va vota Parlamentul. Deci, cam pana in 2 octombrie, ca atunci se intra in activitati de campanie”, a spus ministrul.

Guvernul a adoptat, in 4 iunie, HG nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund, precum si a unor masuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor ce revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn.

Ministrul Doina Pana declara, in luna iulie, ca implementarea acestei HG va fi un pas extrem de important in combaterea taierilor ilegale, apreciind ca, in prezent, doar 5 la suta din furturile de lemn se fac fara acte, in timp ce, in majoritatea cazurilor, se fac mai multe transporturi de lemn cu acelasi aviz de insotire.

Ea spunea ca exista, inca din 2008, un program informatic, SUMAL, care urmareste trasabilitatea lemnului din padure si pana la beneficiarul final, insa datele sunt inscrise in sistem dupa un anumit timp, pana la data de 15 a lunii urmatoare.

Comentarii

  1. Acum cand muntii au fost barbieriti in asa hal ca in urmatorii 100-200 de ani, nepotii, ... strastanepotii o sa poata vedea doar in poze/albume, ce-au pradat strastabunicii lor?
    Dar stiti ca acolo unde a fost rasinoase, locul il ocupa foioasele fara valoare, daca nu reimpaduresti cu foioase? Romanii, niste ticalosi fara seaman... Unde ajung, rad si praduiesc, ocupatie de baza, de sute de ani.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…