Treceți la conținutul principal

Legumele exotice, favorizate de schimbările climatice

Cu fructele exotice românii deja s-au obișnuit. Să le mănânce, dar să le și cultive. Acum, o nouă afacere se naște în România, chiar dacă în acest moment fermierii doar tatonează terenul. Este vorba de cultivarea nu de fructe, ci de legume exotice. Dar ca acest business să fie posibil este nevoie de unul premergător: comercializarea semințelor. În România sunt doar câteva persoane care obțin respectivele semințe în mod natural, prin replantare. Iar dacă acum comercializarea semințelor este un business de câteva mii de euro pe an, sunt toate șansele ca în viitor respectiva afacere să „explodeze“.

Ofertă cu sute de soiuri

Schimbările de vreme care transformă România dintr-o țară cu un climat temperat într-una cu un climat subtropical fac ca, în perspectivă, fermierii români să înceapă să-și regândească afacerile, iar „sămânța“ noilor afaceri a fost deja plantată. Goji, castravetele șarpe, roșiile cu țepi, fasolea cu păstăi de un metru, ardeiul negru și cartofii roz sunt doar câteva dintre „noile“ legume care au început să fie plantate în România. Iar adevărații pionieri ai acestei afaceri sunt producătorii de semințe. „La început am avut la dispoziție o suprafață de 10 arii pe care cultivam fructe, dar mai ales legume exotice mai mult pentru sămânță. Eu am început această afacere ca un hobby, iar apoi am văzut pe Internet că sunt multe persoane care ar dori să cumpere semințe. Și așa a început totul“, ne-a mărturisit Markos Safta, un mic producător de semințe exotice din localitatea Tiream, Satu Mare. „Bineînțeles că, dacă lucrurile vor merge bine, ne vom extinde și vom amenaja o fermă în adevăratul sens al cuvântului. Eu ofer foarte multe semințe, în jur de 350 de soiuri, iar dintre acestea 150 sunt soiuri de roșii de toate culorile, foarte multe soiuri de ardei – maron, galben sau negru. Mai am semințe de busuioc grecesc, busuioc mov, castravete amar, castravete șarpe, măcriș sângeriu, rogoz alb, roșii sălbatice cu țepi, migdale, mazăre-sparanghel – care are păs­taia cu aripioare –, cais de catifea, cartof roz, fasole cu păstăi mov, fasole cu păstăi lungi de un metru și multe altele“, spune Markos.

Roșii albe

Potrivit comercianților de semințe, dintre roșii cele mai cerute sunt cele negre, castraveții buzdugan, fasolea cu păstaia de un metru, dar și cartofii mov sau roz. „Semințele sunt achiziționate de mai multe categorii de clienți. Primii ar fi colecționarii care au o pasiune pentru legumele exotice și degustă fiecare apariție nouă. O a doua categorie sunt curioșii sau consumatorii ocazionali care testează diferite legume exotice și, dacă le place un produs, îl cultivă apoi constant. O a treia categorie, în plină expansiune, sunt fermierii care testează și ei diferitele soiuri de legume. Sunt mulți oameni care cumpără. Eu pot să spun că, cel puțin în ultimul an, am vândut semințe în toată țara și sunt multe persoane care au revenit cu comenzile“, ne-a declarat Markos Safta. Printre noutățile prezente în ultimul an pe piața românească în materie de semințe de legume exotice se numără goji tibetan cu frunza lată, Physalis peruviana sau Physalis edulis, dar și dovleacul Styria. „Anul viitor vreau să cultiv pentru semințe mai multe soiuri noi de roșii, printre care și roșia albă. De asemenea, vreau să mai cultiv un soi de porumb cu semințe negre. Acesta este ieșit din comun pentru că semințele sale sunt negre ca smoala“, conchide Markos Safta.

Bune pentru sănătate

Dar cât de sănătoase sunt aceste legume? Rolul lor în sănătate este recunoscut din ce în ce mai mult de nutriţionişti datorită nivelului ridicat de antioxidanţi, iar enzimele anumitor produse fac parte din compoziţia medicamentelor antireumatism sau antiîmbătrânire. Sunt cunoscute pentru faptul că reduc riscul de cancer şi boli de inimă, dar conduc şi la o digestie mai bună. Mai mult decât atât, aceste vegetale au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi şi pot proteja de astm sau dureri de articulaţii. Prin urmare, dacă în trecut consumul acestora era considerat un moft, acum a devenit una dintre principalele surse de sănătate.

Este de remarcat faptul că toate legumele exotice existente pe piața românească sunt aclimatizate și toate se comportă bine aproape oriunde în România. Avantajele afacerii cu semințe: acestea se pot trimite ușor prin poștă sau curier rapid. De exemplu, pot fi puse în plic semințe de busuioc grecesc – 50 de semințe costă 5 lei, semințe de goji – un gram de semințe costă 35 de lei sau semințe de dovleac de Styria, unde 10 semințe costă 20 de lei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…