Treceți la conținutul principal

Legumele exotice, favorizate de schimbările climatice

Cu fructele exotice românii deja s-au obișnuit. Să le mănânce, dar să le și cultive. Acum, o nouă afacere se naște în România, chiar dacă în acest moment fermierii doar tatonează terenul. Este vorba de cultivarea nu de fructe, ci de legume exotice. Dar ca acest business să fie posibil este nevoie de unul premergător: comercializarea semințelor. În România sunt doar câteva persoane care obțin respectivele semințe în mod natural, prin replantare. Iar dacă acum comercializarea semințelor este un business de câteva mii de euro pe an, sunt toate șansele ca în viitor respectiva afacere să „explodeze“.

Ofertă cu sute de soiuri

Schimbările de vreme care transformă România dintr-o țară cu un climat temperat într-una cu un climat subtropical fac ca, în perspectivă, fermierii români să înceapă să-și regândească afacerile, iar „sămânța“ noilor afaceri a fost deja plantată. Goji, castravetele șarpe, roșiile cu țepi, fasolea cu păstăi de un metru, ardeiul negru și cartofii roz sunt doar câteva dintre „noile“ legume care au început să fie plantate în România. Iar adevărații pionieri ai acestei afaceri sunt producătorii de semințe. „La început am avut la dispoziție o suprafață de 10 arii pe care cultivam fructe, dar mai ales legume exotice mai mult pentru sămânță. Eu am început această afacere ca un hobby, iar apoi am văzut pe Internet că sunt multe persoane care ar dori să cumpere semințe. Și așa a început totul“, ne-a mărturisit Markos Safta, un mic producător de semințe exotice din localitatea Tiream, Satu Mare. „Bineînțeles că, dacă lucrurile vor merge bine, ne vom extinde și vom amenaja o fermă în adevăratul sens al cuvântului. Eu ofer foarte multe semințe, în jur de 350 de soiuri, iar dintre acestea 150 sunt soiuri de roșii de toate culorile, foarte multe soiuri de ardei – maron, galben sau negru. Mai am semințe de busuioc grecesc, busuioc mov, castravete amar, castravete șarpe, măcriș sângeriu, rogoz alb, roșii sălbatice cu țepi, migdale, mazăre-sparanghel – care are păs­taia cu aripioare –, cais de catifea, cartof roz, fasole cu păstăi mov, fasole cu păstăi lungi de un metru și multe altele“, spune Markos.

Roșii albe

Potrivit comercianților de semințe, dintre roșii cele mai cerute sunt cele negre, castraveții buzdugan, fasolea cu păstaia de un metru, dar și cartofii mov sau roz. „Semințele sunt achiziționate de mai multe categorii de clienți. Primii ar fi colecționarii care au o pasiune pentru legumele exotice și degustă fiecare apariție nouă. O a doua categorie sunt curioșii sau consumatorii ocazionali care testează diferite legume exotice și, dacă le place un produs, îl cultivă apoi constant. O a treia categorie, în plină expansiune, sunt fermierii care testează și ei diferitele soiuri de legume. Sunt mulți oameni care cumpără. Eu pot să spun că, cel puțin în ultimul an, am vândut semințe în toată țara și sunt multe persoane care au revenit cu comenzile“, ne-a declarat Markos Safta. Printre noutățile prezente în ultimul an pe piața românească în materie de semințe de legume exotice se numără goji tibetan cu frunza lată, Physalis peruviana sau Physalis edulis, dar și dovleacul Styria. „Anul viitor vreau să cultiv pentru semințe mai multe soiuri noi de roșii, printre care și roșia albă. De asemenea, vreau să mai cultiv un soi de porumb cu semințe negre. Acesta este ieșit din comun pentru că semințele sale sunt negre ca smoala“, conchide Markos Safta.

Bune pentru sănătate

Dar cât de sănătoase sunt aceste legume? Rolul lor în sănătate este recunoscut din ce în ce mai mult de nutriţionişti datorită nivelului ridicat de antioxidanţi, iar enzimele anumitor produse fac parte din compoziţia medicamentelor antireumatism sau antiîmbătrânire. Sunt cunoscute pentru faptul că reduc riscul de cancer şi boli de inimă, dar conduc şi la o digestie mai bună. Mai mult decât atât, aceste vegetale au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi şi pot proteja de astm sau dureri de articulaţii. Prin urmare, dacă în trecut consumul acestora era considerat un moft, acum a devenit una dintre principalele surse de sănătate.

Este de remarcat faptul că toate legumele exotice existente pe piața românească sunt aclimatizate și toate se comportă bine aproape oriunde în România. Avantajele afacerii cu semințe: acestea se pot trimite ușor prin poștă sau curier rapid. De exemplu, pot fi puse în plic semințe de busuioc grecesc – 50 de semințe costă 5 lei, semințe de goji – un gram de semințe costă 35 de lei sau semințe de dovleac de Styria, unde 10 semințe costă 20 de lei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …