Treceți la conținutul principal

Ne batem joc de padure, iar padurea ne-o plateste!

Or fi fost ele precipitatiile nemaiintalnite, de au provocat asemenea inundatii, dar nici omul nu este strain de fenomenele extreme din ultima vreme. Se vorbeste, pe de-o parte, de incalzirea globala generata in special de activitatile antropice, iar pe de alta parte de taierile masive de lemne din paduri care erau stavila in calea puhoaielor. Acum nu mai sunt. Dealuri si munti intregi au fost “cheliti” de infractorii silvici, de multe ori cu obladuirea autoritatilor. Argesul este campion national la defrisari ilegale, asa ca nu degeaba tocmai la noi au aparut fenomene de speriat, cu viituri uriase care au maturat totul in cale.

Peste 6.000 hectare taiate

Conform Antena 3, judetul Arges este pe primul loc in tara la defrisari: peste 6.000 hectare de paduri (dublu fata de urmatorul judet) ar fi disparut pur si simplu. Daca este sa ne luam dupa “Greenpeace”, tot pe primul loc suntem, dar cu mai multe defrisari. Specialistii vorbesc chiar si de suprafete mult mai mari. Culmea este ca exportam “la greu” busteni, iar apoi importam pe bani mai multi mobila, in vreme ce fabricile noastre de profil mor una cate una! Nu am putea sa facem noi mobila si sa o exportam? Interesele sunt insa foarte mari. A venit Lucia Varga, fost ministru al Apelor si Padurilor, si nu a facut decat sa constate stricaciunile din judetul nostru. S-a infuriat deputatul Radu Vasilica si si-a pus mafia taierilor de lemne in cap, dar defrisarile continua intr-un ritm accelerat. Autoritatile se fac ca nu vad, iar in acest timp le cresc conturile din banci si se inmultesc vilele in zone pitoresti. Iar noi ne alegem cu inundatii devastatoare! In loc sa faca puscarie, hotii de lemne ne rad in nas!

“Padurea nu este protejata de lege”

Am luat legatura cu Filip Georgescu, fost director al Regiei Nationale a Padurilor “Romsilva” si fost lider al PSD Arges. “Numai 6.000 hectare taiate? Eu cred ca vorbim de 60.000!”, ne-a spus Filip Georgescu, de profesie inginer silvic. “Aceste defrisari iresponsabile vor distruge tot. Niciun oficial, fie el guvernant sau nu, nu pomeneste nimic de aceste defrisari. Mafia lemnului este intangibila. Nimeni nu se atinge de ea. Cel putin jumatate din fondul forestier national a fost defrisat. Exploatarile se fac cu iresponsabilitate. Fel de fel de cretini le fac. Cand vin viiturile, toate resturile de exploatare sunt antrenate, se formeaza baraje si apoi se rup, iar viiturile sunt mari. Padurea isi exercita rolul hidrologic pentru 30 de ani. O padure cu zapada de jumatate de metru va tine apa cand se topeste. Dar daca versantii sunt goi, cand apar ploi sau topiri de zapada se intampla ce se intampla. Padurea nu este protejata de lege. Cei care detin goluri alpine defriseaza sa faca izlazuri ca sa ia bani europeni. Romania este neguvernata, este condusa de iresponsabili! Actualul Guvern e format din oameni tineri care nu sunt ancorati in realitatile tarii. Nici batranetea si nici tineretea nu sunt virtuti. Competenta este singura virtute! Altfel ne ducem de rapa!”, ne-a declarat Filip Georgescu.

Cum stam acum?

In judetul Arges mai sunt 116.519 hectare de paduri de stat si 152.312 hectare de paduri private, dintre care 109.994 hectare sunt detinute de catre persoane fizice si 42.318 de catre persoane juridice. Alte 37.418 hectare apartin unor asociatii, 1.298 hectare sunt detinute de unitati de cult si invatamant, iar 3.611 de catre primarii. Doar 46.923 hectare de paduri private se afla sub paza ocoalelor de stat. In ceea ce priveste cele 11 ocoale silvice de stat din judet, cel mai mare este Domnesti, cu 19.640 hectare, urmat de Vidraru – 17.060 hectare, Cotmeana – 14.167 hectare si Suici – 12.826 hectare. Cele mai mici ocoale sunt cele din Topoloveni – 4.409 hectare si Costesti – 5.390 hectare. Ocolul Silvic Pitesti administreaza 7.032 hectare de paduri. Din pacate, cele mai multe taieri necontrolate de lemn au loc in padurile private, acolo unde actioneaza in multe cazuri ocoale silvice private sau unde nu exista paza.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…