Treceți la conținutul principal

Prognoze optimiste, temperate de evoluţia vremii

Condiţiile meteorologice din ultimele săptămâni ale lunii iunie au fost, în cea mai mare parte, favorabile şi ar trebui să contribuie la realizarea unei producţii bune de grâu în statele UE, estimată a fi cea mai mare din ultimii şase ani. Totuşi, au fost unele situaţii nefavorabile, inclusiv căldura toridă din unele regiuni ale Franței, inundațiile din Bulgaria și seceta din Spania, care ar putea limita, în continuare, estimările privind recolta de grâu a UE


Analiștii Strategie Grains estimează producţia de grâu a statelor UE la 139,4 mil. tone, în creştere cu 2 mil. tone faţă de prognoza din luna mai. UE Coceral apreciază producţia de grâu a statelor UE la 141,9 mil. tone, cu 6 mil. tone mai mult decât estimarea din primul trimestru. Un sondaj Reuters, efectuat la sfârşitul lunii mai, prognozează producţii de 137,5 mil. tone de grâu.

Dacă se vor confirma estimările actuale, producţia de grâu din acest sezon va fi cea mai mare din 2008 încoace. Prognoza ar fi fost şi mai optimistă dacă nu s-ar fi redus perspectivele privind producţia din Bulgaria și din România. Astfel, inundațiile din Bulgaria au distrus o suprafaţă mare de grâu iar odată cu ploile de la sfârşitul lunii iunie, există semne de întrebare cu privire la randamentul şi mai ales la calitatea recoltei de grâu din România - un exportator major de grâu în UE.FRANŢA

Principalul producător şi exportator de grâu al UE s-a bucurat de condiţii de cultură excelente până la sfârşitul lunii mai. Căldura din luna iunie a avut un efect negativ, dar analiștii se așteaptă la un volum al producţiei de grâu cel puţin la fel de mare ca şi cel realizat anul trecut. Căldura excesivă a provocat un stres în faza de coacere în regiunile de nord-est şi de sud ale Franței iar excesul de umiditate din regiunile vestice s-ar putea concretiza în pierderi de randament cauzate de boli. Analiștii pieţei apreciază că Franța va depăși producţia din 2013, de 36,8 mil. tone, care a fost cu 3,6% peste media ultimilor cinci ani. Astfel, Strategie Grains apreciază producţia franceză de grâu la 37 mil. tone iar Agritel, la 37,3 mil. tone.


GERMANIA

Al doilea cel mai mare producător de grâu din UE a avut parte de condiţii meteo favorabile culturii grâului în luna iunie, producţia fiind estimată la 25,49 mil. tone, în creștere cu 1,9% faţă de 2013. Totuşi, condiţiile meteo din luna iulie sunt hotărâtoare privind randamentul şi calitatea recoltei. Este nevoie de vreme însorită și uscată pentru a obține un grâu de bună calitate. Startul campaniei de recoltat se dă după 20-25 iulie, cu vârf de campanie la începutul lunii august. În ultimii ani, producţia de grâu din Germania a avut de suferit din cauza ploilor târzii şi reci.


POLONIA

Producţia de grâu din această vară va depăși 10 mil. tone, în creștere cu 4% față de 2013, conform previziunilor Sparks Polska. Această estimare este cu aproximativ 100 mii tone mai mare decât s-a apreciat în luna mai.MAREA BRITANIE

Un impact major asupra producţiei totale de grâu a UE este de aşteptat, în această vară, din partea Marii Britanii, în cazul în care producția îşi va reveni după doi ani de vreme nefavorabilă, care au transformat țara din exportator în importator net. Culturile au avut condiții aproape perfecte, apreciază analiştii ODA (Official Development Assistance) din Marea Britanie, randamentele fiind apreciate la o medie de 7,6-7,8 t/ha. Astfel, este de aşteptat ca producţia de grâu din Marea Britanie să atingă 15-16 mil. tone, faţă de 11,9 mil. tone obţinute în 2013.BULGARIA
7,1 mililioane tone de cereale exportate

Aproximativ 35,7 mii ha de teren agricol din Bulgaria au fost total afectate de inundațiile din iunie. Oficialii Ministerului Agriculturii apreciază că inundaţiile au redus cu 25% producţia de grâu estimată a se obţine în acest sezon. Ministerul Agriculturii din Bulgaria și-a actualizat datele cu privire la producția de cereale din 2013. Astfel, a fost înregistrată o creștere a stocurilor, care se situează acum la 857 mii tone, în principal porumb și floarea-soarelui. Producția totală în anul agricol 2013/2014 a fost de 11,263 mil. tone. Din total, peste 10,4 mil. tone au fost utilizate pentru consumul intern şi export. În perioada 1 iulie 2013/31 mai 2014, Bulgaria a exportat 7,1 mil. tone de cereale, din care 4,9 mil. tone către statele UE. Din totalul exporturilor, grâul a reprezentat 3,7 mil. tone, din care peste 2,4 mil. tone către țările UE.RUSIA
Mizează pe soia

Exporturile de cereale ale Rusiei ar putea totaliza 700-800 mii tone în iunie 2014. Această estimare depășește prognoza anterioară de 500-600 mii tone şi este situată la numai jumătate din volumul exporturilor înregistrate în luna mai (1,6 mil. tone). În aceste condiţii, exporturile de cereale din Rusia ar putea ajunge la 22 mil. tone în anul calendaristic 2014, cu cca. 15% mai mari decât în 2013, când au fost exportate 19 mil. tone.

La mijlocul lunii iunie, campania de semănat era în plină desfăşurare în Rusia, în timp ce ritmul de semănat la floarea-soarelui și la rapiță evoluează lent. Fermierii ruși au semănat 130 mii ha cu soia în săptămâna 10-17 iunie, suprafața totală semănată cu soia ajungând la 1,836 mii ha la 17 iunie. Oficialii se aşteaptă ca suprafaţa finală să ajungă la 2 mil. hectare. Rusia stimulează producția de soia şi există condiţii pentru obţinerea unui randament record la această cultură, dacă nu vor apărea calamități naturale. Producţia este estimată la 3 mil. tone de soia.KAZAHSTAN
Mai multe culturi furajere, în detrimentul grâului

Țările fostei Uniuni Sovietice (CSI), exclusiv Estonia, Letonia și Lituania, au realizat 23% din exporturile de grâu la nivel mondial, în 2013/14, și în jur de 19% din exporturile mondiale totale de cereale. Kazahstan, Rusia și Ucraina sunt cele trei țări producătoare. USDA estimează producția de grâu cu puţin mai mare în 2014/15, cu toate că suprafaţa totală cultivată a fost mai mică. Condiţiile meteo favorabile de la mijlocul lunii mai au permis semănarea rapidă a grâului de primăvară.

În Kazahstan suprafaţa cultivată cu grâu a fost de 12,8 mil. ha, în scădere faţă de maximul atins în 2009 (14,8 mil. ha). Politica Guvernului susține o schimbare în preferinţele fermierilor în favoarea cerealelor furajere şi a oleaginoaselor, în detrimentul cultivării grâului. Astfel, până în 2020, suprafaţa cultivată cu grâu va ajunge la cca 11,5 mil. ha, în timp ce suprafața ocupată de culturi furajere se estimează că va creşte de la 3,4 mil. ha în 2014 la 4,3 mil. ha. Această schimbare este impusă de dificultățile logistice pentru exportul unor volume mari de grâu din Kazahstan, deoarece nu există ieșire la mare. De asemenea, Guvernul își propune să crească producţia de carne.INFO

COMERŢ
UE - cel mai mare exportator de produse alimentare

Exporturile UE de lapte, carne de porc, brânză, fructe și legume, dar, în special de grâu și orz, au crescut semnificativ. Astfel UE a devenit cel mai mare exportator din lume de produse agricole și alimentare de anul trecut, cu o creștere a cererii în special din țările în curs de dezvoltare. Totalul exporturilor agro-alimentare au fost în valoare de 120 mld de euro. China a înregistrat cea mai mare creștere a importurilor din UE, fiind a doua piață cu cea mai rapidă creștere, după Arabia Saudită. Exporturile către SUA au avut o creștere modestă, în timp ce importurile, în special de hrană pentru animale, au crescut brusc, potrivit raportului anual al CE.

În general, creșterea exporturilor de produse agro-alimentare din UE a fost de 5,8% în 2013, mai lentă decât în 2012 (12%) și în 2011 (17%). Balanța comerțului cu produse agricole a UE a crescut la 18,6 mld euro anul trecut, pe seama exporturilor mai mari, în timp ce importurile au rămas cam la același nivel, arată raportul. Anul trecut, exporturile de grâu și de orz au reprezentat mai mult de o treime din valoarea totală a exporturilor, principala destinaţie fiind Algeria și Arabia Saudită.

Exportul de preparate alimentare pentru sugari a crescut în mod semnificativ, principalele pieţe fiind China și Hong Kong.
Conform Raportului, anul trecut, competitivitatea UE a fost îngreunată de creșterea valorii monedei euro față de principalele valute, cum ar fi yenul japonez, dolarul canadian şi cel american, rubla rusească și francul elvețian.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANIF a pus în funcțiune sistemul de irigații SADOVA Corabia în data de 26 iunie 2017

Sistemul de irigații Sadova Corabia a fost executat în perioada 1969-1973 și acoperă bazinul hidrografic Dunărea pe raza județelor Olt și Dolj, în suprafață netă totală de 71.775 ha, din care 52.725 ha în județul DOLJ, restul de 19.050 în Olt. ANIF, prin sucursala Dunăre Jiu, a repus în funcțiune această amenajare, prin intermediul căreia s-a irigat intens până în anul 2009, când, exista subvenția pentru irigații, după 2009 suprafața irigată scăzând până la câteva sute de hectare.

Până în anul 2017, când apa a devenit gratuită, se iriga prin puțuri executate de către fermieri, ceea ce genera costuri foarte mari.

Canalele de irigații din județul Dolj, însumează 273 de km din care au fost umplute cu apă canale în lungime de 50km, până la această dată fiind încheiate contracte pentru o suprafață de 3154 ha.

Reamintim că, pentru anul 2017, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) are pregătite pentru irigat amenajări în suprafață de 820.000 ha.

Până la această dată, ANIF are …