Treceți la conținutul principal

Produse românești promovate cu aproape opt milioane de euro

Trei asociații profesionale și compania care produce „Magiunul de prune Topoloveni“ derulează, în prezent, șapte programe de promovare în valoare de aproape opt milioane de euro pe piața autohtonă, în UE, dar și în Orientul Mijlociu, Federația Rusă, Ucraina, SUA, Elveția și Norvegia, potrivit datelor obținute de Lumea Satului, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

„Sprijinul real oferit beneficiarilor, prin accesarea acestei măsuri, este pus în evidenţă de faptul că, după începerea implementării programelor de informare şi promovare a produselor agricole, beneficiarii au elaborat şi prezentat spre aprobare alte programe, în cadrul strategiilor proprii de a face cunoscute produsele româneşti ca produse europene de înaltă calitate, cu gust, savoare şi caracteristici unice, ceea ce a facilitat deschiderea de noi pieţe de desfacere, respectiv creş­terea cotei de piaţă în ţările vizate“, a precizat APIA într-un comunicat pentru Lumea Satului.

Una dintre organizațiile care au accesat fonduri destinate promovării este Asociația Operatorilor din Agricultura Ecologică BIO-ROMÂNIA, care promovează produsele provenite din agricultura ecologică în cadrul a două programe, aprobate în iunie 2011, respectiv noiembrie 2011. Organizaţia Interprofesională Naţională Prodcom Legume-Fructe din România promovează și ea cireşele proaspete în cadrul unui program aprobat în noiembrie 2011, iar legumele proaspete (roşii şi castraveţi) în cadrul unui program multiţări aprobat în iunie 2012. De asemenea, Asociația Producătorilor de Vin și Produse Vitivinicole Dobrogea (APVPD) promovează vinurile cu DOC şi IG produse de membrii săi în cadrul unui program multiţări (România-Bulgaria) aprobat în noiembrie 2011, iar SC SONIMPEX TOPOLOVENI SRL promovează „Magiunul de prune Topoloveni“ în cadrul a două programe de promovare multiţări (România-Grecia) aprobate de Comisia Europeană în aprilie 2013, respectiv noiembrie 2013.

Fondurile, care se ridică la 7.951.557 euro, provin de la bugetul național și de la UE.

La sfârșitul lunii aprilie, Comisia Europeană a anunțat că a aprobat încă un program al Asociației Producătorilor de Vin și Produse Vitivinicole Dobrogea, depus în sesiunea care s-a încheiat la 30 septembrie 2013. Proiectul se va derula pe o perioadă de doi ani și are o valoare totală de 521.430 euro (din care contribuţia totală a Uniunii Europene este de 260.715 euro). Produsele vizate de program sunt vinuri cu Denumire de Origine Protejată şi Indicaţie Geografică Protejată din Uniunea Europeană, produse de membrii asociaţiei, iar ţările ţintă ale programului sunt Azerbaidjan şi Belarus.

Contractul de finanţare între APIA şi APVPV Dobrogea se va încheia în termen de 90 de zile calendaristice de la comunicarea deciziei de aprobare de către Comisia Europeană.

Ultima sesiune de depunere a proiectelor s-a încheiat în 15 aprilie 2014. Programele preselectate la nivel naţional vor fi înaintate până la data de 15 iunie 2014 spre evaluare şi selecţie finală Comisiei Europene, care va decide până cel târziu la 15 noiembrie 2014 asupra listelor aprobate pentru finanțare de către a UE.

Acţiuni finanțate

Banii obținuți prin acest program de promovare pot fi folosiți pentru acţiuni de relaţii cu publicul, acţiuni de promovare şi publicitate, în special destinate să evidenţieze caracteristicile şi avantajele produselor comunitare, mai ales din perspectiva calităţii, a securităţii alimentelor, a metodelor specifice de producţie, a valorii nutritive şi a aspectelor sanitare, a etichetării, a bunăstării animale şi a protecţiei mediului.

De asemenea sunt finanțate campanii de informare, în special privind sistemele comunitare referitoare la denumirile de origine protejate (DOP), la indicaţiile geografice protejate (IGP), la specialităţile tradiţionale garantate (STG) şi la agricultura ecologică. Printre acțiunile finanțate se regăsesc și alte sisteme comunitare referitoare la normele de calitate şi de etichetare a produselor agricole şi a produselor alimentare şi privind simbolurile grafice prevăzute de legislaţia comunitară aplicabilă.

Beneficiază de finanțare și informarea privind sistemul comunitar al vinurilor de calitate produse în regiuni determinate (v.c.p.r.d.), al vinurilor cu indicaţie geografică şi al băuturilor spirtoase cu indicaţie geografică sau cu indicaţie tradiţională rezervată.

Nu în ultimul rând, studiile de evaluare a rezultatelor acţiunilor de informare şi promovare sunt și ele eligibile pentru a primi bani.

Și dacă doriți să obțineți bani pentru participarea la evenimente, târguri și expoziţii de importanță naţională sau europeană, în special prin intermediul standurilor destinate valorizării imaginii produselor comunitare, puteți să beneficiați de bani prin acest program.

În ţările terţe, pe lângă acţiunile de informare şi promovare, pot fi finanțate și studii pentru noi piețe și misiuni comerciale la nivel înalt.

Programele trebuie să dureze cel puțin un an

Potrivit APIA, pentru acţiunile de informare și promovare a produselor agricole, programele de promovare se derulează pe o perioadă de cel puţin un an şi de cel mult trei ani de la data intrării în vigoare a contractului aferent. Participarea financiară a Comunităţii la programele selectate nu depăşeşte 50% din costul real al programelor. În cazul programelor de informare şi de promovare cu o durată de doi sau trei ani, contribuţia pentru fiecare an de punere în aplicare nu poate depăşi plafonul respectiv.

Pentru acţiunile de promovare a fructelor şi legumelor destinate copiilor în instituţiile şcolare din Comunitate, participarea financiară a CE este de 60%. Organizaţiile profesionale / interprofesionale participă la finanţarea programelor pe care le-au propus cu cel puţin 20% din costul real al programelor, restul finanţării fiind în sarcina Statului Membru sau Statelor Membre în cauză, în cazul în care este necesar, ţinând seama de contribuţia financiară a Comunităţii. Solicitanţii trebuie să fie entităţi reprezentative pentru sectoarele agricole în cauză şi să propună o participare financiară proprie corespunzătoare.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …