Treceți la conținutul principal

Italienii deţin 220.000 de hectare de teren agricol în România care valorează 800 mil. euro. Cine sunt cei mai mari investitori

Luciano Martini (Emiliana West Rom), familia Gostner (Delta-Rom Agri­cul­ture/Fri-El International Holding), fami­lia Roncatto (Padova Agricultura) sau asi­gurătorul Generali (Genagricola România, San Pietro, Aqua Mureş) sunt printre cei mai mari investitori italieni în producţia agricolă din România.

Împreună investitorii italieni controlează pe plan local 220.000 de hectare de teren arabil, ceea ce înseamnă active ce valorează acum aproape 800 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF. Portofoliul italienilor în­seamnă aproape un sfert din totalul deţinut pe piaţa locală de străini.

Omul de afaceri Luciano Martini exploatează aproximativ 12.000 de hectare de teren în judeţul Timiş, din care peste 80% în proprietate, şi deţine şi o fermă de 1.200 de bovine. Terenurile şi ferma de animale îl plasează pe Martini în topul celor mai mari deţinători de astfel de active din agricultură.

Un alt investitor italian puternic este familia Gostner, care controlează prin intermediul firmelor Anglo-Rom Agriculture şi Delta-Rom Agriculture aproximativ 14.000 de hectare de teren agricol având, pe lângă producţia de cereale şi plante tehnice, şi proiecte în domeniul energiei regenerabile.

Grosul investitorilor din Italia şi-a făcut apariţia în agricultură în perioada 2004-2007, atunci când terenul agricol se vindea pentru 1.000-1.500 euro/hectar. Italia este însă în acelaşi timp una dintre economiile cheie pentru exportatorii români de produse agroalimentare având în vedere atât apropierea geografică, dar şi comunitatea de peste un milion de români din această economie. Anul trecut, exportatorii de produse agroalimentare au livrat în Italia mărfuri de 550 milioane de euro, cu 15% peste 2012, iar excedentul comercial pe această linie a fost de 310 milioane de euro.

În ultimii şapte ani agroexporturile româneşti către Italia au crescut de 2,8 ori, în timp ce importurile s-au majorat cu numai 30%. În consecinţă, excedentul comercial pentru produsele agroalimentare a crescut de 22 de ori de la intrarea României în UE şi până la sfârşitul anului trecut.

Italia rămâne un jucător mult mai puternic decât România în agricultura europeană. Cu suprafeţe agricole comparabile, Italia a reuşit în 2013 să genereze din agricultură încasări la nivel de economie de 50,7 mili­arde de euro, în timp ce România a avut un rezultat de 2,7 ori mai mic. Recolta de cereale a Italiei a fost anul trecut de 14,9 milioane de tone, cu o treime sub cea a Ro­mâniei, dar la numărul total de porcine şi bovine economia locală este de două, respectiv trei ori sub cifrele din Italia.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…