Treceți la conținutul principal

Italienii deţin 220.000 de hectare de teren agricol în România care valorează 800 mil. euro. Cine sunt cei mai mari investitori

Luciano Martini (Emiliana West Rom), familia Gostner (Delta-Rom Agri­cul­ture/Fri-El International Holding), fami­lia Roncatto (Padova Agricultura) sau asi­gurătorul Generali (Genagricola România, San Pietro, Aqua Mureş) sunt printre cei mai mari investitori italieni în producţia agricolă din România.

Împreună investitorii italieni controlează pe plan local 220.000 de hectare de teren arabil, ceea ce înseamnă active ce valorează acum aproape 800 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF. Portofoliul italienilor în­seamnă aproape un sfert din totalul deţinut pe piaţa locală de străini.

Omul de afaceri Luciano Martini exploatează aproximativ 12.000 de hectare de teren în judeţul Timiş, din care peste 80% în proprietate, şi deţine şi o fermă de 1.200 de bovine. Terenurile şi ferma de animale îl plasează pe Martini în topul celor mai mari deţinători de astfel de active din agricultură.

Un alt investitor italian puternic este familia Gostner, care controlează prin intermediul firmelor Anglo-Rom Agriculture şi Delta-Rom Agriculture aproximativ 14.000 de hectare de teren agricol având, pe lângă producţia de cereale şi plante tehnice, şi proiecte în domeniul energiei regenerabile.

Grosul investitorilor din Italia şi-a făcut apariţia în agricultură în perioada 2004-2007, atunci când terenul agricol se vindea pentru 1.000-1.500 euro/hectar. Italia este însă în acelaşi timp una dintre economiile cheie pentru exportatorii români de produse agroalimentare având în vedere atât apropierea geografică, dar şi comunitatea de peste un milion de români din această economie. Anul trecut, exportatorii de produse agroalimentare au livrat în Italia mărfuri de 550 milioane de euro, cu 15% peste 2012, iar excedentul comercial pe această linie a fost de 310 milioane de euro.

În ultimii şapte ani agroexporturile româneşti către Italia au crescut de 2,8 ori, în timp ce importurile s-au majorat cu numai 30%. În consecinţă, excedentul comercial pentru produsele agroalimentare a crescut de 22 de ori de la intrarea României în UE şi până la sfârşitul anului trecut.

Italia rămâne un jucător mult mai puternic decât România în agricultura europeană. Cu suprafeţe agricole comparabile, Italia a reuşit în 2013 să genereze din agricultură încasări la nivel de economie de 50,7 mili­arde de euro, în timp ce România a avut un rezultat de 2,7 ori mai mic. Recolta de cereale a Italiei a fost anul trecut de 14,9 milioane de tone, cu o treime sub cea a Ro­mâniei, dar la numărul total de porcine şi bovine economia locală este de două, respectiv trei ori sub cifrele din Italia.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…