Treceți la conținutul principal

Furaje mai scumpe din toamnă

Sectorul zootehnic este în pericol şi s-ar putea confrunta cu o criză reală către finalul acestui an ca urmare a unei preconizate creşteri a preţurilor furajelor într-un context internaţional dificil, cred fermierii. Preţurile cerealelor şi al furajelor grosiere se vor mări indiferent de producţia realizată în acest an în România.

„Dacă urmărim tendinţele de la ora actuală, în toamnă preţurile furajelor vor exploda. Dacă ne referim la grosiere şi la cereale, preţurile acestora vor creşte foarte mult numai dacă ne gândim la criza din Ucraina (unul dintre cei mai mari exportatori din Europa-n.r.) şi la faptul că SUA au anunţat că au însămânţat suprafeţe mult mai mici anul acesta. Unde mai pui că pe piaţa din China cererea rămâne fantastică. Nu ştiu cum ne vom descurca. Nu ştiu ce vor face crescătorii de păsări, de vaci şi porci care n-au şi pământ“, a declarat Mihai Lungu, un zootehnist din judeţul Ilfov.

Zootehniştii acuză autorităţile de lipsă de interes pentru sprijinirea sectorului zootehnic, în special pe segmentul vacii de lapte.

„Numai în ţara aceasta nu există interes pentru vaca de lapte, singurul sector zootehnic aflat în declin pe fondul interzicerii consumului de lapte neconform. Am impresia că avem de-a face cu o acţiune concentrată îndreptată împotriva vacii de lapte ca să o distrugă“, a mai spus Lungu.

Incertitudinile din Ucraina vor ridica preţurile pe piaţa internaţională

La rândul său, preşedintele Alianţei ROPAC, Claudiu Frânc, apreciază că vom asista la o creştere a preţului la furaje, într-un context internaţional nefavorabil. El este de părere că nu vor fi atinse însă pragurile de preţ de acum doi ani.

„Sunt anumite semne de întrebare pe Ucraina, va exista o cerere ceva mai mare pe piaţa internaţională, însă nu ceva care să ducă la preţurile de acum doi ani“, a arătat Frânc.

Fermierul s-a arătat optimist cu privire la producţia de furaje din România.

„E greu de făcut prognoze la început de an, însă anul acesta este unul bun pentru că a plouat mult, mai ales în sudul ţării. În context internaţional, însă, s-ar putea să avem preţuri mai mari în acest an faţă de anul trecut“, a arătat Frânc.

Criza politică din Ucraina, precum şi seceta din SUA sunt doar două dintre motivele care au influenţat în acest an preţurile la cereale la nivel global. Potrivit Bloomberg, la începutul lunii mai prețul grâului era la cel mai ridicat nivel din ultimele 13 luni.

Pe Euronext, de exemplu, la data de 5 mai preţul unei tone de grâu crescuse cu 2,5 euro până la 217,75 euro pentru contractele cu scadenţa în luna mai şi cu 2,25 euro pentru cele cu scadenţa în noiem­brie, ajungându-se la 208,25 euro/tonă.

La porumb era înregistrat un avans de 2,5 euro până la 186,25 euro/tonă pentru contractele cu scadenţa în iunie şi 2,25 euro pentru cele cu scadenţa în august, până la un preţ de 191,25 euro/tonă, potrivit agrisalon.com.

Seceta, care îşi face simţită prezenţa în SUA, va afecta serios producţia de cereale din acest an. În Kansas, principalul stat producător de grâu de iarnă, este aşteptată cea mai mică recoltă după 1996. Cursurile sunt în creştere şi la Bursa de la Chicago.

Zootehnia, la pământ

Majorarea preţurilor la furaje în ultimii ani a avut consecinţe dezastruoase asupra zootehniei locale, efectivele de animale reducându-se semnificativ la majoritatea speciilor. Dacă în 2009 preţul unei tone de şroturi de soia era de 300 de euro, în prezent aceasta se cumpără cu circa 647 euro. Preţurile s-au mărit foarte mult şi la grâu şi porumb, fiind chiar duble în unele cazuri. În această situaţie s-a ajuns în situaţia ca multe ferme să fie închise, iar mulţi crescători să lucreze mai mult în pierdere. Deşi furajele s-au scumpit, preţurile la carne au rămas în general aceleaşi, ba chiar s-au redus în unele cazuri. Un astfel de exemplu este carnea de pasăre, sector în care preţurile sunt neschimbate de peste trei ani, după cum susţine llie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări.

„Acum carnea de pui este mai ieftină decât ciupercile. Avem pe rafturile magazinelor preţuri de 11 lei/kg, de 10,5 lei/kg şi chiar de 9 lei/kg, cu tot cu TVA, în unele magazine care fac promoţii. Este un preţ de nimic. El pleacă de la poarta fermei la 6,80 lei/kg pe carcasă, care este materia primă pentru industrie. Anul trecut a fost de 7,5 lei/kg, la începutul anului de 7 lei/kg, iar acum este de 6,8 lei/kg. De peste trei ani de zile avem acelaşi preţ la carnea de pasăre. Cred că pentru producători ar fi mulţumitor un preţ de cel puţin 8 lei/kg, la poarta fermei“, a declarat pentru Agerpres reprezentantul crescătorilor de păsări.

2014 este şi primul an în care producţia de carne de pasăre s-a redus cu circa 5-6% în primele trei luni ale anului.

Situaţia este la fel de grea şi în sectorul de creştere a porcilor, România fiind ţara cu cel mai mic preţ din UE, cu un preţ la poarta fermei între 4,5 şi 4,8 lei/kg în viu, după cum afirmă Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). Aproape jumătate din consum este asigurat din import.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …