Treceți la conținutul principal

Evoluţii pe piaţa mondială agroalimentară

Piaţa mondială a grâului

Preţul grâului a fost în ultima săptămână în scădere atât la bursele din SUA cât şi din Europa. Preţul în cazul livrărilor din luna noiembrie 2014 este de 199 euro/tonă. Îmbunătăţirea condiţiilor climatice din Europa de Vest şi Australia este de natură a încuraja operatorii să vândă. Creşterea preţului grâului din ultima lună nu a rămas fără consecinţe, exportul SUA în ultima săptămână fiind doar de 54.900 tone în cazul anului de piaţă 2013/14. Numeroase incertitudini se menţin în emisfera nordică. În Kazakstan nu a căzut nicio ploaie semnificativă cantitativ de la sfârşitul lunii iunie 2013, semănatul fiind astfel întârziat. Seceta şi temperaturile ridicate se menţin şi în sudul Rusiei în regiunea Volga, zonă tradiţional cultivatoare de grâu. În acest context operatorii sunt extrem de atenţi la evoluţia condiţiilor climatice din bazinul Mării Negre, care vor fi determinante în stabilirea preţului grâului pe piaţa internaţională.

Piaţa externă a porumbului

Preţul porumbului a scăzut în ultima săptămână, atingând nivelul de 171 euro/tona în cazul schimburilor din luna iulie 2013 FOB Bordeaux – Franţa. Oferta bună de porumb a Europei continuă să preseze preţul porumbului pe piaţa comună. Certificatele de import emise de UE au fost aferente cantităţii de 400.000 tone, iar ameliorarea condiţiilor climatice din SUA a dus la urgentarea semănatului, 59% din suprafaţă fiind finalizată, faţă de 29% cât se înregistra în săptămâna precedentă. Ucraina anunţă că a semănat culturile de primăvară în proporţie de 85%, semănatul porumbului realizându-se pe 4,69 milioane de hectare, faţă de 5,137 milioane de hectare estimate de minister. Exportul de porumb al SUA a fost de 343.000 tone, ceea ce a dus totalul la 44,5 milioane de tone.

Piaţa externă a orzului

Piaţa orzului furajer este într-un „punct mort“, situându-se în jurul valorii de 170 euro/tona. Preţul grâului şi porumbului face ca preţul orzului furajer să se menţină la un nivel scăzut. Se estimează că, datorită condiţiilor climatice din acest an, Franţa poate începe recoltatul mai devreme, în mai puţin de o lună. 70% din suprafaţa cultivată cu orz furajer se găseşte în stare bună spre excelentă. Ucraina a anunţat finalizarea a 90% din suprafaţa destinată orzului de primăvară.

Piaţa externă a oleaginoaselor

Soia. Tensiunile persistente de pe piaţa internaţională a soiei cu referire directă la comerţul acesteia au limitat însă creşterea preţurilor anumitor oleaginoase. China a anunţat că importurile de soia vor fi de 70,7 milioane de tone, faţă de cele 69 milioane de tone din ultimul raport USDA. Perspectivele de producţie bună ale SUA vor face ca preţul să se menţină la un nivel scăzut, ceea ce va influenţa şi preţul rapiţei din următoarea cultură.

Floarea-soarelui. USDA estimează că suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui în Ucraina rămâne neschimbată. Operatorii estimează că producţia de ulei din floarea-soarelui va fi de 4,17 milioane de tone, dintre care 3,7 milioane de tone vor fi exportate în anul de piaţă 2014/15.

Preţul rapiţei a fost în creştere în ultima săptămână, atingând nivelul de 360 euro/tona în cazul livrărilor din luna noiembrie 2014. Problemele legate de logistică ale Canadei au făcut ca preţul rapiţei europene să se menţină la un nivel destul de bun. Îmbunătăţirea condiţiilor climatice din Europa a dus la creşterea încrederii în obţinerea unei recolte bune.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANT nu a ajuns la toți crescătorii de bovine. Iată ce județe mai așteaptă banii!

Ajutorul național tranzitoriu (ANT), aferent anului trecut, nu a ajuns încă la toți crescătorii de bovine. Abia, săptămâna trecută, joi, pe 16 aprilie APIA București a făcut ultimele plăți.

Crescătorii de bovine din județele Maramureș, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor au primit deja subvențiile restante de anul trecut. Din informațiile pe care le am, fermierii din județele Alba, Hunedoara, Brașov așteaptă să-și primească banii. Am vorbit, săptămâna trecută, cu directorul APIA, Mihai Puțintei, și mi-a spus că ultimele plăți s-au făcut joi (16 aprilie n.r.). Așa că banii o să ajungă la toți fermierii. Ce-i drept, subvențiile au și un traseu anevoios: de la APIA la trezorerii, de aici la bănci, spune Claudiu Frânc, liderul crescătorilor de bovine.

Crescătorii de bovine primesc 503 lei pe cap de bovină de carne și 121 de lei pe tona de lapte comercializată. Guvernul a alocat pe 4 martie din bugetul de stat suma de 955 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naționale t…