Treceți la conținutul principal

Daniel Constantin: Deblocarea pieței chineze pentru exporturile de bovine și carne de porc se va materializa în zilele următoare

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, consideră că deblocarea pieței chineze pentru exporturile de bovine și carne de porc se va materializa în zilele următoare, după vizita omologului său chinez "pe teren", la ferme și unități de procesare, însă, în egală măsură, alături de exporturi, rămân importante investițiile în zona de producție.

"După această vizită, în care domnul ministru (ministrul chinez al Agriculturii — n.r.) va avea ocazia să vadă pe teren anumite ferme și unități de procesare, cred că o colaborare între noi va fi mult mai ușoară și mulți investitori vor veni, vor clarifica toate aspectele și vor începe să investească în România. Deblocarea pieței din China este foarte importantă pentru noi, însă, în egală măsură, am susținut că avem nevoie de investiții ca să mărim zona de producție din România și pe urmă să ne ocupăm de partea de export. Avem două obiective importante: investiții și exporturi", a spus vicepremierul Daniel Constantin.

În cadrul conferinței organizate de ANSVSA la Palatul Parlamentului, șeful MADR a apreciat toate rezultatele medicilor veterinari din ultimii doi ani, mai ales că acestea au avut un impact pe latura economică a României.

"În ultimii doi ani, și mai ales în ultimul an, ați avut câteva rezultate care au ajutat agricultura și industria alimentară a României. În primul rând, după șapte ani, ați reușit să deblocați cea mai importantă piață pentru noi, piața UE, pentru exportul de carne de porc. (...) Sper ca în anul 2015 să putem vorbi și de exportul de animale vii. De asemenea, anul trecut, am deblocat piețe terțe importante pentru România, chiar dacă impactul încă nu s-a văzut. Exporturile pe piețe terțe au crescut cu 75%, e adevărat că nu din produsele pe care le-ați deblocat dvs., însă potențialul pe care îl avem nu este valorificat la maximum", a spus Constantin.

Acesta i-a asigurat pe veterinari că va veghea la independența instituției, "cel puțin în perioada în care el va fi ministru al Agriculturii", în condițiile în care activitatea veterinară este uneori afectată de intervenția politicului.

"Vreau să vă asigur că voi veghea și eu, ca inginer zootehnist, la independenta instituției dvs. și că atribuțiile pe care le aveți nu vor fi atinse cel puțin în perioada în care eu sunt ministru al Agriculturii", a dat asigurări Daniel Constantin.

Ministrul chinez al Agriculturii este așteptat la finele acestei săptămâni într-o vizită oficială în România.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a organizat, marți, la Palatul Parlamentului, o conferință cu tema 'ANSVSA—10 ani de excelență în domeniul sanitar-veterinar și al siguranței alimentelor'.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …