Treceți la conținutul principal

Creșterea găinilor de rasă, mai mult decât un hobby

„Poate fi chiar o afacere foarte bună“, ne povestește Octavian Toma din Ştefăneștii de Jos – Ilfov. Are 24 de ani și este unul dintre crescătorii de găini de rasă din Ilfov. Printre rasele crescute de el se numără găini Brahma, Cochinchina, Orpington, Rhode Island și Mătase Japoneză.

„Totul a început acum 6 ani, a fost o dragoste la prima vedere“

Avea 18 ani când, fiind în vizită la un vecin, a văzut câteva găini uriașe, cu un penaj impresionant și cu „pantaloni“ din pene. Erau găini din rasa Brahma. I-au picat cu tronc și nu s-a lăsat până nu a avut și el. La început a achiziționat o găină și câțiva pui, de pe la diverse târguri de profil. Încetul cu încetul a umplut curtea cu frumuseți împănate. S-a axat acum pe Brahma (varietățile herminat deschis și potârnichiu), Cocchinchina (varietățile galben și negru bobat cu alb) și Mătase Japoneză (varietatea albă). A renunțat la Orpigton (varietatea galbenă) și la Rhode Island (varietatea roșie) din lipsa spațiului. Dar Brahma și Mătase Japoneză sunt preferatele lui. Este membru al asociației „Pajura“ – filiala București – Ilfov (din ea fac parte crescători și iubitori de păsări de colivie, găini și iepuri de rasă). Participă în fiecare an la expoziția națională organizată de asociație. Acolo se decernează titlurile de campion național pe fiecare rasă și varietate în parte. Anul trecut a ieșit campion cu o Brahma – varietatea potârnichiu. Premiul nu are o valoare materială, dar asigură faima crescătorilor și contează la vânzarea produșilor. Și-ar dori să fie mai multe târguri de profil. Cât mai mari. Din cele la care merge, IndAgra i se pare cel mai bine organizat.

Octavian Toma este masterand în comerț și afaceri la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir“. Tatăl său este funcționar public, iar mama măcelar. Ca orice pasionat transmite cu plăcere toate detaliile privitoare la creșterea păsărilor de rasă.

Pentru cei care vor să crească păsări de rasă, ca un hobby sau ca o viitoare afacere, Tavi Toma le recomandă să aibă condiții optime și să se documenteze temeinic. Nu e simplu, dar creșterea găinilor de rasă poate aduce satisfacții. De toate felurile, inclusiv materială, dar acest aspect ar trebui să fie o încoronare a pasiunii. O pasăre reușită din rasa Mătase Japoneză se vinde cu 200-250 lei, iar o Brahma poate ajunge și la 2-300 de euro. Mie, însă, mi-au picat la suflet găinile Mătase Japoneză. Poate pentru că sunt așa mici și pufoase.

Marco Polo ar fi adus în Europa primele găini Mătase Japoneză

Tot din China, ca și mătasea, pe același lung Drum al Mătăsii, dar în niciun caz într-un baston de bambus. În trecut, prin Olanda, se credea că sunt rezultatul încrucișării găinilor cu iepurele de Angora. Penele lor sunt fine și pufoase și aduc cu o blăniță mătăsoasă. Din această cauză nici nu pot zbura, așa că e de ajuns un gard de maximum 1,2 m pentru împrejmuit adăpostul lor. Sunt de dimensiuni mici, cu un moț mare și cu „blăniță“ până și pe piciorușe. Au pielea închisă la culoare, iar carnea e de culoare gri-albăstrui și, în ciuda aspectului neatractiv, este foarte gustoasă. Asiaticii o consideră delicatesă, dar europenii nu se prea dau în vânt după ea. Se spune că oasele au proprietăți curative. Până și ele sunt închise la culoare.

Trăiesc 8-9 ani, sunt robuste, rezistente la frig dar trebuie ferite de umezeală. Au un temperament docil și, dacă sunt crescute cu atenție, devin blânde. Ca varietate de culoare pot fi de la alb la negru, de la albastru la galben și de la potârnichiu la roșu. Fac până la 110 ouă/an, circa 3-4 pe săptămână. Nu se opresc iarna din ouat. Ouăle sunt mici și de culoare crem deschis. Clocesc ușor și sunt cloști excelente. Poți pune sub ele orice fel de ou. Cred că de struț nu. Dar cine să mai știe? Ar cloci și luna dacă ar avea loc sub ele!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANIF a pus în funcțiune sistemul de irigații SADOVA Corabia în data de 26 iunie 2017

Sistemul de irigații Sadova Corabia a fost executat în perioada 1969-1973 și acoperă bazinul hidrografic Dunărea pe raza județelor Olt și Dolj, în suprafață netă totală de 71.775 ha, din care 52.725 ha în județul DOLJ, restul de 19.050 în Olt. ANIF, prin sucursala Dunăre Jiu, a repus în funcțiune această amenajare, prin intermediul căreia s-a irigat intens până în anul 2009, când, exista subvenția pentru irigații, după 2009 suprafața irigată scăzând până la câteva sute de hectare.

Până în anul 2017, când apa a devenit gratuită, se iriga prin puțuri executate de către fermieri, ceea ce genera costuri foarte mari.

Canalele de irigații din județul Dolj, însumează 273 de km din care au fost umplute cu apă canale în lungime de 50km, până la această dată fiind încheiate contracte pentru o suprafață de 3154 ha.

Reamintim că, pentru anul 2017, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) are pregătite pentru irigat amenajări în suprafață de 820.000 ha.

Până la această dată, ANIF are …