Treceți la conținutul principal

Creșterea găinilor de rasă, mai mult decât un hobby

„Poate fi chiar o afacere foarte bună“, ne povestește Octavian Toma din Ştefăneștii de Jos – Ilfov. Are 24 de ani și este unul dintre crescătorii de găini de rasă din Ilfov. Printre rasele crescute de el se numără găini Brahma, Cochinchina, Orpington, Rhode Island și Mătase Japoneză.

„Totul a început acum 6 ani, a fost o dragoste la prima vedere“

Avea 18 ani când, fiind în vizită la un vecin, a văzut câteva găini uriașe, cu un penaj impresionant și cu „pantaloni“ din pene. Erau găini din rasa Brahma. I-au picat cu tronc și nu s-a lăsat până nu a avut și el. La început a achiziționat o găină și câțiva pui, de pe la diverse târguri de profil. Încetul cu încetul a umplut curtea cu frumuseți împănate. S-a axat acum pe Brahma (varietățile herminat deschis și potârnichiu), Cocchinchina (varietățile galben și negru bobat cu alb) și Mătase Japoneză (varietatea albă). A renunțat la Orpigton (varietatea galbenă) și la Rhode Island (varietatea roșie) din lipsa spațiului. Dar Brahma și Mătase Japoneză sunt preferatele lui. Este membru al asociației „Pajura“ – filiala București – Ilfov (din ea fac parte crescători și iubitori de păsări de colivie, găini și iepuri de rasă). Participă în fiecare an la expoziția națională organizată de asociație. Acolo se decernează titlurile de campion național pe fiecare rasă și varietate în parte. Anul trecut a ieșit campion cu o Brahma – varietatea potârnichiu. Premiul nu are o valoare materială, dar asigură faima crescătorilor și contează la vânzarea produșilor. Și-ar dori să fie mai multe târguri de profil. Cât mai mari. Din cele la care merge, IndAgra i se pare cel mai bine organizat.

Octavian Toma este masterand în comerț și afaceri la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir“. Tatăl său este funcționar public, iar mama măcelar. Ca orice pasionat transmite cu plăcere toate detaliile privitoare la creșterea păsărilor de rasă.

Pentru cei care vor să crească păsări de rasă, ca un hobby sau ca o viitoare afacere, Tavi Toma le recomandă să aibă condiții optime și să se documenteze temeinic. Nu e simplu, dar creșterea găinilor de rasă poate aduce satisfacții. De toate felurile, inclusiv materială, dar acest aspect ar trebui să fie o încoronare a pasiunii. O pasăre reușită din rasa Mătase Japoneză se vinde cu 200-250 lei, iar o Brahma poate ajunge și la 2-300 de euro. Mie, însă, mi-au picat la suflet găinile Mătase Japoneză. Poate pentru că sunt așa mici și pufoase.

Marco Polo ar fi adus în Europa primele găini Mătase Japoneză

Tot din China, ca și mătasea, pe același lung Drum al Mătăsii, dar în niciun caz într-un baston de bambus. În trecut, prin Olanda, se credea că sunt rezultatul încrucișării găinilor cu iepurele de Angora. Penele lor sunt fine și pufoase și aduc cu o blăniță mătăsoasă. Din această cauză nici nu pot zbura, așa că e de ajuns un gard de maximum 1,2 m pentru împrejmuit adăpostul lor. Sunt de dimensiuni mici, cu un moț mare și cu „blăniță“ până și pe piciorușe. Au pielea închisă la culoare, iar carnea e de culoare gri-albăstrui și, în ciuda aspectului neatractiv, este foarte gustoasă. Asiaticii o consideră delicatesă, dar europenii nu se prea dau în vânt după ea. Se spune că oasele au proprietăți curative. Până și ele sunt închise la culoare.

Trăiesc 8-9 ani, sunt robuste, rezistente la frig dar trebuie ferite de umezeală. Au un temperament docil și, dacă sunt crescute cu atenție, devin blânde. Ca varietate de culoare pot fi de la alb la negru, de la albastru la galben și de la potârnichiu la roșu. Fac până la 110 ouă/an, circa 3-4 pe săptămână. Nu se opresc iarna din ouat. Ouăle sunt mici și de culoare crem deschis. Clocesc ușor și sunt cloști excelente. Poți pune sub ele orice fel de ou. Cred că de struț nu. Dar cine să mai știe? Ar cloci și luna dacă ar avea loc sub ele!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Merele lui Barbulea, motiv de râsete în şedinţa CJ Gorj

La solicitarea Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj a transmis acestei instituţii propunerile privind preţurile medii ale produselor agricole ce vor fi practicate în acest an. Consiliul Judeţean, potrivit legii, trebuie să aprobe aceste preţuri, după aprobare hotărârea transmiţându-se Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, pentru a fi comunicat unităţilor fiscale în subordine. Acest ultim proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean de vineri a născut ceva discuţii, după ce consilierul PNL, Valerică Barbulea, a cerut un amendament la proiectul de hotărâre, privind modificarea preţului la mere.
Amendamentul s-a supus al vot, dar consilierii care compun majoritatea nu au ştiut cum să voteze, spre amuzamentul celor din grupul PDL care aplaudau râzând nedumerirea consilierilor PSD. Preţul pe kilogramul de mere a fost de 2,31 de lei iar Barbulea vroia ca acesta să fie de la 1,80 de lei pe kilogramul de mere. Iniţial …

Fermierii români n-au bani să-şi plătească cotizaţia la organizaţia europeană a producătorilor COPA-COGECA

Fermierii români riscă să fie excluşi din 15 iunie din organizaţia europeană a producătorilor COPA-COGECA, dacă nu plătesc cotizaţia de 200.000 de euro, a declarat, miercuri, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Viorel Matei, într-o conferinţă internaţională dedicată sectorului agricol din România “AgriBusiness Forum 2011″.

“FNPAR este singura organizaţie profesională naţională, recunoscută şi afiliată la organizaţia europeană de profil COPA-COGECA, dar riscă să fie exclusă pentru că România, statul, nu poate ajuta organizaţia fermierilor români să plătească o sumă de 200.000 de euro.

Organizaţia se zbate în sărăcie lucie, am colectat bani de la membrii FNPAR pentru a plăti această cotizaţie şi pentru a putea lua parte la politicile agrare europene”, a precizat Matei.

Acesta a afirmat că fermierii români ar putea participa în cadrul COPA-COGECA la 87 de grupuri lucrative privind politicile agricole europene, dar în prezent iau parte la doar dou…

Cum sa faci bani din peste si sa protejezi natura

Zi de zi, natura este suficient de generoasa pentru a ne oferi servicii, fie ca este vorba de solul necesar constructiilor sau culturilor, fie de apa, alimente, paduri, toate acesta contribuind enorm la bunastarea fiecarui individ.

Din cauza lumii agitate in care traim, de multe ori se intampla sa uitam ca natura trebuie ingrijita, altfel aceste daruri ale ei se vor termina. Daca nu iti poti imagina cam ce inseamna ceea ce primesti direct sau indirect de la natura, trebuie sa stii ca serviciile de mediu se impart in patru categorii, conform WWF:

- serviciile de suport: creeaza conditiile necesare pentru furnizarea altor servicii de mediu. Cele mai clare exemple sunt reprezentate de fotosinteza si formarea solului;

- servicii de furnizare: toate produsele sunt furnizate de catre ecosisteme, asa cum sunt alimentele, fibrele, combustibilii, ierburile si plantele medicinale, resursele genetice, apa potabila. O lume fara aceste servicii nu poate exista;

- serviciile de reglare: se refera la ca…