Treceți la conținutul principal

Creșterea găinilor de rasă, mai mult decât un hobby

„Poate fi chiar o afacere foarte bună“, ne povestește Octavian Toma din Ştefăneștii de Jos – Ilfov. Are 24 de ani și este unul dintre crescătorii de găini de rasă din Ilfov. Printre rasele crescute de el se numără găini Brahma, Cochinchina, Orpington, Rhode Island și Mătase Japoneză.

„Totul a început acum 6 ani, a fost o dragoste la prima vedere“

Avea 18 ani când, fiind în vizită la un vecin, a văzut câteva găini uriașe, cu un penaj impresionant și cu „pantaloni“ din pene. Erau găini din rasa Brahma. I-au picat cu tronc și nu s-a lăsat până nu a avut și el. La început a achiziționat o găină și câțiva pui, de pe la diverse târguri de profil. Încetul cu încetul a umplut curtea cu frumuseți împănate. S-a axat acum pe Brahma (varietățile herminat deschis și potârnichiu), Cocchinchina (varietățile galben și negru bobat cu alb) și Mătase Japoneză (varietatea albă). A renunțat la Orpigton (varietatea galbenă) și la Rhode Island (varietatea roșie) din lipsa spațiului. Dar Brahma și Mătase Japoneză sunt preferatele lui. Este membru al asociației „Pajura“ – filiala București – Ilfov (din ea fac parte crescători și iubitori de păsări de colivie, găini și iepuri de rasă). Participă în fiecare an la expoziția națională organizată de asociație. Acolo se decernează titlurile de campion național pe fiecare rasă și varietate în parte. Anul trecut a ieșit campion cu o Brahma – varietatea potârnichiu. Premiul nu are o valoare materială, dar asigură faima crescătorilor și contează la vânzarea produșilor. Și-ar dori să fie mai multe târguri de profil. Cât mai mari. Din cele la care merge, IndAgra i se pare cel mai bine organizat.

Octavian Toma este masterand în comerț și afaceri la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir“. Tatăl său este funcționar public, iar mama măcelar. Ca orice pasionat transmite cu plăcere toate detaliile privitoare la creșterea păsărilor de rasă.

Pentru cei care vor să crească păsări de rasă, ca un hobby sau ca o viitoare afacere, Tavi Toma le recomandă să aibă condiții optime și să se documenteze temeinic. Nu e simplu, dar creșterea găinilor de rasă poate aduce satisfacții. De toate felurile, inclusiv materială, dar acest aspect ar trebui să fie o încoronare a pasiunii. O pasăre reușită din rasa Mătase Japoneză se vinde cu 200-250 lei, iar o Brahma poate ajunge și la 2-300 de euro. Mie, însă, mi-au picat la suflet găinile Mătase Japoneză. Poate pentru că sunt așa mici și pufoase.

Marco Polo ar fi adus în Europa primele găini Mătase Japoneză

Tot din China, ca și mătasea, pe același lung Drum al Mătăsii, dar în niciun caz într-un baston de bambus. În trecut, prin Olanda, se credea că sunt rezultatul încrucișării găinilor cu iepurele de Angora. Penele lor sunt fine și pufoase și aduc cu o blăniță mătăsoasă. Din această cauză nici nu pot zbura, așa că e de ajuns un gard de maximum 1,2 m pentru împrejmuit adăpostul lor. Sunt de dimensiuni mici, cu un moț mare și cu „blăniță“ până și pe piciorușe. Au pielea închisă la culoare, iar carnea e de culoare gri-albăstrui și, în ciuda aspectului neatractiv, este foarte gustoasă. Asiaticii o consideră delicatesă, dar europenii nu se prea dau în vânt după ea. Se spune că oasele au proprietăți curative. Până și ele sunt închise la culoare.

Trăiesc 8-9 ani, sunt robuste, rezistente la frig dar trebuie ferite de umezeală. Au un temperament docil și, dacă sunt crescute cu atenție, devin blânde. Ca varietate de culoare pot fi de la alb la negru, de la albastru la galben și de la potârnichiu la roșu. Fac până la 110 ouă/an, circa 3-4 pe săptămână. Nu se opresc iarna din ouat. Ouăle sunt mici și de culoare crem deschis. Clocesc ușor și sunt cloști excelente. Poți pune sub ele orice fel de ou. Cred că de struț nu. Dar cine să mai știe? Ar cloci și luna dacă ar avea loc sub ele!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …