Treceți la conținutul principal

Corlăţean: Vrem să consolidăm cooperarea cu Portugalia în infrastructură, energie şi agricultură

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că România şi Portugalia sunt interesate în consolidarea cooperării economice şi a investiţiilor de ambele părţi în infrastructură, transporturi, energie şi agricultură, relatează Mediafax.

În cadrul vizitei prilejuite de aniversarea a 40 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice, ministrul de Externe a avut o întrevedere de peste o oră cu omologul portughez, Rui Machete, cei doi discutând, în special, aspecte ale relaţiei bilaterale.

"Am discutat foarte mult despre consolidarea cooperării economice, a schimburilor comerciale, a investiţiilor de ambele părţi, în domenii precum infrastructură, transporturi, energie, agricultură. Dorim să punem într-un contact direct şi mai bun camerele de comerţ, structurile asociative în domeniul mediului de afaceri", a spus ministrul de Externe, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu Rui Machete.

Corlăţean a subliniat faptul că, în ciuda crizei economice care încă se manifestă în Uniunea Europeană, anul trecut schimburile comerciale dintre cele două ţări au crescut cu 10% faţă de 2012. "Ne-am apropiat în 2013 de o jumătate de miliard de euro numai schimburile comerciale, ceea ce înseamnă că suntem într-o tendinţă pozitivă şi avem un potenţial foarte important", a declarat şeful diplomaţiei.

Totodată, ministrul de Externe i-a mulţumit omologului său pentru "atitudinea extrem de deschisă, pozitivă, atitudine profund europeană" a statului portughez faţă de românii care trăiesc aici.

"Modul în care statul portughez a susţinut integrarea corectă a comunităţii româneşti din Portugalia este un model de atitudine europeană pe care noi în România îl apreciem în mod deosebit", a spus ministrul român.

De asemenea, Titus Corlăţean a mulţumit omogolului său pentru sprijinul constant acordat de Portugalia României în procesul de aderare la spaţiul Schengen.

La rândul său, ministrul portughez, Rui Machete, a declarat că este important ca România şi Portugalia să se concentreze pe cooperarea în ceea ce priveşte oportunităţile de pe pieţele terţe, precum Africa.

Machete a mai subliniat că firmele portugheze prezente în România "se concentrează pe anumite sectoare, o prezenţă semnificativă constituind-o cele două firme din domeniul energiei regenerabile, Martifer şi EDF, dar şi în domeniul construirii centrelor comerciale şi industriei auto".

Întrerupte după al Doilea Război Mondial, relaţiile diplomatice au fost reluate la 31 mai 1974, România fiind prima ţară est-europeană care a restabilit relaţiile cu Portugalia după revoluţia "garoafelor" (25 aprilie 1974). În octombrie 1974 şi februarie 1975, au fost acreditaţi ambasadori rezidenţi la Lisabona şi la Bucureşti.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANIF a pus în funcțiune sistemul de irigații SADOVA Corabia în data de 26 iunie 2017

Sistemul de irigații Sadova Corabia a fost executat în perioada 1969-1973 și acoperă bazinul hidrografic Dunărea pe raza județelor Olt și Dolj, în suprafață netă totală de 71.775 ha, din care 52.725 ha în județul DOLJ, restul de 19.050 în Olt. ANIF, prin sucursala Dunăre Jiu, a repus în funcțiune această amenajare, prin intermediul căreia s-a irigat intens până în anul 2009, când, exista subvenția pentru irigații, după 2009 suprafața irigată scăzând până la câteva sute de hectare.

Până în anul 2017, când apa a devenit gratuită, se iriga prin puțuri executate de către fermieri, ceea ce genera costuri foarte mari.

Canalele de irigații din județul Dolj, însumează 273 de km din care au fost umplute cu apă canale în lungime de 50km, până la această dată fiind încheiate contracte pentru o suprafață de 3154 ha.

Reamintim că, pentru anul 2017, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) are pregătite pentru irigat amenajări în suprafață de 820.000 ha.

Până la această dată, ANIF are …