Treceți la conținutul principal

Corlăţean: Vrem să consolidăm cooperarea cu Portugalia în infrastructură, energie şi agricultură

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că România şi Portugalia sunt interesate în consolidarea cooperării economice şi a investiţiilor de ambele părţi în infrastructură, transporturi, energie şi agricultură, relatează Mediafax.

În cadrul vizitei prilejuite de aniversarea a 40 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice, ministrul de Externe a avut o întrevedere de peste o oră cu omologul portughez, Rui Machete, cei doi discutând, în special, aspecte ale relaţiei bilaterale.

"Am discutat foarte mult despre consolidarea cooperării economice, a schimburilor comerciale, a investiţiilor de ambele părţi, în domenii precum infrastructură, transporturi, energie, agricultură. Dorim să punem într-un contact direct şi mai bun camerele de comerţ, structurile asociative în domeniul mediului de afaceri", a spus ministrul de Externe, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu Rui Machete.

Corlăţean a subliniat faptul că, în ciuda crizei economice care încă se manifestă în Uniunea Europeană, anul trecut schimburile comerciale dintre cele două ţări au crescut cu 10% faţă de 2012. "Ne-am apropiat în 2013 de o jumătate de miliard de euro numai schimburile comerciale, ceea ce înseamnă că suntem într-o tendinţă pozitivă şi avem un potenţial foarte important", a declarat şeful diplomaţiei.

Totodată, ministrul de Externe i-a mulţumit omologului său pentru "atitudinea extrem de deschisă, pozitivă, atitudine profund europeană" a statului portughez faţă de românii care trăiesc aici.

"Modul în care statul portughez a susţinut integrarea corectă a comunităţii româneşti din Portugalia este un model de atitudine europeană pe care noi în România îl apreciem în mod deosebit", a spus ministrul român.

De asemenea, Titus Corlăţean a mulţumit omogolului său pentru sprijinul constant acordat de Portugalia României în procesul de aderare la spaţiul Schengen.

La rândul său, ministrul portughez, Rui Machete, a declarat că este important ca România şi Portugalia să se concentreze pe cooperarea în ceea ce priveşte oportunităţile de pe pieţele terţe, precum Africa.

Machete a mai subliniat că firmele portugheze prezente în România "se concentrează pe anumite sectoare, o prezenţă semnificativă constituind-o cele două firme din domeniul energiei regenerabile, Martifer şi EDF, dar şi în domeniul construirii centrelor comerciale şi industriei auto".

Întrerupte după al Doilea Război Mondial, relaţiile diplomatice au fost reluate la 31 mai 1974, România fiind prima ţară est-europeană care a restabilit relaţiile cu Portugalia după revoluţia "garoafelor" (25 aprilie 1974). În octombrie 1974 şi februarie 1975, au fost acreditaţi ambasadori rezidenţi la Lisabona şi la Bucureşti.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…