Treceți la conținutul principal

Corlăţean: Vrem să consolidăm cooperarea cu Portugalia în infrastructură, energie şi agricultură

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că România şi Portugalia sunt interesate în consolidarea cooperării economice şi a investiţiilor de ambele părţi în infrastructură, transporturi, energie şi agricultură, relatează Mediafax.

În cadrul vizitei prilejuite de aniversarea a 40 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice, ministrul de Externe a avut o întrevedere de peste o oră cu omologul portughez, Rui Machete, cei doi discutând, în special, aspecte ale relaţiei bilaterale.

"Am discutat foarte mult despre consolidarea cooperării economice, a schimburilor comerciale, a investiţiilor de ambele părţi, în domenii precum infrastructură, transporturi, energie, agricultură. Dorim să punem într-un contact direct şi mai bun camerele de comerţ, structurile asociative în domeniul mediului de afaceri", a spus ministrul de Externe, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu Rui Machete.

Corlăţean a subliniat faptul că, în ciuda crizei economice care încă se manifestă în Uniunea Europeană, anul trecut schimburile comerciale dintre cele două ţări au crescut cu 10% faţă de 2012. "Ne-am apropiat în 2013 de o jumătate de miliard de euro numai schimburile comerciale, ceea ce înseamnă că suntem într-o tendinţă pozitivă şi avem un potenţial foarte important", a declarat şeful diplomaţiei.

Totodată, ministrul de Externe i-a mulţumit omologului său pentru "atitudinea extrem de deschisă, pozitivă, atitudine profund europeană" a statului portughez faţă de românii care trăiesc aici.

"Modul în care statul portughez a susţinut integrarea corectă a comunităţii româneşti din Portugalia este un model de atitudine europeană pe care noi în România îl apreciem în mod deosebit", a spus ministrul român.

De asemenea, Titus Corlăţean a mulţumit omogolului său pentru sprijinul constant acordat de Portugalia României în procesul de aderare la spaţiul Schengen.

La rândul său, ministrul portughez, Rui Machete, a declarat că este important ca România şi Portugalia să se concentreze pe cooperarea în ceea ce priveşte oportunităţile de pe pieţele terţe, precum Africa.

Machete a mai subliniat că firmele portugheze prezente în România "se concentrează pe anumite sectoare, o prezenţă semnificativă constituind-o cele două firme din domeniul energiei regenerabile, Martifer şi EDF, dar şi în domeniul construirii centrelor comerciale şi industriei auto".

Întrerupte după al Doilea Război Mondial, relaţiile diplomatice au fost reluate la 31 mai 1974, România fiind prima ţară est-europeană care a restabilit relaţiile cu Portugalia după revoluţia "garoafelor" (25 aprilie 1974). În octombrie 1974 şi februarie 1975, au fost acreditaţi ambasadori rezidenţi la Lisabona şi la Bucureşti.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…