Treceți la conținutul principal

Corlăţean: Vrem să consolidăm cooperarea cu Portugalia în infrastructură, energie şi agricultură

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că România şi Portugalia sunt interesate în consolidarea cooperării economice şi a investiţiilor de ambele părţi în infrastructură, transporturi, energie şi agricultură, relatează Mediafax.

În cadrul vizitei prilejuite de aniversarea a 40 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice, ministrul de Externe a avut o întrevedere de peste o oră cu omologul portughez, Rui Machete, cei doi discutând, în special, aspecte ale relaţiei bilaterale.

"Am discutat foarte mult despre consolidarea cooperării economice, a schimburilor comerciale, a investiţiilor de ambele părţi, în domenii precum infrastructură, transporturi, energie, agricultură. Dorim să punem într-un contact direct şi mai bun camerele de comerţ, structurile asociative în domeniul mediului de afaceri", a spus ministrul de Externe, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu Rui Machete.

Corlăţean a subliniat faptul că, în ciuda crizei economice care încă se manifestă în Uniunea Europeană, anul trecut schimburile comerciale dintre cele două ţări au crescut cu 10% faţă de 2012. "Ne-am apropiat în 2013 de o jumătate de miliard de euro numai schimburile comerciale, ceea ce înseamnă că suntem într-o tendinţă pozitivă şi avem un potenţial foarte important", a declarat şeful diplomaţiei.

Totodată, ministrul de Externe i-a mulţumit omologului său pentru "atitudinea extrem de deschisă, pozitivă, atitudine profund europeană" a statului portughez faţă de românii care trăiesc aici.

"Modul în care statul portughez a susţinut integrarea corectă a comunităţii româneşti din Portugalia este un model de atitudine europeană pe care noi în România îl apreciem în mod deosebit", a spus ministrul român.

De asemenea, Titus Corlăţean a mulţumit omogolului său pentru sprijinul constant acordat de Portugalia României în procesul de aderare la spaţiul Schengen.

La rândul său, ministrul portughez, Rui Machete, a declarat că este important ca România şi Portugalia să se concentreze pe cooperarea în ceea ce priveşte oportunităţile de pe pieţele terţe, precum Africa.

Machete a mai subliniat că firmele portugheze prezente în România "se concentrează pe anumite sectoare, o prezenţă semnificativă constituind-o cele două firme din domeniul energiei regenerabile, Martifer şi EDF, dar şi în domeniul construirii centrelor comerciale şi industriei auto".

Întrerupte după al Doilea Război Mondial, relaţiile diplomatice au fost reluate la 31 mai 1974, România fiind prima ţară est-europeană care a restabilit relaţiile cu Portugalia după revoluţia "garoafelor" (25 aprilie 1974). În octombrie 1974 şi februarie 1975, au fost acreditaţi ambasadori rezidenţi la Lisabona şi la Bucureşti.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…